Na Samitu u Kotoru i o rezoluciji o Srebrenici

Na Samitu je bilo riječi i o rezoluciji o Srebrenici, prenosi RSE.

Region 16.05.2024 | 13:13
Na Samitu u Kotoru i o rezoluciji o Srebrenici

Jedna od tema na Samitu lidera regiona u Kotoru bila je i rezolucija o Srebrenici čije se usvajanje očekuje 23. maja u UN a čemu se protive Srbija i Republika Srpska, smatrajući da se njome srpski narod označava genocidnim.

Vlada Crne Gore je najavila podršku Rezoluciji i predala dva amandmana od kojih jedan precizira da je krivica za genocid individualna, a Dejtonski sporazum nepovrediv.

Komentarišući stav Crne Gore predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne vidi smisao rezolucije jer je individualna krivica za taj zločin već određena presudama (Haškog suda).

"Svako neka donese odluku (o podršci Rezoluciji), a mi ćemo se ponašati u skladu sa njom."

Po njegovom mišljenju radi se o nametanju kolektivne krivice (srpskom narodu).

Crnogorski premijer Milojko Spajić je, na pitanje da li će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici i da li je genocid u Srebrenici neupitan, izbjegao konkretan odgovor, rekavši da su "ta pitanja odgovorena više puta".

"Razumijemo bol, teme koje opterećuju iz prošlosti, ali veoma mi je drago da smo svi okrenuti prema budućnosti i onome što nas spaja, a to su ekonomija i evropske integracije", poručio je Spajić. prenosi RSE.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Posten

16.05.2024 14:17

Sta ovi imaju raspravljat o rezoluciji to nije uopste neko ekonomsko pitanje

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2024 16:06

Bas tako. Gdje nepotrebno tu zavlače nos. Zna se gdje se raspravlja o rezoluciji.

Name

Ducko

16.05.2024 14:20

I netreba da se raspravlja o Srebrenici

ODGOVORITE
Name

Yu

16.05.2024 15:58

Dali je Vuk Karadjic crnogorac ili srbijanac po istom dali je Tesla hrvat ili srbijanac.Nemogu da skontam gdje je ko rodjen.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

16.05.2024 17:57

Naravno da ne možeš da skontaš! Nepismen si, to je tvoj problem. Kad savladaš pravopis i elementarna pravila maternjeg jezika onda polako uči ostalo. Do tada se uzdržavaj od komentara u javnosti.

Name

Василије 1

18.05.2024 08:44

Ако и једна држава осим Србије буде гласала против, српски народ ће бити морални побједник а богами биће још држава које ће бити против као: Кипар, Мађарска, Русија, Кина, Уједињени арапски емирати, Бакреин, ... .

ODGOVORITE