На Самиту у Котору и о резолуцији о Сребреници

На Самиту је било ријечи и о резолуцији о Сребреници, преноси РСЕ.

Регион 16.05.2024 | 13:13
На Самиту у Котору и о резолуцији о Сребреници

Једна од тема на Самиту лидера региона у Котору била је и резолуција о Сребреници чије се усвајање очекује 23. маја у УН а чему се противе Србија и Република Српска, сматрајући да се њоме српски народ означава геноцидним.

Влада Црне Горе је најавила подршку Резолуцији и предала два амандмана од којих један прецизира да је кривица за геноцид индивидуална, а Дејтонски споразум неповредив.

Коментаришући став Црне Горе предсједник Србије Александар Вучић је рекао да не види смисао резолуције јер је индивидуална кривица за тај злочин већ одређена пресудама (Хашког суда).

"Свако нека донесе одлуку (о подршци Резолуцији), а ми ћемо се понашати у складу са њом."

По његовом мишљењу ради се о наметању колективне кривице (српском народу).

Црногорски премијер Милојко Спајић је, на питање да ли ће Црна Гора гласати за Резолуцију о Сребреници и да ли је геноцид у Сребреници неупитан, избјегао конкретан одговор, рекавши да су "та питања одговорена више пута".

"Разумијемо бол, теме које оптерећују из прошлости, али веома ми је драго да смо сви окренути према будућности и ономе што нас спаја, а то су економија и европске интеграције", поручио је Спајић. преноси РСЕ.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Постен

16.05.2024 14:17

Ста ови имају расправљат о резолуцији то није уопсте неко економско питање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2024 16:06

Бас тако. Гдје непотребно ту завлаче нос. Зна се гдје се расправља о резолуцији.

Name

Дуцко

16.05.2024 14:20

И нетреба да се расправља о Сребреници

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.05.2024 15:58

Дали је Вук Карадјиц црногорац или србијанац по истом дали је Тесла хрват или србијанац.Немогу да сконтам гдје је ко родјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

16.05.2024 17:57

Наравно да не можеш да сконташ! Неписмен си, то је твој проблем. Кад савладаш правопис и елементарна правила матерњег језика онда полако учи остало. До тада се уздржавај од коментара у јавности.

Name

Василије 1

18.05.2024 08:44

Ако и једна држава осим Србије буде гласала против, српски народ ће бити морални побједник а богами биће још држава које ће бити против као: Кипар, Мађарска, Русија, Кина, Уједињени арапски емирати, Бакреин, ... .

ОДГОВОРИТЕ