Pripremite se na paklene vrućine u julu i avgustu

Do kraja maja neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno raspoređena.

Bosna i Hercegovina 18.05.2024 | 12:57
Pripremite se na paklene vrućine u julu i avgustu

Red kiše, red sunca, oznaka je proteklog dijela maja. Slično nas vrijeme očekuje i do kraja mjeseca.

"U suštini, ne vidimo znakove stabilizacije nad područjem regije što znači da će često kružiti vlažne vazdušne mase koje će destabilizovati atmosferu. To za posljedicu ima neravnomjerno raspoređene padavine u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom koje se onda smjenjuju sa sunčanim intervalima. Tako da do kraja mjeseca neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno raspoređena.

Možemo govoriti o prilično nestabilnom periodu, tipičnom za ovo doba godine i generalno gledano temperaturama vazduha koje su primjerene maju", rekao je Nedim Sladić, magistar primijenjene meteorologije.

Toplije od prosjeka

Ističe kako sada nema naznaka nekog pretjerano toplog, a ni hladnog razdoblja koje je karakterizovalo maj 2023. godine.

"Što se tiče prognoze vremena za nadolazeće ljeto, postoji određeni konsenzus na numeričkim prognozama. Cijeli skup modela Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) ukazuje na to da bi ljeto 2024. godine u većem dijelu regije, bilo toplije do znatno toplije u odnosu na klimatološki period 1991-2020. No, uprkos toplijoj sezoni, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih perioda.

Ipak, u cjelini veći dio ljeta bi trebao da bude topliji od prosjeka, a toplinom bi se posebno isticali juli i posebno avgust. Dakle, prema sadašnjim pokazateljima drugi dio ljeta bi bio još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje", rekao je Sladić.

Nedim Sladić smatra da se nadolazeće ljeto neće bitno razlikovati od nekoliko prethodnih koji su odlikovali izraženi toplotni talasi.

"S obzirom na sezonske proračune koji pokazuju da bi ljeto trebalo da budei za jedan do dva stepena toplije u odnosu na period od 1991. do 2020. godine, onda to govori da postoji visoka vjerovatnoća toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Toplotni talasi sigurno neće izostati i ovog ljeta, a kao i prethodnih godina biće prekidani kraćim prodorima hladnih vazdušnih masa sa sjeverozapada kontinenta koji onda sa sobom donose pljuskove, grmljavinu i lokalno nevrijeme. No, kad se sve to uklopi u jednu cjelina, ipak dominira toplota", zaključio je Sladić.

Oboreni rekordi

Prošle godine na Zemlji smo zabilježili najtopliji juni, juli i avgust od početka mjerenja temperature vazduha. Prema podacima Službe za klimatske promjene Copernicus Europske unije, globalna prosječna temperatura prošlog ljeta je iznosila 16,77 stepeni Celzijusovih što je 0,66  iznad prosjeka od 1990. do 2020. godine. Time je za gotovo 0,3 stepena oboren prethodni rekord ljeta 2019. godine.

Ljeto 2023. godine posebno je bilo ekstremno na sjevernoj hemisferi s učestalim toplotnim talasima koji su raspirivali razorne šumske požare, štetili zdravlju i ometali svakodnevne živote ljude.

(Jutarnji) Foto: iStock/Pheelings Media

Komentari / 0

Ostavite komentar