Припремите се на паклене врућине у јулу и августу

До краја маја неће мањкати сунца, а неће мањкати ни кише иако она просторно и количински неће бити равномјерно распоређена.

Босна и Херцеговина 18.05.2024 | 12:57
Припремите се на паклене врућине у јулу и августу

Ред кише, ред сунца, ознака је протеклог дијела маја. Слично нас вријеме очекује и до краја мјесеца.

"У суштини, не видимо знакове стабилизације над подручјем регије што значи да ће често кружити влажне ваздушне масе које ће дестабилизовати атмосферу. То за посљедицу има неравномјерно распоређене падавине у облику локалних пљускова с грмљавином које се онда смјењују са сунчаним интервалима. Тако да до краја мјесеца неће мањкати сунца, а неће мањкати ни кише иако она просторно и количински неће бити равномјерно распоређена.

Можемо говорити о прилично нестабилном периоду, типичном за ово доба године и генерално гледано температурама ваздуха које су примјерене мају", рекао је Недим Сладић, магистар примијењене метеорологије.

Топлије од просјека

Истиче како сада нема назнака неког претјерано топлог, а ни хладног раздобља које је карактеризовало мај 2023. године.

"Што се тиче прогнозе времена за надолазеће љето, постоји одређени консензус на нумеричким прогнозама. Цијели скуп модела Цоперницус службе за климатске промјене (Ц3С) указује на то да би љето 2024. године у већем дијелу регије, било топлије до знатно топлије у односу на климатолошки период 1991-2020. Но, упркос топлијој сезони, то не значи да неће бити повремених краћих хладнијих периода.

Ипак, у цјелини већи дио љета би требао да буде топлији од просјека, а топлином би се посебно истицали јули и посебно август. Дакле, према садашњим показатељима други дио љета би био још топлији од првога. Како будемо ишли према другом дијелу љета, јачи су сигнали за сушније раздобље", рекао је Сладић.

Недим Сладић сматра да се надолазеће љето неће битно разликовати од неколико претходних који су одликовали изражени топлотни таласи.

"С обзиром на сезонске прорачуне који показују да би љето требало да будеи за један до два степена топлије у односу на период од 1991. до 2020. године, онда то говори да постоји висока вјероватноћа топлотних таласа током јула и августа.

Топлотни таласи сигурно неће изостати и овог љета, а као и претходних година биће прекидани краћим продорима хладних ваздушних маса са сјеверозапада континента који онда са собом доносе пљускове, грмљавину и локално невријеме. Но, кад се све то уклопи у једну цјелина, ипак доминира топлота", закључио је Сладић.

Оборени рекорди

Прошле године на Земљи смо забиљежили најтоплији јуни, јули и август од почетка мјерења температуре ваздуха. Према подацима Службе за климатске промјене Цоперницус Еуропске уније, глобална просјечна температура прошлог љета је износила 16,77 степени Целзијусових што је 0,66  изнад просјека од 1990. до 2020. године. Тиме је за готово 0,3 степена оборен претходни рекорд љета 2019. године.

Љето 2023. године посебно је било екстремно на сјеверној хемисфери с учесталим топлотним таласима који су распиривали разорне шумске пожаре, штетили здрављу и ометали свакодневне животе људе.

(Јутарњи) Фото: иСтоцк/Пхеелингс Медиа

Коментари / 0

Оставите коментар