Tužilaštvo istražuje veze članova CIK-a i narkokartela

Tužilaštvo BiH primilo je prijavu predsjednika Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irene Hadžiabdić protiv NN lica u vezi sa prepiskom članova narko-kartela putem aplikacije "Skaj" i tvrdnji da imaju "svog čovjeka u Komisiji".

Republika Srpska 23.05.2024 | 10:59
Tužilaštvo istražuje veze članova CIK-a i narkokartela

"Tužilaštvo BiH primilo je prijavu predsjednika CIK-a, koja je data u rad postupajućem tužiocu na dalje postupanje", potvrdili su Srni u Tužilaštvu.

U prijavi je traženo da se ispitaju navodi iz medija, a CIK BiH se stavio na raspolaganje Tužilaštvu.

Na području BiH 23. aprila sprovedena je jedna od najvećih policijskih akcija
"Blek taj dva" u okviru koje su službenici agencija za sprovođenje zakona upali u domove i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su dio "užeg kruga" narko-bosa Edina Gačanina Tita uhapšenog u novembru 2022. godine.

Ovu akciju podržao je i Evropol, a među 23 osobe uhapšene zbog povezanosti sa Gačaninom, vođom kartela Tito i Dino, uhapšen je i Haris Behram iz Mostara.

Prema podacima Evropola koji su proizašli iz dopisivanja kroz aplikaciju "Skaj", Behram je bio u direktnom kontaktu sa braćom Kljako, Nerminom i Anelom, političarima koji su nekada bili bliski Fahrudinu Radončiću, da bi ga pred lokalne izbore napustili i pridružili se NES-u.

Anel Kljako je trenutno odbornik u Gradskom vijeću Mostara.

Prema navodima federalnih medija, u presretnutim prepiskama iz aplikacije "Skaj" nalaze se i imena Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare, koje hapšenje Behram spominje.

Prema navodima u "Skaj" poruci od 15. aprila 2020. godine Haris Behram napisao je Edinu Gačaninu Titu:

"Uzeo sam najvažnijeg čovjeka Hercegovine za Fahrudina Radončića, ministra bezbjednosti, a to je Nermin Kljako, brat od onog momka što je savjetnik Radončića. On je glavni za SBB i njegovu stranku koja će, kada on pređe kod nas, doživjeti nokaut.

On je, braco, skupa roba jer ima konekcije po čitavoj BiH i može nam u svakom gradu naći ljude, a u Sarajevu ima jednog od glavnih ljudi iz CIK-a. Izvukao sam sve informacije od njega, koliko plaća kutije, ljude, veze i sad će sve to biti naše.

Dva dana sam s njim proveo i moj brat je njegov prijatelj koji ga je zajedno sa mnom uvjerio. NJega se SDA u Mostaru najviše boji", navodi se u poruci. 

(Srna) Foto: Avaz

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

23.05.2024 11:12

Cik predsjednik !

ODGOVORITE
Name

Alo

23.05.2024 13:29

Pa burle je pokrao izbore i krade izbore od 2014, te godine. Sve go lopov do lopova.

Name

Banda

23.05.2024 11:39

Za Ginisaa!!od CIKa Sipe Tuzilastva tj pravosudja pa do mjesnih zajednica!!! Umrezena kriminalna hobotnica !! Zarobila sve drzavne institucijeee

ODGOVORITE
Name

Xx

23.05.2024 11:54

Evo narode kako se izbori kradu. Čist dokaz da ovi na vlasti nisu izabrani voljom naroda. Sam CIK treba smijeniti jer su na prošlim izborima doveli nam predsjednika koji nije prošao. Tu im je pomogla i međunarodna zajednica.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

23.05.2024 13:28

Zato CIKu ograničiti samo jedan mandat.

Name

XOXO

23.05.2024 13:05

Hoće li i dali smiju sudovi u BiH početi raditi svoj posao?

ODGOVORITE
Name

Istazitelji

24.05.2024 14:38

A gdje narko kartel nema uporište pogledaj te samo ministarstvo bezbjednosti Osmica i glavni presjednik Suda BiH Debavac nije li to dno dna ovo nema ni kod Meksikanaca,Brazilaca,Kolumbije!

ODGOVORITE