Kandidatura Mila Đukanovića za funkciju u NATO-u

U toku je priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO iza koje do sada stoji devet članica Alijanse, među kojima je i Turska – objavio je uticajni turski portal „Firtina Haber“, pozivajući se na visoke diplomatske izvore iz nekoliko članica NATO.

Region 10.06.2024 | 21:53
Kandidatura Mila Đukanovića za funkciju u NATO-u

Turski medij piše da je politička procjena u ovih devet članica NATO da kandidat iz istočne Evrope ima velike šanse da postane zamjenik generalnog sekretara NATO, jer će čelna funkcija u Alijansi ponovo biti dodijeljena "starim” članicama Alijanse.

- Imali smo uvid u neformalni draft na kojem rade diplomate iz devet  NATO članica koje namjeravaju da kandiduju Đukanovića za visoku dužnost u NATO i obrazloženje za njegov izbor prilično je detaljno - piše Firtina Haber.

Prema pisanju oovg medija "sezona izbora širom Evrope stavila je, za sada, u sjenku jedan izborni proces koji po značaju ne zaostaje za nacionalnim ili izborima za Evropski parlament. U toku je kompleksan proces kandidovanja, lobiranja, cjenkanja i ustupaka unutar NATO oko izbora novog generalnog sekretara".

- Ovaj proces ulazi polako u završnicu, jer za nešto više od tri mjeseca, odnosno 1. oktobra, ističe mandat sadašnjem generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu, koji je već jednom vanredno produžen.

Predstojeći samit NATO u Vašingtonu u julu trebalo bi da bude mjesto gdje će usaglašavanje među članicama NATO oko novog generalnog sekretara biti manje-više okončano - prenosi Firtina Haber

Kako ističu, skoro je izvjesno da je na putu da postane generalni sekretar Alijanse doskorašnji liberalni premijer Holandije Mark Rute. Za sada 29 od 32 članice stoje iza Ruteove kandidature, svakako i najvažniji glas od Sjedinjenih Država.

Ipak, u trci je makar formalno i dalje predsjednik Rumunije Klaus Johanis, iako bez naročitih izgleda da ostvari uspjeh.

Njegova kandidatura ima više simbolički značaj, kao glas istočnoevropskih članica NATO koje traže da konačno budu prihvaćene kao jednake sa uticajem u odnosu na „stare“ članice iz Zapadne Evrope.

- Malo je vjerovatno da će ovaj izborni ciklus zadovoljiti ambicije istočnih Evropljana da imaju svog predstavnika na najvišoj civilnoj funkciji u Alijansi, ali za njih ostaje prostor da umjesto funkcije broj jedan budu namireni nekom nižom, ali i dalje prilično uticajnom funkcijom u Alijansi.

S obzirom na to da u vezi sa izborom generalnog sekretara skoro da nema neizvjesnosti i da je put ka čelnoj funkciji u NATO već utaban za Marka Rutea, trka za mjesta njegovih najbližih saradnika, a ujedno i druge visoke dužnosti u novoj upravljačkoj garnituri, postaje mnogo zanimljivija.

Jedno ime se odnedavno pojavljuje kao solidan aspirant na dužnost zamjenika generalnog sekretara, koju je u prethodnih pet godina obavljao nekadašnji šef rumunske diplomatije Mirčea Džoana.  

Riječ je o bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, dugogodišnjem lideru ove balkanske zemlje, i čovjeku koji je odigrao presudnu ulogu u procesu pristupanja Crne Gore NATO sve do njenog punopravnog članstva 2017 - objavio je Firtina Haber.

Kako su saznali iz visokih diplomatskih izvora iz nekoliko članica NATO, u toku je priprema inicijative za kandidovanje Đukanovića za zamjenmika generalnog sekretara, iza koje do sada stoji devet članica Alijanse. Među njima je i Turska.

- Procjena u ovih devet članica NATO je da kandidat iz istočne Evrope ima velike šanse da postane zamjenik generalnog sekretara, s obzirom na to da će generalni sekretar ponovo biti iz redova “starih” članica Alijanse.

Drugo, čelnici NATO država žele da održe uticaj istočno-evropskog bloka unutar NATO zbog strateških planova o jačanju istočnog krila, kao zaštite Alijanse od agresivnog ruskog ponašanja - piše Firtina Haber.

Ali, zašto je izbor za ovako visoku dužnost u NATO pao baš na dugogodišnjeg lidera Crne Gore?

- Imali smo uvid u neformalni draft na kojem rade diplomate iz 9 NATO članica koje namjeravaju da kandiduju Đukanovića za visoku dužnost u NATO i obrazloženje za njegov izbor prilično je detaljno. Ističe se Đukanovićevo liderstvo u demokratskoj tranziciji Crne Gore ka članstvu u NATO i EU uz izgradnju tolerantnog multietničkog društva.

“Pod liderstvom Đukanovića Crna Gora ne samo da je bila jedina država bivše Jugoslavije koja je uspjela bez vojnog konflikta da stekne samostalnost, već je odmah postala i najpozitivniji regionalni primjer za skladne unutrašnje odnose i širenje tolerancije i pomirenja u post-konfliktnom Balkanu,“ piše između ostalog u obrazloženju mogućeg kandidovanja Đukanovića, prenosi ovaj turski medij.

Kao korist za Alijansu od njegovog izbora za zamjenika generalnog sekretara navodi se desetak konkretnih tačaka, među kojima i vrlo važna poruka koju bi NATO poslao Đukanovićevim izborom da ne prepušta upliv ruskog uticaja u svoju članicu koja je i simbol i ključ očuvanja bezbjednosti na post-konfliktnom Balkanu

- Takođe, izbor crnogorskog lidera obrazlaže se i time da bi NATO odao priznanje „žrtvi i odlučnosti za preuzimanje rizika da bi neko postao član NATO i dijelio njegove vrijednosti“.

U tom kontekstu napominje se da su Crna Gora i Đukanović tokom perioda pristupanja NATO bili izloženi veoma jakim pritiscima Rusije da odustanu od tog puta, što je kulminiralo 2016. kada su ekstremisti pod uticajem Rusije pokušali oružani prevrat u Crnoj Gori, hapšenje i likvidaciju njenih pro-NATO lidera, uključujući i samog Đukanovića.

To što je Crna Gora relativno mala i svakako jedna od najmlađih članica NATO u ovoj incijativi se ne uzima kao hendikep, već baš suprotno, kao kvalitet Đukanovićeve kandidature.

To bi bila odluka, navodi se u draftu podrške kandidaturi Đukanovića, „kojom NATO demonstrira da je otvoren za dalje širenje, prema svim državama koje dijele njegove vrijednosti“ - objavljuej turki portal.

Takođe navode, da bez obzira što je proces usaglavašanja oko čelnih funkcija u NATO prilično kompleksan i neizvestan do samog kraja, priprema za kandidovanje Mila Đukanovića za drugu najvišu civilnu funkciju u Alijansi djeluje utemeljena i pravovremena.

- Ukoliko sa sadašnjih devet bude pridobila podršku još nekih članica, imaće šansu da bude veoma ozbiljno tretirana u narednim mjesecima tokom brušenja odluke o najvišim personalnim rješenjima, a naročito na jubilarnom samitu NATO u Vašingtonu idućeg mjeseca - zaključuju u Firtina Haberu.

(DAN)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

ruso i srbo mrzac

10.06.2024 22:14

Njega za generalnog sekretara nato-a jer ta organizacija nije zasluzika boljeg

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.06.2024 06:37

Dokaz da komplet svijet počiva na Zakonu jačeg, mafije. Od prava i pravde nema ama baš ništa.

Name

Re

11.06.2024 09:13

Eto vam sad da vidite šta je NATO??? Samo lopove i mafijaše okuplja. Na sceni je najgori šljam ovog društva. Narode probudi se i vrati porodičnim vrijednostima! Moramo djecu spašavati. Vidite da oni plasiraju sve nenormalno.

Name

Re

11.06.2024 11:57

Treba Milu iscesljat dobro prije nata,mamubem

Name

Milo & Mile

10.06.2024 22:27

da nam Srbi pozive! PS: Kakav trot od covjeka i politicara!

ODGOVORITE
Name

Komentar

10.06.2024 22:40

Pa on i jeste oduvijek njihov pulen.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

11.06.2024 11:03

Kao i Dodik.

Name

EVO DOKAZA

10.06.2024 22:42

To su ,,pravi crnogorci''.

ODGOVORITE
Name

NE

11.06.2024 11:47

MILOGORCI

Name

Nepismeni

10.06.2024 22:44

To su pravi crnogorski ,,pravoslavci''. Kako ga nije sramota crnogorske crkve

ODGOVORITE
Name

Građanin

10.06.2024 22:54

Kakva genijalna zamisao, sada ce nato avionima nesmetano voziti drogu sirom sijeta, to moze smislitisamo Milo!

ODGOVORITE
Name

Profesor

10.06.2024 23:17

A što mi srbi uvjek imamo potrebu da je neko protiv nas.Neka bude čovjek mi stalno u nekom patriotizmu a rezultati loši.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

10.06.2024 23:39

Dobar poslusan i postuje pravila igre Sve i da ne dobije ovu funkciju dobit ce neku drugu slicnu Niko ga nece dirati i ostat ce mu sve sto je "steko" kao i njegovim potomcima (do nekog velikog svjetskog preokreta) A ovaj sto se otima ima da zajedno sa familijom bjeza po bjelom svijetu i prebacuje sa racuna na racun i sa imena na ime

ODGOVORITE
Name

Diler

10.06.2024 23:43

Bravo majstore , bravo , bice posla , bice ...

ODGOVORITE
Name

djos

11.06.2024 00:13

i treba da bude...pokajao se za svoje grijehe

ODGOVORITE
Name

Miroslav

11.06.2024 00:24

Nema boljeg kandidata od Djukanovica, za komadanta natovaca.Razume se u financije, zna kako neraditi i puno zaraditi, i sve to sakriti. Ima covek iskustva ratnoga, komanduje velikom i jakom vojnom silom CG, mrzi Srbe i SPC, mrzi i Ruse. Dakle bio bi pun pogodak za natovce. Samo natovci budite oprezni, da vam negurnje ruku u dzep, pare voli vise od bliznjih.

ODGOVORITE
Name

Jasin

11.06.2024 02:07

Sretno gospodine Djukanovic.Nadam se da ce Vas izabrati.

ODGOVORITE
Name

Mika

11.06.2024 05:57

Bravo! Bilo bi to dobro za balkanske zemlje!

ODGOVORITE
Name

Yokohama

11.06.2024 06:29

On i Usrula von der Lajen bi mogli da unaprijede bezbjednost Evrope!

ODGOVORITE
Name

Мило

11.06.2024 07:00

Криминалац у криминалној организацији, шта је ту чудно, они су га врбовали као и још једног господара у Републици Српској.

ODGOVORITE
Name

Re re

11.06.2024 10:13

Primi za svog šefa kabineta u NATU burlu iste ste profesije da ga se riješimo u RS, kao što su se i tebe riješili tvoji nesretnici Crne Gore.

Name

Markan

11.06.2024 07:35

A, đe je naš Mile? I on će, ako ikada padne s vlasti, završiti u NATO. Samo ih obojicu šupa što ne znaju beknuti na engleskom, niti bilo kom drugom jeziku. Vnago!

ODGOVORITE
Name

Zelena Coja Montenegra

11.06.2024 07:35

Kakva moralns lopina od covjeka!

ODGOVORITE
Name

Tooooo

11.06.2024 09:07

Milo kralju nadamo se da ces biti izabran djeticu nas

ODGOVORITE
Name

Ja

11.06.2024 10:45

Predlažem Milorada Dodika za generalnog sekretara NATOa jer je on prije Mila Đukanovića sjedio na američkom nosaću aviona i bio dašak svježeg vjetra na Balkanu

ODGOVORITE
Name

X

11.06.2024 11:04

Tako ce i ovog diktatora iz Bakinaca, kad ga smjene. Ako treba u UN i nece odgovarati za sva zla sto je nanjeo ovom narodu, jer je radio sve sto su oni trazili. Samo budi poslusnik kao sto uzurpator ima svoje pusikarice. Ko nema u glavi ima medju nogama

ODGOVORITE
Name

!!!

11.06.2024 12:28

Zar nije Milo kandidat za onu poznatu Crnogorsku instituciju u Spužu?

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

11.06.2024 16:06

Ima potrebne kvalifikacije-narko diler,lopov,lažov,bez karaktera.

ODGOVORITE
Name

Experte

11.06.2024 21:46

U svim tim oblastima visegodisnje iskustvo!

Name

Radmila

13.06.2024 12:07

Želja čete bit sad smo još jači CRNA Gora članica NATO plus naš presednik drugi čovek NATO Alijanse sad če mnogi dobit srčani udar da je vječna CRNA Gora članica NATO

Name

E

12.06.2024 06:47

ovo je vec pravo BLATO !!! Nema dalje !!!

ODGOVORITE