Кандидатура Мила Ђукановића за функцију у НАТО-у

У току је припрема иницијативе за кандидовање Мила Ђукановића за замјеника генералног секретара НАТО иза које до сада стоји девет чланица Алијансе, међу којима је и Турска – објавио је утицајни турски портал „Фиртина Хабер“, позивајући се на високе дипломатске изворе из неколико чланица НАТО.

Регион 10.06.2024 | 21:53
Кандидатура Мила Ђукановића за функцију у НАТО-у

Турски медиј пише да је политичка процјена у ових девет чланица НАТО да кандидат из источне Европе има велике шансе да постане замјеник генералног секретара НАТО, јер ће челна функција у Алијанси поново бити додијељена "старим” чланицама Алијансе.

- Имали смо увид у неформални драфт на којем раде дипломате из девет  НАТО чланица које намјеравају да кандидују Ђукановића за високу дужност у НАТО и образложење за његов избор прилично је детаљно - пише Фиртина Хабер.

Према писању оовг медија "сезона избора широм Европе ставила је, за сада, у сјенку један изборни процес који по значају не заостаје за националним или изборима за Европски парламент. У току је комплексан процес кандидовања, лобирања, цјенкања и уступака унутар НАТО око избора новог генералног секретара".

- Овај процес улази полако у завршницу, јер за нешто више од три мјесеца, односно 1. октобра, истиче мандат садашњем генералном секретару Јенсу Столтенбергу, који је већ једном ванредно продужен.

Предстојећи самит НАТО у Вашингтону у јулу требало би да буде мјесто гдје ће усаглашавање међу чланицама НАТО око новог генералног секретара бити мање-више окончано - преноси Фиртина Хабер

Како истичу, скоро је извјесно да је на путу да постане генерални секретар Алијансе доскорашњи либерални премијер Холандије Марк Руте. За сада 29 од 32 чланице стоје иза Рутеове кандидатуре, свакако и најважнији глас од Сједињених Држава.

Ипак, у трци је макар формално и даље предсједник Румуније Клаус Јоханис, иако без нарочитих изгледа да оствари успјех.

Његова кандидатура има више симболички значај, као глас источноевропских чланица НАТО које траже да коначно буду прихваћене као једнаке са утицајем у односу на „старе“ чланице из Западне Европе.

- Мало је вјероватно да ће овај изборни циклус задовољити амбиције источних Европљана да имају свог представника на највишој цивилној функцији у Алијанси, али за њих остаје простор да умјесто функције број један буду намирени неком нижом, али и даље прилично утицајном функцијом у Алијанси.

С обзиром на то да у вези са избором генералног секретара скоро да нема неизвјесности и да је пут ка челној функцији у НАТО већ утабан за Марка Рутеа, трка за мјеста његових најближих сарадника, а уједно и друге високе дужности у новој управљачкој гарнитури, постаје много занимљивија.

Једно име се однедавно појављује као солидан аспирант на дужност замјеника генералног секретара, коју је у претходних пет година обављао некадашњи шеф румунске дипломатије Мирчеа Џоана.  

Ријеч је о бившем предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, дугогодишњем лидеру ове балканске земље, и човјеку који је одиграо пресудну улогу у процесу приступања Црне Горе НАТО све до њеног пуноправног чланства 2017 - објавио је Фиртина Хабер.

Како су сазнали из високих дипломатских извора из неколико чланица НАТО, у току је припрема иницијативе за кандидовање Ђукановића за замјенмика генералног секретара, иза које до сада стоји девет чланица Алијансе. Међу њима је и Турска.

- Процјена у ових девет чланица НАТО је да кандидат из источне Европе има велике шансе да постане замјеник генералног секретара, с обзиром на то да ће генерални секретар поново бити из редова “старих” чланица Алијансе.

Друго, челници НАТО држава желе да одрже утицај источно-европског блока унутар НАТО због стратешких планова о јачању источног крила, као заштите Алијансе од агресивног руског понашања - пише Фиртина Хабер.

Али, зашто је избор за овако високу дужност у НАТО пао баш на дугогодишњег лидера Црне Горе?

- Имали смо увид у неформални драфт на којем раде дипломате из 9 НАТО чланица које намјеравају да кандидују Ђукановића за високу дужност у НАТО и образложење за његов избор прилично је детаљно. Истиче се Ђукановићево лидерство у демократској транзицији Црне Горе ка чланству у НАТО и ЕУ уз изградњу толерантног мултиетничког друштва.

“Под лидерством Ђукановића Црна Гора не само да је била једина држава бивше Југославије која је успјела без војног конфликта да стекне самосталност, већ је одмах постала и најпозитивнији регионални примјер за складне унутрашње односе и ширење толеранције и помирења у пост-конфликтном Балкану,“ пише између осталог у образложењу могућег кандидовања Ђукановића, преноси овај турски медиј.

Као корист за Алијансу од његовог избора за замјеника генералног секретара наводи се десетак конкретних тачака, међу којима и врло важна порука коју би НАТО послао Ђукановићевим избором да не препушта уплив руског утицаја у своју чланицу која је и симбол и кључ очувања безбједности на пост-конфликтном Балкану

- Такође, избор црногорског лидера образлаже се и тиме да би НАТО одао признање „жртви и одлучности за преузимање ризика да би неко постао члан НАТО и дијелио његове вриједности“.

У том контексту напомиње се да су Црна Гора и Ђукановић током периода приступања НАТО били изложени веома јаким притисцима Русије да одустану од тог пута, што је кулминирало 2016. када су екстремисти под утицајем Русије покушали оружани преврат у Црној Гори, хапшење и ликвидацију њених про-НАТО лидера, укључујући и самог Ђукановића.

То што је Црна Гора релативно мала и свакако једна од најмлађих чланица НАТО у овој инцијативи се не узима као хендикеп, већ баш супротно, као квалитет Ђукановићеве кандидатуре.

То би била одлука, наводи се у драфту подршке кандидатури Ђукановића, „којом НАТО демонстрира да је отворен за даље ширење, према свим државама које дијеле његове вриједности“ - објављуеј турки портал.

Такође наводе, да без обзира што је процес усаглавашања око челних функција у НАТО прилично комплексан и неизвестан до самог краја, припрема за кандидовање Мила Ђукановића за другу највишу цивилну функцију у Алијанси дјелује утемељена и правовремена.

- Уколико са садашњих девет буде придобила подршку још неких чланица, имаће шансу да буде веома озбиљно третирана у наредним мјесецима током брушења одлуке о највишим персоналним рјешењима, а нарочито на јубиларном самиту НАТО у Вашингтону идућег мјесеца - закључују у Фиртина Хаберу.

(ДАН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

русо и србо мрзац

10.06.2024 22:14

Њега за генералног секретара нато-а јер та организација није заслузика бољег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.06.2024 06:37

Доказ да комплет свијет почива на Закону јачег, мафије. Од права и правде нема ама баш ништа.

Name

Ре

11.06.2024 09:13

Ето вам сад да видите шта је НАТО??? Само лопове и мафијаше окупља. На сцени је најгори шљам овог друштва. Народе пробуди се и врати породичним вриједностима! Морамо дјецу спашавати. Видите да они пласирају све ненормално.

Name

Ре

11.06.2024 11:57

Треба Милу исцесљат добро прије ната,мамубем

Name

Мило & Миле

10.06.2024 22:27

да нам Срби позиве! ПС: Какав трот од цовјека и политицара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

10.06.2024 22:40

Па он и јесте одувијек њихов пулен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

11.06.2024 11:03

Као и Додик.

Name

ЕВО ДОКАЗА

10.06.2024 22:42

То су ,,прави црногорци''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ

11.06.2024 11:47

МИЛОГОРЦИ

Name

Неписмени

10.06.2024 22:44

То су прави црногорски ,,православци''. Како га није срамота црногорске цркве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

10.06.2024 22:54

Каква генијална замисао, сада це нато авионима несметано возити дрогу сиром сијета, то мозе смислитисамо Мило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

10.06.2024 23:17

А што ми срби увјек имамо потребу да је неко против нас.Нека буде човјек ми стално у неком патриотизму а резултати лоши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

10.06.2024 23:39

Добар послусан и постује правила игре Све и да не добије ову функцију добит це неку другу слицну Нико га неце дирати и остат це му све сто је "стеко" као и његовим потомцима (до неког великог свјетског преокрета) А овај сто се отима има да заједно са фамилијом бјеза по бјелом свијету и пребацује са рацуна на рацун и са имена на име

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дилер

10.06.2024 23:43

Браво мајсторе , браво , бице посла , бице ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјос

11.06.2024 00:13

и треба да буде...покајао се за своје гријехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.06.2024 00:24

Нема бољег кандидата од Дјукановица, за комаданта натоваца.Разуме се у финанције, зна како нерадити и пуно зарадити, и све то сакрити. Има цовек искуства ратнога, командује великом и јаком војном силом ЦГ, мрзи Србе и СПЦ, мрзи и Русе. Дакле био би пун погодак за натовце. Само натовци будите опрезни, да вам негурње руку у дзеп, паре воли висе од близњих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасин

11.06.2024 02:07

Сретно господине Дјукановиц.Надам се да це Вас изабрати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

11.06.2024 05:57

Браво! Било би то добро за балканске земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yокохама

11.06.2024 06:29

Он и Усрула вон дер Лајен би могли да унаприједе безбједност Европе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

11.06.2024 07:00

Криминалац у криминалној организацији, шта је ту чудно, они су га врбовали као и још једног господара у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

11.06.2024 10:13

Прими за свог шефа кабинета у НАТУ бурлу исте сте професије да га се ријешимо у РС, као што су се и тебе ријешили твоји несретници Црне Горе.

Name

Маркан

11.06.2024 07:35

А, ђе је наш Миле? И он ће, ако икада падне с власти, завршити у НАТО. Само их обојицу шупа што не знају бекнути на енглеском, нити било ком другом језику. Внаго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелена Цоја Монтенегра

11.06.2024 07:35

Каква моралнс лопина од цовјека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тооооо

11.06.2024 09:07

Мило краљу надамо се да цес бити изабран дјетицу нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.06.2024 10:45

Предлажем Милорада Додика за генералног секретара НАТОа јер је он прије Мила Ђукановића сједио на америчком носаћу авиона и био дашак свјежег вјетра на Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

11.06.2024 11:04

Тако це и овог диктатора из Бакинаца, кад га смјене. Ако треба у УН и неце одговарати за сва зла сто је нањео овом народу, јер је радио све сто су они тразили. Само буди послусник као сто узурпатор има своје пусикарице. Ко нема у глави има медју ногама

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

11.06.2024 12:28

Зар није Мило кандидат за ону познату Црногорску институцију у Спужу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

11.06.2024 16:06

Има потребне квалификације-нарко дилер,лопов,лажов,без карактера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxперте

11.06.2024 21:46

У свим тим областима висегодисње искуство!

Name

Радмила

13.06.2024 12:07

Жеља чете бит сад смо још јачи ЦРНА Гора чланица НАТО плус наш преседник други човек НАТО Алијансе сад че многи добит срчани удар да је вјечна ЦРНА Гора чланица НАТО

Name

Е

12.06.2024 06:47

ово је вец право БЛАТО !!! Нема даље !!!

ОДГОВОРИТЕ