Jedino 9. januar može biti Dan Republike Srpske

S druge strane, PDP upozorava da je vlast Republike Srpske zloupotrijebila jedan takav događaj, posebno u smislu formiranja zvanične delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i opšteg odnosa prema predstavnicima opozicije koji predstavljaju izraz političke volje gotovo polovine građana Republike Srpske.

Republika Srpska 14.06.2024 | 19:23
Jedino 9. januar može biti Dan Republike Srpske

Sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa održana je danas u Banjaluci. Pored priprema za Lokalne izbore razgovaralo se o aktuelnim političkim temama i jednoglasno izglasano više zaključaka. 

Predsjedništvo PDP je pozdravilo održavanje Svesrpskog sabora, kao izraza jedinstva srpskog naroda sa obje strane Drine.

S druge strane, PDP upozorava da je vlast Republike Srpske zloupotrijebila jedan takav događaj, posebno u smislu formiranja zvanične delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i opšteg odnosa prema predstavnicima opozicije koji predstavljaju izraz političke volje gotovo polovine građana Republike Srpske.

Čak i tada su pokazali da su oni faktor razdora, a ne jedinstva naroda. 

Predsjedništvo je konstatovalo da za PDP 9. januar može biti jedino i isključivo Dan Republike Srpske.

Taj datum nije samo politička činjenica, nego i demokratski stav 677.771 ljudi, gotovo svih koji su po tom pitanju izašli na referendum 25. septembra 2016. godine, te očekuje da Narodna skupština Republike Srpske pri usvajanju konačnog teksta deklaracije Svesrpskog sabora iskoristi priliku da se 9. januar još jednom potvrdi isključivo kao Dan Republike Srpske. 

Takođe, Predsjedništvo PDP se izjasnilo da podržava obilježavanje Dana državnosti Republike Srbije, Sretenja, i u Republici Srpskoj, budući da je to Dan državnosti matice srpskoj naroda, te zbog istorijskih činjenica bitnih cjelokupnom srpskom narodu. 15. februar je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, kada se obilježava godišnjica Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava.  

Predsjedništvo PDP je konstatovalo da pripreme za Lokalne izbore teku prema predviđenom planu i rasporedu.

PDP će u većini lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te u Brčko distriktu, imati formirane odborničke liste, kao i kandidate za gradonačelnike i načelnike gradova i opština u Banjaluci, Doboju, Kotor Varoši, Novom Gradu, Višegradu i Jezeru, a u najvećem broju gradova i opština će zajednički nastupiti sa tradicionalnim koalicionim partnerima.  

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jehe

14.06.2024 21:00

A Draskic ?

ODGOVORITE
Name

+

14.06.2024 21:15

9. Januar to jeste. I sa tim se ne smije niko igrati. Živote su izgubili mladi momci za RS. A ovi kapitalisti i šverceri se igraju sa Narodom i Republikom Srpskom.

ODGOVORITE
Name

Василије 1

14.06.2024 22:05

Добро би било да свако прочита текст декларације српског народа на Сабору од 8. јуна. Нигдје не пише да се укида 9. јануар као Дан Републике. Тај дан остаје што је и правилно а додаје се да је тај дан и крсна слава Републике Српске. Поред тога празноваћемо заједно са Републиком Србијом исти празник Дан државности на Сретење 15. фебруара. Ја сам тако као обични грађанин разумио и не видим око тога ништа спорно, осим да неко има намјеру да то изврће и тумачи другчије. Значи: Дан Републике 9. јануар се не укида иако је то велика жеља бошњачких србомрзаца.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

14.06.2024 23:04

E moj Vasilije.Od svih nas sto ovde komentarisemo ti jedini procitao deklaraciju pa vjerovatno si i bio glavni tvorac iste,ostali su bili statisti.

Name

Mirko

14.06.2024 23:24

Vasilije ako zaista iskreno vjerujes u Boga daj da jednom priznamo poraz,a ovo je jos jedan u nizu nasih poraza.Zasto se uopste u toj deklaraciji nasao Dan Republike 9,Januar,ako je sve isto.Pa svi znamo da vec par godina taj datum Muslimana osporavaju i na kraju su pobjednici.Ne zelim da sada vlast nazivam izdajnicima,ali moraju da priznaju Na kraju ce biti da ce nam Dan Republike biti 1.mart kao zajednicki,a ti i tebi slicni ce nas ubjedjivati da je 1.mart isto sto i 9.januar.

Name

Re Vasilije 1

15.06.2024 04:55

Misliš da niko iz PDP sranke ne zna da čita?

Name

Re Vasilije

15.06.2024 07:28

Može svako ždetati i piti svaki dan. ALI SAMO 9. JANURAR JE DAN STVARANJA RS. PA VALJDA DAN DRŽAVNOSTI JE NEODVOJIV OD TOGA. TO JE JEDNO. DODIK IZVRŠAVA ZADATAK. DA POSTEPENO SE OBEZVRIJEDE SVI SIMBOLI RS I NA KRAJU AMINUJE KRAJ. KAO MESIĆ ZA JUGOSLAVIJU. Običan čovjek.

ODGOVORITE