Da li se isplati ugradnja solarnih panela?

Na distributivnoj mreži Srpske više je od 450 malih solarnih elektrana.

Bosna i Hercegovina 16.06.2024 | 20:09
Da li se isplati ugradnja solarnih panela?

Rado Gavrić iz Priboja kod Lopara provjerava da li je sve uredu na njegovoj solarnoj elektrani. 1.800 panela proizvode 1,1 megavat struje koja ide na distributivnu mrežu Republike Srpske i obezbjeđuju struju za 300 domaćinstava na godišnjem nivou.

“Svaki dan ova struja ide u Priboj, Lopare i Peljave. I građani koriste tu struju “, kaže Gavrić.

U ovu investiciju vrijednu milion i po maraka zajedno sa Gavrićem ušao je i mladi elektroinženjer Živko Stojanović.
“Mi smo čak i premašili ta naša očekivanja, očekivali smo da će to na ovom području biti oko 1.100 sunčanih sati, ali se i premašuju te količine”, kaže Stojanović.

Da bi došli do mreže i same zarade potrebno je ispuniti more uslova.
“Što se tiče procedure, tu je potrebno sve, od građevinske dozvole, dobijanja energetske saglasnosti. Postoji čitav set zakonskih i tehničkih uslova da biste to mogli da radite”, navodi Damir Miljević iz Centra za održivu energetsku tranziciju.

Na distributivnoj mreži Srpske više je od 450 malih solarnih elektrana. To teško elektroprenosni sistem može da podnese.

“Na nivou BiH trenutno ima zahtjeva za komercijalne solarne elektra oko 9 hiljada megavata, poređenja radi ukupni kapaciteti svih izvora energije su negdje oko 4,5 hiljada megavata”, kaže Miljević.

Korišćenje energije iz obnovljivih izvora je dobra priča, ali kod nas monopolistička, obavijena političkim velom kroz koju je prožet interes države.

“Od ovoga najviše koristi ima država. Mi ne dobijamo ni četvrtinu struje koju država prodaje dalje, a sve smo uložili”, slaže se Gavrić.

Istovremeno, resorni ministar optimistično poručuje:
“Ako je sada 60% energije iz uglja, za 5 godina to može da bude obrnuto”, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Ovaj optimizam nije slučajan, jer je u najavi poskupljenje struje za privredna društva.

“Od 2025. počeće provođenje direktive gdje će privredna društva plaćati porez na karbonski otisak”, rekla je Slavica Marković, direktor Privredne komore u Bijeljini.

Krize i inflacija vode ka većem interesovanju pojedinaca za ugradnju panela na krovove kuća ili manjih objekata. Kolika je isplativost pokazuje primjer srednjoškolskog centra u Loparama.

“Računi su bili preko hiljadu maraka, sad smo dobli 137 KM”, rekao je Boro Stanić, direktor Srednjoškolskog centra “Vuk Karadžić”, Lopare.

Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini mogao bi da traje mnogo duže nego što to traži Evropska unija – a to je 2050. Zato što ovaj proces podrazumijeva politički konsenzus na svim nivoima, velika ulaganja, ali i mentalitet našeg naroda.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Solarni paneli

16.06.2024 20:48

Sve je to prevara od ove mafijaške države.Uzimaju proizvedenu struju a ništa ne vraćaju.Uložiš 25 000 maraka i proizvodiš struju za lopove koji samo grabe za sebe.

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.06.2024 22:01

Svi ovi što prave elektrane misle da su Bogom dati. Sve je to loše urađeno. Da im dođe prava inspekcija sve bi elektrane bile ugašene. Peru se pare i sad im nije zarada u prvom planu.

ODGOVORITE
Name

Sve dok

16.06.2024 22:15

Ne isključimo politiku iz mnogih segmenata života,nećemo moći napredovati.Apetiti za pljačku,rastu na dnevnim nivoima,i tome se mora stati na put!Država,umjesto da daje podsticaje ulagačima,otima,i krade od onog što oni ulažu,te zato,pod hitno reagujmo.Taj,resorni ministar nije stručan da obrazlaže bilo šta oko elektro struke,jer je obični pozornik,bez znanja.

ODGOVORITE
Name

Radomir

17.06.2024 19:12

Ne lupetaj olo.u

Name

Budala kao i ti

17.06.2024 00:47

Političari su najveći kočničari bilo kakvog napretka.Evo Đokić na primjer.Čim se on oglasio, znači da su nanjušili novi izvor prihoda preko leđa entuzijasta i ljudi koji žele da svoj novac ulože u nešto isplativo i korisno za ovu zemlju i planetu.Nezasite pijavice.

ODGOVORITE
Name

Pero

17.06.2024 06:25

Ulagati novac u pc je glupo. To je kao da ulazete novac u kolumbijsku narko mafiju!

ODGOVORITE
Name

Cika Pera

17.06.2024 09:21

Bravooo, u centar

Name

SNSD

17.06.2024 22:51

Samo nama pumpajte pare.

ODGOVORITE