Да ли се исплати уградња соларних панела?

На дистрибутивној мрежи Српске више је од 450 малих соларних електрана.

Босна и Херцеговина 16.06.2024 | 20:09
Да ли се исплати уградња соларних панела?

Радо Гаврић из Прибоја код Лопара провјерава да ли је све уреду на његовој соларној електрани. 1.800 панела производе 1,1 мегават струје која иде на дистрибутивну мрежу Републике Српске и обезбјеђују струју за 300 домаћинстава на годишњем нивоу.

“Сваки дан ова струја иде у Прибој, Лопаре и Пељаве. И грађани користе ту струју “, каже Гаврић.

У ову инвестицију вриједну милион и по марака заједно са Гаврићем ушао је и млади електроинжењер Живко Стојановић.
“Ми смо чак и премашили та наша очекивања, очекивали смо да ће то на овом подручју бити око 1.100 сунчаних сати, али се и премашују те количине”, каже Стојановић.

Да би дошли до мреже и саме зараде потребно је испунити море услова.
“Што се тиче процедуре, ту је потребно све, од грађевинске дозволе, добијања енергетске сагласности. Постоји читав сет законских и техничких услова да бисте то могли да радите”, наводи Дамир Миљевић из Центра за одрживу енергетску транзицију.

На дистрибутивној мрежи Српске више је од 450 малих соларних електрана. То тешко електропреносни систем може да поднесе.

“На нивоу БиХ тренутно има захтјева за комерцијалне соларне електра око 9 хиљада мегавата, поређења ради укупни капацитети свих извора енергије су негдје око 4,5 хиљада мегавата”, каже Миљевић.

Коришћење енергије из обновљивих извора је добра прича, али код нас монополистичка, обавијена политичким велом кроз коју је прожет интерес државе.

“Од овога највише користи има држава. Ми не добијамо ни четвртину струје коју држава продаје даље, а све смо уложили”, слаже се Гаврић.

Истовремено, ресорни министар оптимистично поручује:
“Ако је сада 60% енергије из угља, за 5 година то може да буде обрнуто”, рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Овај оптимизам није случајан, јер је у најави поскупљење струје за привредна друштва.

“Од 2025. почеће провођење директиве гдје ће привредна друштва плаћати порез на карбонски отисак”, рекла је Славица Марковић, директор Привредне коморе у Бијељини.

Кризе и инфлација воде ка већем интересовању појединаца за уградњу панела на кровове кућа или мањих објеката. Колика је исплативост показује примјер средњошколског центра у Лопарама.

“Рачуни су били преко хиљаду марака, сад смо добли 137 КМ”, рекао је Боро Станић, директор Средњошколског центра “Вук Караџић”, Лопаре.

Прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије у Босни и Херцеговини могао би да траје много дуже него што то тражи Европска унија – а то је 2050. Зато што овај процес подразумијева политички консензус на свим нивоима, велика улагања, али и менталитет нашег народа.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Соларни панели

16.06.2024 20:48

Све је то превара од ове мафијашке државе.Узимају произведену струју а ништа не враћају.Уложиш 25 000 марака и производиш струју за лопове који само грабе за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.06.2024 22:01

Сви ови што праве електране мисле да су Богом дати. Све је то лоше урађено. Да им дође права инспекција све би електране биле угашене. Перу се паре и сад им није зарада у првом плану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све док

16.06.2024 22:15

Не искључимо политику из многих сегмената живота,нећемо моћи напредовати.Апетити за пљачку,расту на дневним нивоима,и томе се мора стати на пут!Држава,умјесто да даје подстицаје улагачима,отима,и краде од оног што они улажу,те зато,под хитно реагујмо.Тај,ресорни министар није стручан да образлаже било шта око електро струке,јер је обични позорник,без знања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

17.06.2024 19:12

Не лупетај оло.у

Name

Будала као и ти

17.06.2024 00:47

Политичари су највећи кочничари било каквог напретка.Ево Ђокић на примјер.Чим се он огласио, значи да су нањушили нови извор прихода преко леђа ентузијаста и људи који желе да свој новац уложе у нешто исплативо и корисно за ову земљу и планету.Незасите пијавице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.06.2024 06:25

Улагати новац у пц је глупо. То је као да улазете новац у колумбијску нарко мафију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цика Пера

17.06.2024 09:21

Бравооо, у центар

Name

СНСД

17.06.2024 22:51

Само нама пумпајте паре.

ОДГОВОРИТЕ