Шведска: Раде кафићи и школе; "Бројаћемо мртве у хиљадама"

Шведска се мора припремити на хиљаде мртвих од Цовида-19, рекао је данас премијер те земље, пренео је Индеx.хр.

Свијет 03.04.2020 | 21:54
Шведска: Раде кафићи и школе; "Бројаћемо мртве у хиљадама"

"Бројаћемо ћемо мртве у хиљадама. Морамо се припремити на то", рекао је премијер Стефан Лофвен у интервјуу за један дневни лист.

Земља се суочава с кризом због броја људи којима је потребна нега и с падом индустрије.

Лофвен је упозорио да ће пандемија коронавируса потрајати "месецима, а не седмицама". "Морамо имати такву перспективу и не попуштати с мерама."

"Одлучили смо се за стратегију поравнавања кривуље заразе да спречимо драматични пораст јер се наш здравствени систем с тиме неће моћи носити", рекао је шведски премијер и додао да би то значило "више пацијената на интензивној нези и пуно више мртвих".

Процену жртава од коронавируса у земљи темељи према искуствима других земаља и ширењу вируса у Шведској.

По подацима од петка, у тој земљи од 10 милиона становника заражено је 6.131 особа, а умрло је 358 људи.

Шведска је у односу на суседе увела пуно блаже мере у сузбијању ширења коронавируса.

"Мислим да се не би требало претеривати", каже Лофвен. "Све земље разматрају како наметнути социјалну дистанцу и ојачати здравствени систем. Ми то чинимо на друкчије начине, некад смо и у друкчијим фазама епидемије."

Лофвен је рекао да је "слушао оне с епидемиолошким знањем" о покушају поравнања кривуље заразе, а влада је слушала и друге у напорима за очување радних места и економију.

Раст броја смртних случајева и заражених цовидом-19 у Стокхолму покренуо је питања о исправности политике шведских власти да се против те болести боре без ограничавања кретања грађана попут већег дела Европе.

Владе по целој Европи су затвориле школе и донеле драконске мере како би ограничиле контакте с потенцијалним клицоношама, а Немачка је, на пример, забранила окупљања више од двије особе. Од шведских суседа Данска и Норвешка су затвориле своје границе и школе, а Финска је изоловала своја главна урбана подруча.

С друге стране, Швеђани могу у ресторане, код фризера и послати децу у школу иако расте број потврђених случајева заразе и смрти од цовида-19, прије свега у Стокхолму где се биљежи више од половине смртних случајева.

Анализа података локација паметних телефона показала је да док у већини европских држава изразито пада посета јавним местима, Шведска иде у супротном правцу.

Ипак, шведски либерални приступ којим се жели у најмањој мери нарушити друштвени и економски живот долази на мету критика јер се у престолници епидемија шири.

"Немамо избора, морамо одмах затворити Стокхолм", рекла је агенцији Ројтерс Сесилија Содерберг-Науклер, професорка медицинске микробиологије на институту Каролинска.

Она је једна од 2.300 академика који су потписали отворено писмо влади крајем прошлог месеца у којем се траже строже мере како би се заштитио здравствени систев.

"Морамо успоставити надзор над стањем, не можемо ићи према ситуацији у којој ћемо добити потпуни хаос. Нитко не искушава тај правац па зашто га ми у Шведској морамо први испитати без договора на темељу информација", упитала је она.

Шведска је у петак известила да има 612 нових случајева заразе коронавирусом те их је сада укупно 6.000. Број смртних случајева достигао је 333 и сада их се бележи 25 до 30 дневно, по шведској здравственој служби.

Све је више знакова да се вирус шири по домовима за старије, углавном у прстолници где је део особља болница и домова за старије јавно упозорио на недостатак заштитне опреме попут маски.

Стокхолм је, суочен с, како су је назвали локални функционери, "олујом" случајева Цовида-19, поставио пољску болницу у конгресном центру јужно од средишта града и позвао све који имају одређену медицинску обуку да помогну у нези старијих.

На конференцији за медије ове седмице премијер владе левога центра Стефан Лофвен одговарао је на питања је ли растући број случајева у шведским домовима за старије показатељ неуспешности стратегије.

"Не мислим да је то знак тога. Тако изгледају ствари по целој Европи", рекао је. "Све време говоримо да ће стање бити горе пре но што постане боље".

Шведска се определила за изолацију и лечење болесних уместо на прекидање великог дела живота друштва.

Забрањена су окупљања више од 50 људи, средње школе и факултети сада раде онлајн, а грађанима је речено да не путују ако није нужно, што су све благе мере у европском контексту.

Јавно лице шведске борбе против пандемије, донедавно мало познати јавни службеник и епидемиолог, Андерс Тегнел сада по публицитету парира премијеру, а он доводи у питање учинковитост ограничења кретања кроз дуже раздобље.

"Важно је имати политику која је одржива кроз дуже раздобље, што значи остати код коће ако сте болесни и то је наша порука", рекао је Тегнел који добија и претње и поруке подршке за своје управљање кризом.

"Затварање људе у куће неће дугорочно бити успешно", рекао је. "Пре или касније људи ће ионако изаћи."

(индеx.хр)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Никола

03.04.2020 20:16

Свака цаст за сведску.Ми морамо радити како странци казу следеца мјера је стајање на једној нози 24 сата ради короне.Убједљиво највеца превара у последњих 50 година .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факир

03.04.2020 21:09

У Индији је човјек стајао на једној нози 40 дана!

Name

ре

03.04.2020 22:01

Оваква будала као ти се неће родити у наредних 50 година

Name

Ре

04.04.2020 06:28

А дјеје Брундо

Name

Блаблабла

03.04.2020 20:32

Тако и треба, само наопако од онога што бруји на медијима и без страха...ово је идиотизам највеће врсте, ова милијардама вриједна превара ће ући у анале као највећа превара људског рода!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 20:42

Заиста огромно приглупих људи.!!

Name

Браво била

03.04.2020 20:45

Свака ти је на мјесту ,ово је једна од бољих превара ,а шта све иза тога стоји бог те видио.вјероватно њих већ колико да згрну бруку паруштнина.Иначе ништа друго.

Name

Гаврило Принцип

03.04.2020 21:51

Баш бих волио да ми је твоју главу у овим страшним данима за читаву васељену!

Name

Ово није превара

03.04.2020 21:54

већ пандемија. Питање је колико ће нас коштати у животима и даљем квалитету живота с обзиром на економску катастрофу док не стекнемо "имунитет крда". Мислим пуно више него да је шведски модел у пракси.Али ко ће западњацима утувити у главу да не могу бити вјечито млади и да морају умријети и они што су стари и они што имају хронићне болести .Ми само копирамо ; Дудук копира АВАВ,не зна се ко се више брине за старе

Name

Домаци странац

04.04.2020 06:06

Дудук мора цувати "сендвицаре" они су минимално 50% његовог бирацког тијела.

Name

Глобал зитизен

04.04.2020 08:23

Пази ти ста писес , то је противзаконито.

Name

Суви

04.04.2020 06:14

Паметно ,мада може и са маскама и рукавицама.Нико не зна како да убије овај вирус а да не појача већ постојећу болест.Сви који су се опоравили ,опоравили су се захваљујући отпорности организма ,не због лијекова јер они још увијек нису познати.Сад чим је неко у критичном стању ставе га на респиратор као да сви имају исти капацитет плућа.Лијече са најбољом намјером,а да ли је то исправно,то је друга прича.Можеш неким лијеком смањити температуру али ако си алергичан на његове састојке можеш умријети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

04.04.2020 13:07

Код њих це бити ко преживи причаће

ОДГОВОРИТЕ