Професори солидарни са студентима у Амстердаму

- Наставно особље Универзитета у Амстердаму данас је одржало протест у знак солидарности са студентима, чије су демонстрације против рата у Гази полицијске снаге претходно насилно рашчистиле.

Свијет 07.05.2024 | 18:13
Професори солидарни са студентима у Амстердаму

Полиција је булдожером оборила барикаде и ухапсила око 140 демонстраната, а на видео-снимцима могу видети сукоби између безбедносних снага и студената, преноси Ројтерс.

''Студенти и особље су пријавили употебу бибер-спреја, полицијских палица и паса, као и булдожера у покушају полиције да их насилно уклони. Због превелике употребе насиља, људи су повређени'', саопштила је група Холандски учењаци за Палестину.

Група је такође поручила да ће наставити да инсистира на праву студената и наставника да протестују и поручила да жали због ''ослањања администрације универзитета на насиље'' уместо да саслушају ''оправдане захтеве студената''.

Универзитет у Амстердаму је у саопштењу навео да је првобитно миран студентски, протест који је почео у понедељак поподне, постао непријатељски, као и да је дошло до туче, бацања ватромета и паљења израелске заставе.

''Веома нам је жао што се овако завршило. Демонстрације на универзитету су дозвољене, али без прикривања лица, барикада и атмосфере застрашивања'', саопштио је универзитет.

Амстердамска полиција поручила је на платформи X да је било неопходно да се студентски камп рашчисти из безбедносних разлога, а да се демонстранти нису разишли на захтев универзитета и градоначелника Амстердама.

Четворо студената је задржано у притвору под оптужбом за насиље у јавности и вређање полицијских службеника, док су остали пуштени.

Један полицајац је задобио оштец́ење слуха, а још је непознато колико је укупно људи повређено, рекла је потпаролка полиције.

Одлазец́и министар образовања Роберт Дајкграф нагласио је да су универзитети места за дијалог и дебату, а да му је жао што је, како тврди, било неопходно да полиција интервенише.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

07.05.2024 18:32

Достигнут је врхунац демократије те је за поцетак потребно да се у њега уведу новине до тоталне измјене Инаце бумеранг је орузије које се враца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

07.05.2024 19:11

Демократске вредности и права градјанских слобода на врхунцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

07.05.2024 19:58

Лоши људи губе аБд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чорба

07.05.2024 20:49

Колико је било нашмрканих и надуваних? Ипак је то Амстердам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цекај

07.05.2024 23:59

А неки дан у Хамбургу тразе на протесту да се уведе серијат у Њемацкој??😂😂 како це онда протестоват у серијату ако им фали толико закон исламски па нек иду назад 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.05.2024 09:34

А слобода говора, а слобода протеста? Ако протестујес и подрзавас став владара, онда мозе, ако се усудис на несто другације, е онда силу употребе. Студенти и професори скупа, браво професори.

ОДГОВОРИТЕ