УН прихватиле амандмане ЦГ на Резолуцију о Сребреници

Предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић рекао је да су Уједињене нације прихватиле да уврсте амандамане званичне Подгорице на нацрт Резолуције о Сребреници о којој би требало да се гласа 23. маја.

Регион 19.05.2024 | 10:34
УН прихватиле амандмане ЦГ на Резолуцију о Сребреници

"Суштина амандмана које смо послали је ту, и мислимо да је то додатни допринос регионалном помирењу и добром односу између Срба, Бошњака и свих других народа на Балкану", казао је Спајић синоћ за Радио телевизију Црне Горе.

Амандмани Црне Горе су достављени нешто касније у процесу предлагања и припреме за сједницу, али је раније из УН саопштено Гласу Америке да надлежна тијела "настоје" да "изађу у сусрет" интервенцији Владе у Подгорици, објавила је Бета.

Премијер Спајић најавио је раније да ће Црна Гора гласати за Резолуцију којом се 11. јули успоставља за дан сјећања на жртве геноцида у Сребреници, али да је неће коспонзорисати.

Влада у Подгорици амандманима тражи да се Резолуцијом експлицитније прецизира да су судске пресуде у вези са геноцидом донијете против појединаца, а не етничких група или држава, те да се потврди неповредивост Дејтонског споразума.

Власт у Подгорици није јединствена у ставу о Резолуцији у Сребреници, којој се оштро противе актуелни предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и један од челника некадашњег Демократског фронта Милан Кнежевић.

Они су иницирали да Скупштина што прије усвоји Резолуцију о Јасеновцу, што је, како се оцјењује, вид притиска на Владу да одустане од подршке Резолуцији о Сребреници.

Предлагачи Резолуције о Сребреници су Њемачка и Руанда.

(Агенције) Фото: РТВЦГ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

САМО ЈОШ

19.05.2024 11:05

ДА ОД НАРОДА ИЗАБРАНИ,И У ИМЕ НАРОДА ,ИСТИ Ти ПРИЗНАЈУ ПРЕСУДУ СУДА КОЈИ СУ ОСНОВАЛИ И КОЈЕМ СУ ИСПОРУЧИЛИ СВЕ ОПТУЖЕНЕ,ЗА ОАРЕ НСРАВНО И В Л А С Т!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спајиц = амандман

19.05.2024 11:18

Ујкин понос

Name

Зика

19.05.2024 11:12

То и јесте истина и цојски браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени

19.05.2024 13:41

Тамо ђе се школовао, добро су га научили. Тај је далеко од црногорског чојства. Он је сада прекрстио црногорце тако, што их је из православља одвео у цатолицизам. Ето ко су нам срамне комшије. Комшије што упрљаше образ црногорског чојства, великана и нашег православља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста њему

19.05.2024 13:53

Не знаце ниста ни православље ни католицизам, бас ниста..... Само материјално.

Name

19.05.2024 17:06

Браво Дјетици!Његос је зивио у Црној Гори а не у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

20.05.2024 09:16

Црногорци су били равноправан у свему у рату. Још није виђен овакав начин самоубиства по наредби. Е то је примјер цојства и јунаштва

ОДГОВОРИТЕ