Због климатских промјена шири се зелени снијег

Зелени снијег настао цвјетањем алги на Антарктику вјероватно ће се ширити како температуре буду расле, што је посљедица климатских промјена, рекли су истраживачи, након што су направили прву мапу тих организама и њихових кретања.

Свијет 22.05.2020 | 07:54
Због климатских промјена шири се зелени снијег

Сателитски подаци прикупљени између 2017. и 2019. године, у комбинацији с мјерењима на терену током два љета на Антарктику, омогућили су научницима да пресликавају микроскопске алге док цвјетају преко снијега.

"Више температуре могле би да створе окружење погодно за живот алги, којима треба влажан снијег за раст", рекли су истраживачи за ЦНН.

Како се наводи у студији објављеној у часопису "Натуре Цоммуницатионс", зелена снијежна алга је микроскопска ако се мјери појединачно, али када организми истовремено расту, снијег постаје јарко зелен и може се уочити чак из свемира, рекли су истраживачи.

Плоче зелене снијежне алге могу се наћи дуж обале Антарктика, обично у "топлијим" предјелима, гдје су просјечне температуре нешто изнад нула степени током љетњих мјесеци јужне хемисфере од новембра до фебруара.

Према ријечима истраживача, Антарктик је дио региона који је доживио најбрже загријавање у другој половини прошлог вијека.

У фебруару су забиљежене необично високе температуре, док је деветодневни топлотни талас спалио сјеверни врх континента раније ове године.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тртмрт

22.05.2020 09:11

Лосе нам се писе

ОДГОВОРИТЕ