Након великог пада производње, стижу наруџбе

Овај сектор, извозно оријентисан, претрпио је прошле године у Републици Српској пад у прозводњи први пут након свјетске економске кризе. Имали су мање наруџби из Западне Европе.

Република Српска 23.05.2020 | 17:57
Након великог пада производње, стижу наруџбе

Дрвопрерађивача и индустрија намјештаја Републике Српске, као и све привредне гране, осјећају посљедице пандемије новог корона вируса, али тренутно влада оптимизам да би се овај значајни дио наше привреде могао у потпуности опоравити на јесен.

Овај сектор, извозно оријентисан, претрпио је прошле године у Републици Српској пад у прозводњи први пут након свјетске економске кризе. Имали су мање наруџби из Западне Европе, прије свега из Њемачке, која је током прошле године успорила раст. Наши произвођачи намјештаја на њемачко тржиште извозе око 25 посто својих производа.

Осим тога, с радом су престала одређена привредна друштва која су производила намјештај, конкретно један велики произвођач кревета у Петрову. Власник из Холандије имао је одређене проблеме и прекинуо је производњу, која је на годишњем нивоу била око 40 милиона КМ. То се одразило на укупан обим производње намјештаја у РС.

Добар почетак

Почетак године је за дрвопрерађивачку индустрију и произвођаче намјештаја био обећавајући; прва два мјесеца показивала су знаке опоравка, али већ од марта почиње пад због пандемије коронавируса. Статистика биљежи пад производње намјештаја у марту за чак 38,5 одсто, а вјерује се да ће у априлу бити и већи.

Међутим, са попуштањем мјера код нас те у региону и цијелој Европи, ситуација се поправља и почињу стизати наруџбе.

Осим тога, постоје фирме које су и током априла продавале намјештај, додуше онлине. Једна од њих је “Прима” ИСГ из Босанске Градишке, која је највећи произвођач тапацираног намештаја у цијелој Босни и Херцеговини. Готово све производе извозе из БиХ.

"Нама се у претходном периоду, док су на снази биле ограничене мјере кретања и док је свугдје био забрањен рад салонима намјештаја, повећала интернет-продаја. Чим су мјере попуштене, људи више долазе на лице мјеста", објашњава за Српскаинфо Горан Марчета, директор овог предузећа.

Улагања

Истиче да у овом тренутку биљеже знаке опоравка и да би, ако се ситуација овако настави, већ у јуну могли да буду на нивоу као прије пандемије корона вируса.

"Не могу да говорим у име осталих произвођача, али ми смо доста уложили и улажемо у рад и раднике. Без тога не бисмо могли ни добро пословати", наводи Марчета и додаје да босанскоградишка “Прима” запошљава око 370 радника.

Постоји велика могућност да ће у скоријем периоду тражити још радника.

Као и сви онима којима је производња била ограничена због цјелокупне ситуације, и ово предузеће је аплицирало код Владе РС за помоћ.

Западна Европа

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник за Српскаинфо потврђује да постоје назнаке опоравка дрвопрерађивачке индустрије и производње намјештаја Републике Српске.

"На почетку пандемије смо били скептични, али ситуација се поправља. Овај сектор зависи, као што је већ познато, од тржишта Западне Европе. Како се то тржиште, на које извозимо најзначајнији обим производње, буде опорављало, тако ће да тече и опоравак наше индустрије", наводи Шиник.

По тренутним показатељима, додаје, у прва два квартала неће бити баш добри резултати, али се ниво производње од прије пандемије очекује најесен.

Индустрија са 9.000 радника

У дрвопрерађивачкој индустрији РС послује око 500 привредних субјеката у којима је запослено око 9.000 радника.

Од укупне производње у прерађивачкој индустрији, дрвопрерађивачка индустрија и производња намјештаја учествују са више од 16 одсто или 10,5 одсто у укупној индустрији. Од укупног извоза у прерађивачкој индустрији, производи из дрвопрерађивачке индустрије и намјештаја учествују са 21,4 одсто или 15 одсто укупног извоза РС-а.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сарајево

23.05.2020 16:40

Зар не извозе за Русију насег традиционалног пријатеља и православну брацу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

23.05.2020 17:23

Спасиба...

Name

Ре:

24.05.2020 00:18

Ај не серљајте! Швабо овде купи будзашто дрвну индустрију, па још добије којекакве подстицаје, скоро бесплатну сировину, израбљује домаће киријаше и надничаре, па онда производ вози себи и наши мајмуни то зову нашим производима и нашим извозом! Кад 10x врати уложено, онда као овај Холанђанин, наиђе на "извјесне потешкоће", па гаси производњу и оде даље.

Name

рере

24.05.2020 13:49

Знаци Свабе треба заобици у послу, са њима ниста не радити...само са Русима радити треба,...