Каргановић лоциран, Тужилаштво тражи помоћ САД-а

Тужилаштво трага за Стефаном Каргановићем директором НВО ''Историјски пројекат Сребреница''. Открили су које држављанство има, што није никакава новина. Невладин сектор и опозиција тврде да је само један циљ у овом случају – застара предмета! 

Република Српска 12.07.2020 | 19:55
Каргановић лоциран, Тужилаштво тражи помоћ САД-а

Окружно јавно тужилаштво затражило је помоћ од правосудних органа САД-а како би Стефан Каргановић био приведен пред лице правде. Занимљиво је да се правосудни систем Српске активирао баш у вријеме када је на прагу застара предмета, па је врло извјесно да осумњичени директор НВО ''Историјски пројекат Сребреница'' неће нит бити приведен пред лице правде. 

"Тужилаштво је с циљем испитивања осумњиченог упутило 15.05.2020. године, замолницу за пружање међународне правне помоћи правосудним органима САД-а, с обзиром да је Стефан Каргановић према до сада расположивим информацијама држављанин САД-а", наведено је у саопштењу Окружног тужилаштва. 

Стефан Каргановић успјешно је извукао од власти Републике Српске 2 милиона марака за ''Историјску пројекат Сребреница''. Још успјешније је пронашао начин да избјегне плаћање порезе и доприноса, чиме је оштетио буџет за 100.000 марака. А најуспјешније, за сада, избјегава да падне у правосудне руке због почињеног кривичног дјела. Већ шест година заварава органе гоњења који не могу или не желе да му уђу у траг. Опозиционари кажу да је игра јасна. 

"Они су знали гдје је Каргановић свих претходних година. Основни циљ је да дође до застаре предмета и да он никада не одговора за то што је опустошио буџет и то не би могао да уради да није имао подршку власти у РС, превенствено СНСД-а. Вјероватно ће то заврштити тако што ће случај добити правосудну застару и неће одговарати за оно што није учинио, годинама се као није могао пронаћи. Читав предмет је развлачен година", рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.  

Стефан Каргановић је један од коаутора књиге "Рушење РС", у којој су, као "страни плаћеници", означене поједине невладине организације, удружења, новинари и јавне личности. На Каргановићевој црној листи био је и Транспаренси интернешнел БИХ. Тужили су Каргановића за клевету. 

"Све ово вријеме од како је покренут поступак против њега он је био у Србији друштвено -политички активан, издавао је одређене публикације, чак се јављао и у медијима и знало се да је у Србији и ако се хтјело да се он доведе у БИХ и да одговара за оно за шта се терети то се могло и урадити. Циљ је био да дође до застаре и да никада не одговара", рекла је Ивана Корајлић, Транспаренси интернешнел БИХ.

Заједно са Каргановићем потписник публикације о Сребреници је и Љубиша Симић који се, иако, љекар опште праксе, представљао као форензичар. Према нашим сазнањима, Симић је путовао у САД, гдје се налази  његов пријатељ и сарадник Стефан Каргановић. Из Тужилаштва су нам потврдили да су обављене одређене провјере и за Љубишу Симића. Које и шта то тачно значи, нису одговорили јер је предмет у фази истраге и због тога не могу откривати више детаља.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Судија

12.07.2020 18:15

Сад се види ко је Рушитељ РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2020 19:17

Опет гдје год је криминал упетљан је СНСД,без њих ниста немозе

Name

Нана

12.07.2020 19:36

Рушитељи

Name

Михајло

13.07.2020 09:42

Зна додиг за њега цијело вријеме, заједно су пљацкали овај напацени, неписмени народ.

Name

Сер од Добоја

12.07.2020 18:30

Ја не знам у чему је проблем и зашто се цјепидлачи, човјек је прије свега Србин, вјерник православац, редовно иде у цркву, редовно се причешћије, истински патриота, добротвор, ..а ја не знам, шта треба још

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

12.07.2020 19:05

Дајте људи нема ништа од тога Јел неко стварно мисли да је Карганович САМ узео 2 мил км,???Њему је исплачен вратио Додику ВИШАК и речено мрш у САД ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

12.07.2020 20:30

Да је подијелио све по договору не би се ни крио ни бјежао али овако мора.ДЕРПЕ.

Name

Зоом

12.07.2020 19:38

Каргановиц, онај стручњак из Тесле у Херцеговини, па Батагон, па Литванци, па онај у Новој Тополи.....све ове хостаплере је неко довео, дао им шансу да узму паре, они узели и .......нико није крив.....Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

12.07.2020 20:25

Власт у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, зна гдје је каргановић, али су упетљани у криминалне радње заједно са њим и не форсирају хапшење. Стално се зна гдје је он, ништа није ново, као сад лоциран, па немој ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.07.2020 04:29

Тужилаштво воде Додикови људи и све је ово представа.Каргановића сам лично видио у строгом центру Бања Луке прије појаве короне негдје јесенас и то код снацк бара.Зар мислите да га неко тражи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

13.07.2020 08:56

Ко украде 1м дрва лопов је ко украде милион и више суд га не гони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

13.07.2020 14:10

Битно је да сте ви њега лоцирали, па како буде. Неко це бити доњи а зна се.?

ОДГОВОРИТЕ