Обрт у случају ‘Респиратори’: Могућа тужба против БиХ

Након што је Институт за мјеритељство утврдио да су респиратори стационарни и да се могу користити за интензивну његу те у операционим салама, пала је тврдња Тужилаштва БиХ о њиховој неупотребљивости, односно вјештачење које је за Тужилаштво урадио неовлаштени судски вјештак.

Босна и Херцеговина 13.08.2020 | 10:41
Обрт у случају ‘Респиратори’: Могућа тужба против БиХ

Наиме, осим што се респиратори АЦМ812А могу користити првенствено као стационарни у просторијама за интензивну његу и операционим салама, они могу постати и преносив уређај уколико се користе с боцом кисика у колима Хитне помоћи. Овај уређај је још прије пандемије регистрован и кориштен у Србији.

Њихову употребљивост доказује и чињеница да су болнице широм БиХ упутиле захтјев да им се доставе респиратори, а процес доставе и стављања у функцију ускоро би требао бити окончан, преноси Хаyат.

Но, то није једини проблем с којим се тренутно суочава Тужилаштво БиХ.

Како сазнајемо, произвођач респиратора Босни и Херцеговини спрема вишемилионску тужбу за накнаду штете.

Наиме, произвођач из Кине на овај корак одлучио се након што су „Неw Yорк Тимес“ и „Ассоциатед Пресс“ пренијели информације које је на својој званичној веб-страници објавило Тужилаштво БиХ о томе да су респиратори неупотребљиви, као и да процес набавке има елементе криминалних радњи.

Штете које су на овај начин причињене међународним актерима у погледу њихове репутације мјере се милионима евра, а адвокатски тимови због свега спремају тужбе у САД-у и Великој Британији.

Произвођач респиратора, „Беијинг Аероспаце Цхангфенг“ у готово 100-постотном је власништву државе Кине. Обје фирме, и произвођач и продавач, уредно су регистроване и имају лиценце за производњу и продају медицинске опреме, а произвођач посједује и бројне цертификате за пословање унутар Европске уније.

Чији је и зашто је интерес био збунити јавност нетачним информацијама да се не ради о стационарним респираторима, те оклеветати актере наводне афере, могле би открити управо међународне тужбе и истраге које ће сасвим извјесно стићи и на адресе у БиХ, јер је Тужилаштво БиХ, као државни орган, изнијело непровјерене информације у најранијој фази истраге те их пласирало путем свог шокантног медиаплана, преноси Хаyат.

(Бизнис.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ја није

13.08.2020 09:01

прибавит це њима баја потврду да су блесави и ником ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фила

13.08.2020 09:03

Па ста сте мислили? Једноставно казес постоји сумња да је еко несто проневјерио украо!? Пази молим те! Насе судство је дно дна! Само оптузити и казнити могу обицног бедника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадије а је тузиластво

13.08.2020 09:08

Уфурала се господа из тузиластава да су господари зивота и смрти у БиХ, и да су пријеки суд... не иде то тако Паметњаковици. То је кад за тузиоце имате синове и церке ратних профитера који се бирају Том лиијом а не линијом знања и професионализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар П.

13.08.2020 09:25

Јуче, када се појавила ова вијест, насмијао сам се. Зашто. Сјетио сам се највећег српског новинара Драгољуба Жарковића. Он је имао причу, везано за љето и вијести, како се измишљају. Ово ми личи на једну такву Зашто. Зато што нема шансе да неко поднесе такву тужбу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

13.08.2020 09:28

... да нас тузе. Треба нас отроват

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

13.08.2020 09:48

Народ це платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

13.08.2020 18:59

Тузиластво намјерно прави процедуралне и техницке греске, а и сустинске. еамјерно подноси квази оптузнице да би оптузени могли наплатити одстету па се онда растале са тузилаством. Право питање је колицина и потребе а посебно цијена респиратора, па тек онда употребљивост. Али и то је узалуд у земљи корупције се увјек надју струцњаци који це потврдити употребљивост, таман да су увезли компресоре за камионе они би рекли да су употребљиви у операционим салама.

ОДГОВОРИТЕ