Црно грожђе, ризница витамина и здравља

Љето је вријеме обиља које природа нуди кроз разноврсно воће и поврће, дозрело уз помоћ сунца. Од јагода и трешања, преко марелица, брескви, бобичастог воћа, смокава, диња и лубеница до грожђа. Вријеме сазријевања грожђа, у којем се природа потпуно саткала, јесте од августа до октобра, па се одлично уклапа у каснољетну и јесенску припрему имуног система за хладније дане, кад је организам више подложан паду имунитета и различитим инфекцијама.

Здравље 20.08.2020 | 09:05
Црно грожђе, ризница витамина и здравља

Од памтивијека је познато да се на краљевским дворовима грожђе послуживало као делиција те да је било омиљено воће римских царева. Иако постоји више врста грожђа, црно је храњивије и најбогатије витаминима који су организму пријеко потребни.

Састав

У свом саставу црно грожђе пуно је калијума, витамина Ц, Б1 и Б6 те мангана. Особе које имају проблема с холестеролом и срчани болесници требало би у већим количинама да једу грожђе, поготово на високим температурама.

Да је грожђе здраво, потврдиле су и многе научне студије које су доказале да позитивно утиче на ментално-физичке функције мозга те смањује ризик од можданог удара, а притом и помаже код очувања срчаног мишића. Висока концентрација резерватола показала се кључном у улози спречавања малигних болести, али и да може помоћи при уништавању већ постојећих канцерогених станица.

С бактеријама у разним облицима се нажалост свакодневно сусрећемо, као и све већим проблемом алергија, а и при томе нам може помоћи редовно  уношење грожђа у организам јер његови јаки антиоксиданси имају својства која јачају организам у борби против бактерија и алергија. Уколико имате проблема с несаницом, стручњаци савјетују да прије одласка на спавање поједете неколико бобица грожђа јер оно у себи има својства која повећавају ниво хормона мелатонина који је неопходан за добар сан. Од грожђа можете добити праву храњиву течну посластицу, укусан сладолед, разне смутије, али и црно вино.

Берба

Грожђе се бере од августа до новембра, зависно од времена дозријевања сорти. У вријеме бербе треба да пазите да петељка буде зелена, све бобице једнаке боје, здраве и не превише збијене. Што је петељка зеленија, грожђе ће дуже трајати.

Чување

Желите ли дуже задржати гроздове, раширите их у ниску и широку корпу, тако да око њега слободно кружи ваздух. Уколико је грожђе јако зрело, ставите га у фрижидер у херметички затворену посуду или врећицу. Извадите га пола сата прије јела.

Желите ли сачувати неколико гроздова, откините бобице, прережите напола и извадите сјеменке. Направите сируп тако да прокувате 10 грама шећера на децилитар воде. Када се сируп охлади, прелијте бобице, затворите их и ставите у замрзивач. Посуду немојте напунити до врха (оставите барем два цм од врха). Тако спремљено грожђе можете чувати и до девет мјесеци.

Сјеменке здравије од воћа 

Сјеменке грожђа су снажни антиоксиданси који блокирају прерано старење и болести контролисањем слободних радикала. Познато је да неки екстракти сјеменки грожђа имају и до 50 пута већу нутритивну вриједност витамина Е и Ц. Они такође имају антивирусна, антиканцерогена својства која осигуравају циркулацију крви.

Када не треба јести грожђе 

- Грожђе и сок од грожђа се не препоручују за чир желуца, дијабетес, колитис, прољев и дизентерију

- Избјегавајте мијешање грожђа с млијеком, краставцима, дињом, рибом, пивом, киселом водом и масним јелима

- Ако имате покварен зуб, грожђе или сок од грожђа ће интензивирати кварење зуба

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

9 бобица грожђа

23.08.2020 08:49

Толико може максимално појести дијабетичар. Будите опрезни.

ОДГОВОРИТЕ