Фискална децентрализација услов за јачање локалних заједница

До економског јачања општина у Републици Српској не може доћи без измјена у подјелама прихода који се дјели између буџета Републике и буџета општина и градова, а који је направљен на штету локалних заједница “, поручио је Јовица Радуловић, одборник СДС у СО Модрича и кандидат за начелника општине.

Република Српска 28.09.2020 | 13:14
Фискална децентрализација услов за јачање локалних заједница

 Он је рекао да се побољшање положаја општина не може очекивати без фискалне децентрализације.

„То је потребно урадити на начини да се приход од индиректних пореза се садашњих 24% општинама и градовима треба повећати на 30%. Износ од средства прикупљених од пореза на приходе од самосталне дјелатности и пореза на лична примања да се умјесто садашњих 25%, који иде општинама и градовима,  додијели у износу  од 50%“, појаснио је Радуловић.

Он је истакао да је и расподјела накнада направљена на штету локалних заједница и да већина прихода од њихових природних богатстава одлази на републички ниво.

„Накнада за захватање површинских и подземних вода, накнада за производњу електричне енергије добијене кориштењем хидроенергије, накнада за вађење материјала из водотока и накнада за заштиту вода се са садашњих 30% које иду општинама и градовима треба повећати на 90%“, рекао је Радуловић, додајући да се и приход од концесија са садашњих 70%, треба повећати на 90% у корист локалних заједница.

Он је поручио да би накнада за промјену намјене пољопривредног земљишта умјесто садашњих 70 одсто требала у цјелости припадати буџетима општина и градова.

Радуловић сматра да се приликом расподјеле прихода, поред горе наведеног, посебна пажња мора посветити јачању изразито неразвијених и неразвијених општина. 

„Критеријум за појединачно учешће општина и градова у расподјели прихода треба се допунити са стопом незапослености у општинама и градовима те степеном развијености општина у којем би се већи проценат издвајао изразито неразвијеним и неразвијеним општинама“, појаснио је Радуловић, саопштено је из СДС.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Горан

28.09.2020 11:37

Браво. Врло конкретно у правцу рјешења, а не само критике стања. Интерес грађана су сигурно јаче општине. Јер све наше проблеме рјешавамо најприје ту, а Владу гледамо само на тв или никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Горан

28.09.2020 12:04

Надам се да ће се народ пробудити и у Модричи изаћи у што већем броју гласати за опозицију и помести лијепу Мару кћерку локалног тајкуна.Исто тако треба помести црвеносекташе у свим општинама.

Name

!!!

28.09.2020 12:47

Модрица је након 16 изгубљених година и тумарања по угледу на јато гусака у магли добила прилику конацно да крене правим путем. Хвала СДС-у, ПДП-у, вецини медју цланством СПРС, ДНС, незадовољним'а у снсд-у који управо у овом цовјеку препознасе ту снагу да се прихвати водјења и спасавања онога сто се јос да спасити. Прије 4 године је насусна потреба за промјеном била тако близу, ал захваљујуци трговини и разним нецасним и кривицним радњама та се побједа за мало измаце. Да је истина ово сто наводим довољно је погледати број добијених гласова прије 2 године за колико су др Иваниц и Вукота били јаци од Милорада и Пејине унуке? Ову тврдњу потврдјује математика. Јос је среца сто је будуци нацелник од дјетињства одан цркви, сто није тамо из разлога да би био видјен, него зато сто је тамо ''свој медју својима'', а ко је тамо из истинске потребе, не мозе у себи да носи никакво зло. Заслузује Модрица да јој после висегодисње таме 16. 11. љета господњег конацно сване.

Name

ре !!!

28.09.2020 13:57

мени би дразе било кад би био одан народу, а не цркви.

Name

Мирослав

28.09.2020 17:33

Модричу ће извући Руси са уљаром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2020 17:40

Нема од тога ниста како це онда ттатини и маминис синови по БЛ глумити јапије и хипстере ухљебљени на измисљеним радним мјестима по министарствима и агенцијама и циме це лактаска вуцибатина уцјењивати и дрзати остатак РС у ропству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

руди цајевац

29.09.2020 15:36

једва цекамо да у модрици побиједи сдс , не зато сто су паметни него да виде ста знаци кад им се заврне славина..ено им самац.мртав град нодрица се подигла из пепела..крекиц је направио велеград од селендре гдје су доминирали брдњаци са коњским запрегама и саргијама..сад се ти сељобери погосподили и мисле да це увјек бит пара..идемои маро прегази ове и спаси модрицу..немојте бити као самац..мртав град са најгором опстинском власти у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

27.11.2020 20:43

Ти си скроз изборио кад тако лупеташ, ево сад прокоментариши изборе па кажи ко је кога одувао