"Електропривреда" за преговоре са синдикатом ангажовала армију адвоката

Док се зависна предузећа у систему Електропривреде Републике Српске (ЕРС) боре са свакодневним блокадама и ликвидношћу, из холдинга се разбацују новцем. Умјесто да са представницима синдиката сједну за преговарачки сто и договоре услове око новог колективног уговора, управа је ангажовала армију спољних адвоката да их заступа, правдајући се страхом од пандемије, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.09.2020 | 13:32
"Електропривреда" за преговоре са синдикатом ангажовала армију адвоката

Из синдиката поручују како су разочарани овим потезом, јер како тврде у канцеларијама сједи на десетине правника. Међутим додају они, управа очигледно у њих нема повјерење, па новац троши на адвокате, док они са врха не желе да преговарају.

Они су ових дана званично обавјештени како адвокати Стеван и Ђорђе Димитријевић, Даворин Маринковић, Нина Вјештица и Тања Савичић, сви из Бањалуке овлаштени да заступају ЕРС у преговорима.

“Наведена лица се овлашћују да у име и за рачун друштва врше усмену и писану комуникацију са представницима синдиката те преговарају. Дајемо изричито овлашћење да именоване адвокате у случају потребе може замјењивати други адвокат, стручни сарадник код адвоката и адвокатски приправник по слободном избору”, наводи се у пуномоћи коју је ЕРС дао адовакатима.

Паралелно, синдикату се писмено обратио и адвокат Стеван Димитријевић који је упозорио представнике радника да колективни уговор истиче 1. октобра, односно сутра, те да ће настати правна празнина која може имати штетне посљедице и за матични холдинг ЕРС-а и за раднике.

Предсједник Одбора синдиката ЕРС-а, Зоран Мићановић, у изјави за ЦАПИТАЛ одлуку управе о ангажовању адвоката оцјењује срамном.

“На овај начин су прешли линију коректности. Како то да имамо новац за адвокате а немамо да исплатимо неке најбаналније ствари због којих се зависним предузећима блокирају рачуни. Оваквим понашањем неће ништа добити осим што ће нас изритирати да идемо у радикалнију причу”, каже Мићановић.

Подсјећамо, како је ЦАПИТАЛ јуче објелоданио, рачуни Рудника и термоелектране у Угљевику су блокирани због неизмирених обавеза по основу експропријације.

И друга зависна предузећа, посебно дистрибутивна су у великим финансијским проблемима. Кроз реорганизацију су изгубили надлежност над великим купцима а огроман новац су морали да издвоје и за стимулативне отпремнине.

Када је ријеч о колективном уговору, управа холдинга и синдикат мјесецима покушавају да се усагласе у вези са преговорима око новог колективног уговора. Док холдинг тражи да се још постојећи уговор продужи до краја године, синдикат инсистира да се потпише нови трогодишњи са увећаном цијеном рада.

Питања о томе има ли холдинг оспособљене људе за преговаре са представницима радника послали смо и управи предузећа, а одговоре ћемо објавити када их добијемо.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Јад и Цемер

30.09.2020 11:43

Из овога јасно произилази какав став има ЕРС према радницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.09.2020 11:53

Браво за СНСД и њихову деструктивну политику. Од гиганта правите мало предузеће. Браво идиоти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИКОЛИЦА

30.09.2020 11:56

А шта је са правном службом Електопривреде на челу са Лукином Приколицом и шпијуном Грубачем.За који рад они примају плате? Можда само за шпијунирање и послушност Луки Гвиду Петровићу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници

30.09.2020 12:10

Па што би се СИНДИКАТ бунио кад су лопови ко и управа

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТЕ Угљевик

30.09.2020 12:12

Мотке у шаке па напоље управу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напр. у Хрватској

30.09.2020 12:13

Су се флексибилни уговори показали јако стетним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

30.09.2020 12:35

Која бомба.

Name

Бомбастицно јесте

30.09.2020 14:34

Али истина. Примјенити нпр.као у Словенији.

Name

Рудари

30.09.2020 12:15

Шмиле дижимо раднике и да ово смјенимо док је вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудари

30.09.2020 12:18

Шмицки огледало ти је Угљевик и све видиш шта се ради. Па докле??? Шта чекаш?Да затворе ил продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штрајк

30.09.2020 12:24

Никад више штрајка у РИТЕ Угљевик није било и блокаде рачуна ко сад за време црвени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добош

30.09.2020 12:26

Полако пакујте кофере иде продаја ЕПС. Немој те сам шта заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

30.09.2020 14:35

Требаце њима јос адвоката 100% кад мечка закуца на врата..1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електричар

30.09.2020 15:15

Још су направили да сав новац од уплате рачуна за потрошену ел. енергију иде на један рачун у Требињу (преко новооснованих снабдијевања), а дистрибуцијама не уплаћују ни марку за потребе преноса те ел. енергије преко мреже дистрибутера до потрошача (тзв. мрежарина), те тиме згрћу сву лову себи на једну камару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

30.09.2020 17:51

Тако је било и са радницима Фабрике Дувана синдикат се боријо са Бугарском Хоботницом и дуванском мафијом пуном пара која је имала адвокатску комору из Београда адвокатску комору Сајиц из Б Луке али се нико није солидарисао са овим радницима засто се није огласијо Синдикат Електро проивреде РС да подрзе те раднике али такав је нас народ зато нам и јесте тако коме је добро тај сути али кад доде зло на њихова врата тад је кукњава на сва звона док год влада ова мафијаска ненародна власт на целу са СНСДе зиви били па видјели сви це доци на ред па и ухљеби који ниста нераде а примају велике плате исти су преплавили и Електрокрајину засто се нисте огласили кад су примати ти нерадници.

Name

Обицан цовјек

30.09.2020 17:42

Подрска синдикату и радницима електропривреде

ОДГОВОРИТЕ