Додиков омиљени градитељ добио посао без тендера

Без обзира на вишемилионску вриједност уговора, умјесто отвореног поступка посао је додијељен преговарачким поступком без објаве обавјештења. Једина фирма са којом су Аутопутеви РС преговарали била је фирма Интеграл инжењеринг у власништву Слободана Станковића - блиског пријатеља Милорада Додика.

Република Српска 17.10.2020 | 20:05
Додиков омиљени градитељ добио посао без тендера

Душан Топић, кадар је Демос-а и директор Аутопутева РС. Зоран Аџић градоначелник је Градишке и кадар СНСД-а.

Аџић је и на овим изборима кандидат СНСД-а за градоначелника Градишке а има и подршку коалиционих партнера СНСД-а, између осталих и ДЕМОС-а. На основу два дописа које је Зоран Аџић упутио Душану Топићу, а уз сагласност Владе РС,  Аутопутеви РС додијелили су посао вриједан 10, 4 милиона марака фирми Интеграл инжењеринг у власништву Слободана Станковића - блиског пријатеља Милорада Додика.

Да би посао вриједан 10, 4 милиона марака Аутопутеви РС додијелили  фирми у власништву Слободана Станковића, блиског пријатеља  Милорада Додика, била су довољна два дописа СНСД-овог градоначелника Градишке Зорана Аџића .

Први допис послао је у јуну ове године Влади Републике Српске. Тражио је рјешење приступа новом царинском терминалу у Градишци наводећи да је због појачаних саобраћајних гужви угрожена безбједност грађана, “нарочито дјеце из оближње основне школе”.

У другом допису, од првог септембра ове године, Зоран Аџић је упозорио Аутопутеве РС да се што хитније предузму радње на рјешавању саобраћајних гужви “јер су радови на изградњи моста на Сави са бх. стране у завршној фази и да ће извођач у скоријој будућности пренијети механизацију и људске капацитете на хрватску страну ријеке Саве, те и да та чињеница представља још један од разлога хитности да се питање изградње приступа граничном прелазу, новом царинском терминал и самом мосту на Сави ријеши у што краћем року”.

Извођач радова на изградњи моста на Сави, којег у свом допису спомиње градоначелник Аџић, је конзорциј који чине Интеграл инжењеринг и још двије фирме из Хрватске.

Директор Аутопутева РС Душан Томић одлучио је да је хитно потребно ријешити овај проблем па су се обратили захтјевом Европској инвестиционој банци да им одобри да за ове сврхе узму средства из гранта намијењеног за изградњу прекограничног моста на ријеци Сави.

“Будући да је Европска инвестициона банка одбила да се из дијела гранта за изградњу моста на ријеци Сави финансира изградња инвестиције саобраћајног приступа граничном прелазу, новом царинском терминалу и мосту на ријеци Сави до аутопута Градишка-Бања Лука а имајући у виду одредбе Закона о јавним путевима и Закона о безбједности саобраћаја на путевима РС, наведене разлоге хитности а поступајући у складу са Одлуком Владе РС испунили су се услови за примјену преговарачког поступка без објаве обавјештења у складу са чланом 21.  

Став 1 тачка д Закона о јавним набавкама БиХ, те финансирање исте инвестиције из средстава остварених по основу путарине као индиректног пореза”, навели су из Путева РС.

Директор Аутопутева РС Душан Томић 18-тог септембра шаље позив за достављање понуда Интеграл инжењерингу. У позиву је навео да се градоначелник Градишке обратио Влади Републике Српске актом ради рјешавања питања прилаза граничном прелазу, а Влада РС овластила је Аутпутеве РС да предузме све неопходне радње.

“С обзиром на изложено и полазећи од чињенице да је са вашим привредним друштвом као носиоцем групације закључен уговор о изградњи моста на ријеци Сави код Градишке, те да се реализације ове инвестиције има реализовати кроз изградњу истог моста у смислу Одлуке Владе РС од 26.6.2020. године, овим позивом позивате се да доставите почетну понуду за набавку радова за изградњу саобраћајног приступа граничном прелазу, новом царинском терминалу и самом мосту на ријеци Сави", навео је директор Томић.

Десет дана касније, директор Томић доноси одлуку о избору најповољнијег понуђача те посао “изградње саобраћајног приступа граничном прелазу, новом царинском терминалу и самом мосту на ријеци Сави до аутопута Е-661, Градишка - Бања Лука” додјељују фирми Интеграл Инжењеринг из Лакташа. Посао је вриједан 10.432.990,84 КМ без ПДВ-а.

Без обзира на вишемилионску вриједност уговора, умјесто отвореног поступка посао је додијељен преговарачким поступком без објаве обавјештења. Једина фирма са којом су Аутопутеви РС преговарали била је фирма Интеграл инжењеринг у власништву Слободана Станковића блиског пријатеља Милорада Додика.

И то је било довољно да Аутопутеви РС додијеле Интеграл инжењерингу посао од 10, 4 милиона КМ.

(Журнал.инфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Борис

17.10.2020 18:35

Доста је монопола на све и свашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија_БЛ

17.10.2020 19:24

Нема само Додик кумове и родјаке! Трази се резултат и знање, а не познанство и кумство - то у слободно вријеме његовати. Доле неодговорни политицари какав је Додик!

Name

Ласко пиво

17.10.2020 18:48

И вама брзо це судија да свира крај стосте узели товам је,,долази нова власт свјеза и постена а вас лопузе бацамо у смеце ,,нема висе пара са народне грбаце ,,одосте лагано ,а доста вас је и билоо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

17.10.2020 18:56

Добит це и пругасто одијело са својим сефом.

Name

x

17.10.2020 19:17

Покрали су он и додо мислим и праунучад да неће моћи потрошити.

Name

Били

17.10.2020 19:29

Какво бацање у смеце, све лопурде на Голи Оток послати да туцају камен и све им одузети незаконито стецено до деветог кољена.

Name

Само бахато

17.10.2020 22:57

Биће како дошло,тако и отишло

Name

Милидраг

17.10.2020 23:00

Ма није све ни у парама,иће и они код Светог Петра,биће им тешко оставити милионе,отиће у сандук са прњама а паре остају.

Name

Зз

17.10.2020 18:49

Виде му брцица

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.10.2020 19:02

Само треба цесљати Станковице и доци це се до страховитих сазнања о привредном криминалу у који је наравно умијесан и кум дотицних. Нпр, мене занима ста је Станковиц тразио на тргу на поцетку агоније породице Драгицевиц? Да изрази незадовољство на званицну изјаву мупа о наводном задесу Давида Драгицевица, то сигурно није. Затим испитати повезаност Марка Цолица и оног другог билмеза са његовим сином. Тим трагом мозда се мозе доци до наруцилаца убиства васег новинара Владимира Ковацевица, а мозда и Давида Драгицевица. По мени оба та слуцаја имају исти мотив.Уцуткавање. Зурнал заслузује пулицера за објективно истразивацко новинарство, и за храброст. И бнтв наравно. Само храбро и напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА БЛ

17.10.2020 19:44

Шоферу Станковићу дају посао, а он их тужи за порез.

Name

Милан

18.10.2020 08:22

Ајде сути мајке ти, Станковиц нема сина и видис да бркас људе ал битно да лајес...

Name

Боки

17.10.2020 19:59

Смрт фашизму и лоповлуку, а слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.10.2020 20:06

Сипа и смјенити Тегелтију и дебели иде у цузу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидер

17.10.2020 20:10

Јао па овај неце из куце излазити када изгубе власт, сто се не поклопи дупелизац Милин. Једва доцекао да он да изјаву, паметница једна. Како је он пун себе и став му је бас ку......, ниси ти јос набасо на неког ројака ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

17.10.2020 20:24

додиг сам себи додијелио посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

17.10.2020 23:02

Па и Чаушеску је мислио владати годинама,Садам па шта би са њима,заборавио сам,нешто их нема...

Name

Рембрант

18.10.2020 05:16

Па докле висе кумови и пријатељи?20 година пљацке и опет мало...стаклара 300 милиона од тога украли 150 милиона,километар ауто пута посред равнице 5 милиона хахаха као да ламанс пробијате милу вам мајку лоповску.милијарде сте покрали и мало.не треба дозволити да побјегну с насим парама.ухапсите бурлета и кумове сипа и дрзавни органи бих да реагују одма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОФ

18.10.2020 05:27

Прави миш МЕКИЊАШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

18.10.2020 05:45

Нека се још мало радују дукате,јер ће убрзо осјетити ону"ДАБОГДА ИМАО,ПА НЕМАО."ХАХАХАААААХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толико

18.10.2020 11:50

Це и оптузница.

ОДГОВОРИТЕ