Извјестан ПЦР тест за улазак у Србију

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да је сутрашњи састанак Кризног штаба непходан како би се утврдиле даље мјере у борби са короном.

Србија 21.10.2020 | 20:27
Извјестан ПЦР тест за улазак у Србију

Сутра у девет часова одржаће се ванредна сјендица Кризног штаба у борби против корона вируса, а епидемиолог др Предраг Кон каже да је главни повод овоме повећан број новозаражених ЦОВИД-19.

– Број новозаражених је узнемирујући и мораћемо сутра да се састанемо и поразговарамо о свему. Јасно је да и контрола мора да се појача, не због санкција грађана, већ да би се ангажовао сваки дио институције. Ако су у школама формирали добар надзорни систем, тако да нема трансмисије, онда је то изводљиво и на остале – казао је др Кон за ТВ Пинк истичући да је важно да се сви укључе у борбу против корона вируса.

Кон је рекао да је важно да се пронађе механизам како би се поштовало оно што је обавезно, али како додаје важно је да се поштују и препоруке стручњака.

– Даље рестрикције се не смију искључивати, и то није немогуће, али још нису у опцији – казао је Кон.

Увођење обавезних негативних ПСР тестова за све оне који улазе у Србију је извјесно и овог пута, каже Кон, неће бити изузетака.

– То већ постоји као мјера само треба да почне да се примјењује за све земље. Биће како за наше држављање, тако и за странце. Ту морамо да пооштирмо сиутацију надзора и котроле на границама. Није прихватљиво да се тек тако држи отворна граница – казао је Кон.

О радикалнијим мјерама, и могућем затварању Београда, Кон каже да престоница јесте једна од градова који имају озбиљнију ситуацију са новозараженима, али да још увек нема потребе да буду озбиљније.

– Дефинитивно броз новозаражених расте свуда по Србији, Крагујевац и Ваљево су такође ризични поред Београда. Једино гдје се чини да је релативно стабилно Војводина. Све ће то бити теме на сутрашњем састанку. Важно је да имамо стабилно стање у болницама, рјешеност је да се што дуже сачувају нон-ковид болнице – рекао је др Кон.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Шиц

21.10.2020 18:39

Кад теби докторе леђа сагледамо најсретнији ће дан бити. Дајте му националну пензију и нек га ђаво носи. Шиц море птицо злослутницо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овим Потезом

21.10.2020 18:39

Оде све у Ходурас. Бог је давно напустио сунцев систем, ено га узива у Сазвјездју Вега, наравно са љепсим, паметнијим и постенијим бицима. Осто је дјаво да нам помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљенко

21.10.2020 18:45

Није пробблем за тест, али нека буде о трошку државе која тражи тест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

21.10.2020 19:08

Нико те не тера да улазиш седи тамо гдеси

Name

Рс

21.10.2020 19:57

?Се шишају. Кон главни фризер, вероватно има провизију на тестове пцр мафија

Name

Рокс

21.10.2020 21:39

А зенље за које треба виза да сносе троскове исте хахахаха

Name

Ања

21.10.2020 18:54

Засто не и серолоски тест за оне који су прелезали корону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

21.10.2020 19:51

Зато што је тест лак новац.

Name

078

22.10.2020 06:49

Слазем се са констатацијом. Прелезао сам корону. Имам развијена антитијела. Мислим да би било логицно да урадим серолоски тест који би требао да вази најмање до прољеца. Послом сам везан за Србију и најмање два пута мјесецно имам потребу да путујем. Да плацам сваки пут ПЦР тест, а имам антитијела мислим да је ван памети.

Name

Ајд

21.10.2020 19:05

Посто смо ми један народ како казу политицари за нас тај тест не вази...ја тако контам..реално

ОДГОВОРИТЕ