Данас сједница СБ УН о КиМ, Србију представља Вучић

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација посвећена шестомесечном извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а биће одржана данас у Њујорку.

Србија 22.04.2024 | 07:37
Данас сједница СБ УН о КиМ, Србију представља Вучић

Србију ће представљати предсједник Александар Вучић. Обраћање предсједника Вучића у УН РТС ће преносити од 16 часова, а од 19.30 и пријем за сталне представнике у УН поводом резолуције о Сребреници.

Редовни шестомјесечни извјештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представиће специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Сједница почиње у 16.00 сати по средњоевропском времену, а сједницу ће отворити предсједавајућа Савјету безбједности за април, Ванеша Фрејзир.

Приштину ће представљати предсједница привремених институција Вјоса Османи.

Гутереш је у редовном извјештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извијесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбједносна ситуација на сјеверу Косова остала крхка, преноси РТС.

Он је истакао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примјене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутереш је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбједносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

Посљедња редовна сједница Савјета безбједности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтјев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна сједница СБ УН.

Осим учешћа на сједници СБ, предсједник Вучић имаће разговоре са предсједавајућом Савјету безбједности УН, сталном представницом Малте при УН Ванесом Фрејзир, као и са сталним представником Руске Федерације при УН, Василијем Небензјом.

Предсједник Вучић током дана присуствоваће и пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

Вучић ће имати и низ консултација и састанака са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Најавио је сусрете са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН и саопштио да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење такве резолуције додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.

(РТС)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Млаћење

22.04.2024 08:25

Празне сламе,представа за народ,а све унапријед одлучено!Ово пресипање,из шупљег,у празно мора престати!За толико година "преговарања",створили би нови свијет,а ви тапкате у мјесту.Сиктер,БАГРО,бјелосвјетска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

22.04.2024 11:41

Пред судовима Републике Српске треба подигнути кривицну пријаву против Зељке Цвијановиц, сто није отисла у Америку да саопсти став Републике Српске. Такодје треба тузба и за велеиздају! Знам, сад це неко реци - како неко ко је унука устасе Пеје Марица мозе поцинити велеиздају испред Српске. Мозе, она по својој функцији врси овим цином велеиздају, а ста она мисли и ција недјела бастини, то је несто друго.

Name

Гола

22.04.2024 08:45

Засто Зељка не уц3ствује? Ко јој је дао право да не ради свој посао. Знаци немамо представника ми из РС. Издаја гола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок море

22.04.2024 09:37

Под санкцијама је. Не да УС визу, ни да чују.

Name

Постен

22.04.2024 09:46

Па она несмије висе у Америку кад је под забраном

Name

Ре;Гола

22.04.2024 10:27

Не може Пејина унука Жељка јер је званичници из Уједињених Нација нису "пожељели" иако јој је име Жељка!Сад да Додиком пјева пјесме типа"Више вриједи мога пола села него Америка цијела....." Али изгледа да је малко заборавила пјевати у последње вријеме!

Name

Милан

22.04.2024 11:13

Није тачно, за зграду УН-а као спацијалну територију, забрана не постоји. Жељка да је хтјела, могла је отићи у УН. Зашто није отишла то знају само она и њен шеф?!

Name

МеНАГЕР

22.04.2024 11:53

А ста це она тамо када це то свемогуци да ријеси сам Јест да це бити теско али

Name

Ре Милан

22.04.2024 12:43

А од кога си ти то чуо паметњаковићу аааааа гукни хахахахахаха који сти кретен ахахахахахаха...

Name

Ре Милан

22.04.2024 15:44

А ко је то до сада од санкционисаних ушао у 'зграду УН-а као спацијалну територију'..??!! Ко је од санкционисаних макао даље од аеродрома ако се уопште и упутио на тло САД..??!! Нико, није нико, ама баш нико. Нити ће.

Name

Рамбо

22.04.2024 09:25

Сад це ако се неусвоји резолуција,приписати себи заслуге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да😂

22.04.2024 09:51

Сусрети са 120 и висе Ма јаааа, значи да остане 2 седмице тамо морао би се сусрести са њих 10 дневно, чак и викендима😂😂 Супервучко😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддавид

22.04.2024 12:06

УН су доведене у потпуну контролу НАТО фашиста на челу са Америком што је темељни узрок овог безакоња и закона јачег у Свијету. Ми мали би требали у завјетрину и чекати да велики ријеше поновну подјелу Свијета. Додуше када се волови боду страда трава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

22.04.2024 17:20

Ово цудо од УН-а је све,само није уједињено.

ОДГОВОРИТЕ