Србија неће заборавити, нити престати да се бори за правду

- Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је данас да ће 30. април ове године остати упамћен као дан када је свијет први пут у здању УН имао прилику да види лица и чује личне приче о страдању и патњи српског народа у БиХ.

Србија 02.05.2024 | 10:12
Србија неће заборавити, нити престати да се бори за правду

Брнабићева је истакла да је ово први пут да је свијет могао да види сестре Душку и Светлану Станић, које су као дјевојчице од шест и осам година одведене у логор у Рашћанима, гдје су мучене и злостављане.

"Свет је видео Рајка Драганића, који је са ћерком затекао мртву, /искасапљену/ супругу и родитеље, и Душана Магазина чији су родитељи заклани када је он био дечак. Како су му рекли, убијени су од стране муслиманских официра и официра ХВО у Коњицу", објавила је Брнабићева на друштвеној мрежи "Икс".

Брнабићева је навела да ће многе друге свијет видјети ових дана и чути њихове бескрајно тужне приче које показују да су у рату какав се водио у БиХ страдали људи свих националности и да поштовање треба и мора да се покаже према свим жртвама.

"Коначно, поново је /председник Србије/ Александар Вучић био тај који се сетио и одважио да отвори простор како би се видели људи и чуле судбине које остају као трајно сведочанство етнички мотивисаних злочина против српског народа", навела је Брнабићева.

Она је поручила да Србија никада неће заборавити, нити престати да се бори за правду.

"Наставићемо да делимо истину, колико год то било тешко многима да прихвате јер нас сви изгубљени животи и трагичне судбине преживелих обавезују да се боримо за правду и разумевање. И то једини пут ка помирењу", истакла је Брнабићева.

Осам српских логораша из БиХ говорило је 30. априла у сједишту УН у Њујорку на панелу под називом "Једнака правда за све жртве рата у БиХ - једини пут ка помирењу".

Панелу су присуствовали представницима више десетина земаља чланица УН. 

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

02.05.2024 20:17

Немамо право. Ми, који смо живи да се престанемо борити. И допустити, да зло побиједии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

03.05.2024 13:18

Имамо право да се боримо

ОДГОВОРИТЕ