Након 50 година враћен му изгубљени новчаник са Антарктика!

Новчаник који је морнарички метеоролог Пол Гришам изгубио после једногодишњег боравка у станици на Антарктику, после 53 године је стигао на његову кућну адресу у Сан Дијегу.

Занимљивости 08.02.2021 | 16:45
Након 50 година враћен му изгубљени новчаник са Антарктика!

У октобру 1967. године метеоролог морнарице Сједињених Држава, Пол Гришам отпутовао је на Антарктик где је радио као прогностичар времена при научној станици и аеродрому на острву Рос. После 13 месеци службовања на „Леду“ вратио се својој породици, али без новчаника.

После 53 године, данас већ 91-годишњем Гришаму, поштом је стигао давно изгубљени новчаник који је пронађен иза ормарића током рушења зграде на поларној станици Мекмардо, најјужнијој људској насеобини на планети.

У кожном браон новчанику налазила се Гришамова морнаричка легитимација, возачка дозвола, пореска изјава, рецепт за справљање калуа ликера и још неколико стварчица које само такозвани „ледени пацови“ који су радили на оваквим станицама могу да знају чему служе.

Ту се нашла и признаница за кауцију за пивске флаше, признаница о новцу који је послао жени, а који је зарадио играјући покер са колегама на станици, као и картица са инструкцијама како се понашати у случају атомског, биолошког или хемијског напада.



У новчанику није било новца јер на метеоролошкој станици на Јужном полу није имао где да га потроши.

Смеђи кожни новчаник стигао је поштом у добром стању, али овој пошиљци је претходила вишедеценијска преписка што имејлом, порукама на Фејсбуку и писмима како би се утврдило где се налази власник новчаника.

После 53 године Гришам признаје да се и не сећа да је изгубио новчаник на континенту који назива „Лед“, али је захвалан свима који су уложили толико труда да му га врате.

Присећајући се тог времена које је провео на Антарктику, Гришам наглашава да је то било 13 необичних, незаборавних и понекад досадних месеци, које највише памти по непрекидној прехлади. Просечна дневна температура је била минус четири, али је током његовог боравка у зимским месецима падала и до минус 19.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар