Окус и мирис трајно изгубљени након пребољелог вируса

Три дана након позитивног налаза на коронавирус "све је имало окус картона", присјећа се 38-годишња Елизабетх Медина, која је на почетку пандемије изгубила осјећаје окуса и мириса. Годину послије, боји се да се окус и мирис никада неће вратити.

Здравље 12.04.2021 | 08:39
Окус и мирис трајно изгубљени након пребољелог вируса

Разговарала је с оториноларинголозима и неуролозима, искушавала многе назалне спрејеве и дио је групе пацијената које експериментално лијече рибљим уљем.

Да би стимулирала своје осјећаје ставља велике количине зачина у готову сву храну коју припрема, пије чај с ароматичним биљкама и редовно ‘њуши’ огрлицу натопљену есенцијалним уљима, но засад је све то узалуд.

Медина, савјетница за професионалну оријентацију у њујоршкој школи, каже да је изгубила многе свакодневне ужитке, укључујући једење и кухање. Додаје да мјесецима свакога дана плаче.

Она је једна од немалог броја људи с дуготрајном аносмијом, поремећајем који је подцијењена посљедица пандемије.

Већина оних који су у пандемији изгубили осјећаје окуса и мириса опораве се “у три до четири седмице”, каже Валентина Парма, психологиња са Свеучилишта Темпле у Пхиладелпхији.

Но њих 10 до 15 посто ту посљедицу вуче мјесецима, додала је Парма, научница на челу групе стручњака која проучава тај проблем.

Дуги цовид

Губитак осјећаја у пандемији погодио је око десет милиона људи у свијету. Окус и мирис често се сматрају мање важним од вида и слуха и њихов се губитак доживљава мање озбиљним од других посљедица дугог цовида.

Парма се с тиме не слаже јер губитак окуса и мириса могу одвести у тјескобу па чак и депресију.

Попут осталих “аносмичара” Медина је утјеху и солидарност пронашла у групи за потпору коју је организовала болница у близини њезина дома.

Таквих је група на друштвеним мрежама пуно. Једна од њих је британска група АбСцент која је основана прије пандемије, али је за њезина трајања број чланова с 1500 скочио на више од 45.000, рекла је оснивачица Цхрисси Келлy, која је и сама изгубила осјећај мириса након теже упале синуса 2012. године.

Најчешће питање које постављају корисници исто је оно које прогони Медину: “Хоће ли се осјећаји икада вратити?” Парма каже да је то тешко предвидјети.

Свакодневне вјежбе

Један од добрих индикатора да су аносмичари на доброме путу опоравка је развој паросмије – искривљеног осјетћаја мириса. Примјер, кад вам кава мирише као смеће. То је знак да се рецептори мириса почињу опорављати.

Лијека за аносмију нема, а једина је терапијска препорука да се четири различита мириса њуше двапут дневно. То даје резултате у 30 посто случајева, каже Парма, али тек након три до шест мјесеци редовитене праксе.

Суочени с неизвјесношћу, многи пацијенти уздају се у поруке о опоравку осталих особа које се редовно јављају на друштвеним мрежама.

“Прошло је тачно годину откако сам изгубила мирис и окус и сад сам прилично добро”, написала је на страници АбСцента Доминика Ухракова, која живи у енглеском Соутхамптону.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

суви

12.04.2021 08:11

Страшно!Изгубила мирис и окус трајно.Један случај од сто милиона.Које ли глупости ?!Знам за случај човјека који је кашљао,није био позитиван па га нису хтјели лијечити,кад је већ било касно, установило се да има рак грла.Ј..... вас корона!

ОДГОВОРИТЕ