Критика Свјетске банке – Привредни спорови у БиХ трају по три године

Привредни спорови у првостепеним поступцима често трају и преко 500, док жалбени поступци знају бити пред судовима и више од 900 дана што показује сву мањкавост и неефикасност правосудног система у БиХ.

Босна и Херцеговина 13.04.2021 | 13:20
Критика Свјетске банке – Привредни спорови у БиХ трају по три године

У истраживању које је спровела Свјетска банка у више од 1.700 малих, средњих и микропредузећа у БиХ, наводи се да најновије статистике показују слабост правосудног система, те да предмети мале вриједности, када је у питању првостепени поступак, у привредном спору трају и по 700 дана, док жалбени поступак понекад траје и скоро три године.

Свјетска банка оцјењује да немогућност предузећа да остварују своја права на суду, ствара правну несигурност и доводи до стагнације приватних инвестиција ометајући економски раст.

“Препознајући ове изазове, власти у БиХ обавезале су се на продубљивање правосудних реформи на свим нивоима ради подстицања пословног окружења, конкурентности, привлачења приватних инвестиција и стварања радних мјеста. Свјетска банка поздравља ову иницијативу – јер се уско усклађује са стратешким стубовима за ангажман Свјетске банке у БиХ, посебно убрзаним растом приватног сектора, побољшаним пружањем јавних услуга и унапређеним предузетништвом”, наводи се у документу.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је за портал ЦАПИТАЛ да је предуго трајање привредних спорова озбиљан проблем.

“Евидентно је да привредни спорови трају сигурно преко двије године. Из личног искуства имам спор који траје више двије-три године. Због тога правосуђе губи смисао, јер како да уђеш са неким у спор за који ти треба три године да га добијеш, па предузеће за то вријеме нестане”, истакао је Тривић.

Додао је да се без озбиљних промјена не можемо сматрати да уопште имамо правосуђе које је на услузи привреди.

“Остало је све на томе ко ће кога преварити. Озбиљне привреде немају никакву заштиту од стране правосуђа, а да не говоримо пресудама које веома често немају никакве логике”, закључио је Тривић.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Марс

13.04.2021 11:34

све се то намјерно ради само да могу поједини политицари профитирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњокрадица

13.04.2021 14:28

Нема код нас правосудник органа, има само ковацница са поткивацима и папцима..

Name

Да

13.04.2021 11:40

Конацно критика на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

13.04.2021 13:04

Глупост ,...у италији привредни спорови трају и до 5г и висе....

Name

Т38169830

13.04.2021 12:11

Кога брига за свјетском банком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

13.04.2021 12:39

Нема напредка у правосудју док се не промијени власт и док небуду одговарали они који су се обогатили од корупције и крадје дрзавне имовине користеци слузбени полозај зато на изборома подрзати младе и сколоване људе драско вукан јелена

ОДГОВОРИТЕ