Руска медицинска делегација посјетила болницу у Бијељини

Дванаесточлана делегације руских медицинских стручњака борави у посјети бијељинској болници “Свети врачеви”. Циљ ове посјете и дводневног семинара који се одржава је размјена искустава у борби против пандемије вируса корона.

Република Српска 04.05.2021 | 17:03
Руска медицинска делегација посјетила болницу у Бијељини

Руска медицинска делегација похвалила је опремљеност, менаџмент и рад ове здравствене установе у условима пандемије вируса корона.

Алина Петиченко, руководилац делегације, рекла је да су љекари имали прилику да разгледају бијељинску болницу, те да су им сва врата том приликом била отворена.

“Наша група је посјетила велики број међународних клиника. Болница у Бијељини је на веома високом нивоу организације, а у неким областима, као што су опрема и менаџмент, надмашује чак и те велике, међународне клинике. Жељела бих да похвалим руководиоца ове болнице који је у ово тешко вријеме могао да преузме толику одговорност. Само храбар човјек би се одважио на тако нешто”.

Петиченкова је додала да је делегација у Бијељини већ трећи дан, те да су им пацијенти, када су схватили да су љекари из Руске Федерације, рекли да је срећа што је доктор Максимовић преузео болницу јер су, захваљујући томе, живи.

Директор Фонда међународних кластера из Москве Светлана Габитова рекла је да је бијељинска болница опремљена најбољом и најсавременијом опремом, да има моћан информациони систем, фантастичног руководица и висококвалификован тим љекара који се успјешно боре са свим тешкоћама изазваним ковидом-19.

“То је несумњивим успјех за болницу, што је, у једном од најтежих тренутака, њоме управљао прави лидер”.

“Посјета медицинских стручњака из Русије велики је догађај за бијељинску болницу, Град Бијељину, али и читаву Републику Српску”, истакао је директор болнице професор доктор Златко Максимовић.

“Данас смо ми представили наша искуства у раду болнице, везана прије свега за пандемију вируса корона. Планирано је да наше руске колеге сутра пренесу своја искуства у борби са пандемијом, али и искуства о раду здравственог система у Русији уопште.”

Максимовић је, истичући могућности руске медицине, најавио наставак успјешне сарадње са руским стручњацима, прије свега улагањем у знање кроз размјену искустава.