Како се ријешити мрава? Доносимо неколико природних трикова

Иако су мрави једни од најкориснијих инсеката на свијету, а и једни од најврједнијих, људима обично сметају када почну улазити у куће и станове. Како се ријешити мрава, искористите неколико трикова.

Здравље 12.05.2021 | 22:42
Како се ријешити мрава? Доносимо неколико природних трикова

Мрави су врло паметне, сналажљиве и марљиве животиње те могу носити чак 50 пута тежи терет од њихове властите тежине. Неке врсте чак штите биљке у замјену за храну и заклон, но када их видимо како си раде пут у нашу кућу, није нам баш драго јер се могу њоме врло брзо проширити.

Привлаче их остаци хране, посебице слатко те се могу свугдје увући кроз најситније пукотине. На свијету постоји јако пуно врста мрава – неки су штеточине, док други само раде свој посао, али сметају нама људима.

Ако у вашој кући успију изградити гнијездо, нећете их се тако лако ријешити. На тржишту постоје многа средства за одбијање мрава и осталих инсеката, но она због отровних састојака и нису најсигурнија за употребу, посебице ако имате кућне љубимце.

Како се ријешити мрава на природан начин?

Да бисте их отјерали из вашег дома, потребно је отјерати краљицу, а онда и читаву колонију. У кухињи већ имате неколико намирница које мрави не подносе.

1. Цимет
Мрави не воле мирис цимета па њиме посипајте све углове, пукотине и путеве којима се крећу. Ако примијетите да их на им мјестима више нема, посао је обављен.

2. Сок од лимуна
Сок од лимуна не воли ни једна животиња па ни мрави. Свјеже исцијеђени сок од лимуна полијте по мравињаку или путевима гдје се крећу. Ако тренутно немате лимун, можете искористити и лимунску киселину помијешану с водом.

3. Кава
Кава такођер има интензиван мирис који смета мравима. Мљевену каву посипајте на мјеста гдје сте примијетили скупљање мрава. Постоји врло велика могућност да тим путем више неће пролазити.

4. Бијели оцат
Бијели алкохолни оцат добар је за чишћење кухињских површина умјесто агресивних кемикалија те је једнако добар за рјешавање мрава. Помијешајте оцат и воду и том комбинацијом пошприцајте сва критична мјеста у кући.

5. Кухињска сол
Пар жлица кухињске соли помијешајте с кипућом водом и пустите да се текућина охлади. Потом је прелијте у боцу с распршивачем и пошприцајте све кутке, улазна врата, прозоре и остале површине гдје се скупљају мали досадњаковићи.

6. Сода бикарбона
Сода бикарбона, баш као и сол, неподношљива је за мраве. Директно је посипајте свугдје гдје сте их примијетили и оставите неколико дана. Након тога је уклоните усисавачем.

Осим наведених трикова, важно је слиједити и сљедеће савјете:

кућу редовно чистите, усисавајте и бришите површине које често користите
у посебно влажним просторијама, као што су купатила, поставите одвлаживач ваздуха
намирнице попут соли, шећера, брашна и слично држите у стакленим посудама
Након третирања мјеста на којима се скупљају мрави, не чистите их и не перите најмање два дана. Поступак ћете можда требати поновити једном или више пута. Сретно!

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар