Коментар: Стављање људи на прво место

Научник Кажи Ву који предаје социологију на Универзитету Иорк у Канади написао је 5. маја у чланку у Вашингтон посту да је  низом истраживања утврђено да је одговор кинеске владе на корона вирус побољшао њен „легитимитет“, те да 98% испитаника верују кинеској влади.

Свијет 18.05.2021 | 10:40
Коментар: Стављање људи на прво место

Ово истраживање потврђује резултате низа претходних истраживања. Ови резултати такође откривају „код“ који Комунистичка партија Кине (КПК) може дуго да задржи и на основу ког стиче подршку народа, а то је стављање људи на прво место.

Виши истраживач у Центру за Кину и глобализацију Лоренс Брам верује да владајућа позиција КПК-а долази из њене сврхе, а то је да увек ставља интересе људи на прво место. Због тога је политички статус КПК-а до данас остао чврст као камен.

Стални професор на Универзитету у Кембриџу у Великој Британији Ханс ванде Вен прокоментарисао је да је КПК сјајна странка која има врло добар партијски програм и спремна је да донесе добробит народу и да помогне Кини да се уздигне из сиромаштва и понижење.

У последњих 40 година 850 милиона Кинеза извучено је из сиромаштва. Од 18. националног конгреса Комунистичке партије Кине,

Кина се борила против највеће борбе против сиромаштва, а након осам година напорног рада 98,99 милиона људи који су живели у сиромаштву по садашњим стандардима извучено је из сиромаштва. С тим у вези, начелница Центра за студије„Појаса и пута“ из Србије Ивона Лађевац сматра да је кинеско испуњавање задатка искорењивања апсолутног сиромаштва у великој мери промовисало напредак на пољу људских права.

Управо је то оно што оличава владајућу филозофију стављања људи на прво место. Низ мера које је кинеска влада предузела да би успешно одговорила на ковид-19 такође оличава размишљање усмерено на људе.

Потпредседник венецуеланске уједињене социјалистичке партије Адан Чавез рекао је да јекинеска  влада у борби са ковидом-19 увек на прво   место стављала безбедност и здравље људи и чинила све да лечи заражене пацијенте токомборбе против епидемије.

Директор Руско-кинеског центра за анализу Сергеј Санакоев прокоментарисао је да је у контексту утицаја ковида-19 на глобалну економију, Кина успешно контролисала епидемију, постигла економски расту супротности са трендом и постала једина велика економије у свету са позитивним економским растом.

Што се тиче односа између владајуће странке у Кини и народа, генерални секретар ЦК КПК-а и председник државе Си Ђинпинг има јасан став:

„Ако заборавимо људе и ако се одвојимо од народа, постаћемо вода без извора, дрво без корена и ништа нећемо постићи“.

(Аутор: Кинеска медијска група Припремила: Ванг Пинг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

То је оно што западњаци

18.05.2021 08:58

не контају... Да је слобода ОД КРИМИНАЛА, и слобода ОД НЕИМАШТИНА битнија од тобожње политичке слободе, која је и на западу све више илузија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

18.05.2021 10:21

То је оно сто ти не контас! А то је да Кина зиви захваљујуци слободи запада и огромном богатству које запад има и генерира. Сто слобода знаци, видимо и по броју патената и технологије која постоји у Кини или рецимо у Њемацкој или УСА. Слобода нису само политицка правила, него и слобода изразавања и уцења по зељи. Проблем код балканаца као сто си ти, је да не знају ста је слобода нити ста би с њом. Зато и имамо разне Вуцице, Додике, Цовице, Бакире и осталу гамад која се бави искљуциво ограницавањем слободе.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

18.05.2021 13:50

"Ако и ти и ја мислимо исто, онда један од нас не мисли". Овдје 100% скоро, на 1.5 милијарди.

ОДГОВОРИТЕ