Направљене паметне ципеле које помажу слепима при ходању!

Аустријска компанија Тец-Инноватион је недавно представила а уједно и продају (АИ) паметне ципеле које користе ултразвучне сензоре које би помогле при ходању слепим и слабовидим особама да открију препреке удаљене и до четири метра.

Занимљивости 18.05.2021 | 15:29
Направљене паметне ципеле које помажу слепима при ходању!

Позната под називом ИнноМаке, паметне ципеле имају за циљ да постане модерна алтернатива деценијама старим штаповима за ходање од којих зависе милиони слепих и слабовидих људи широм света да би се што безбедније кретали.

Тренутно доступан модел ослања се на сензоре за откривање препрека и упозорава корисника путем вибрација и звучног упозорења преко Блуетоотх везе и мобилног телефона.

То звучи довољно импресивно, али компанија вец́ ради на много напреднијој верзији која укључује камере и вештачку интелигенцију како би открила не само препреке вец́ и њихову природу.

Тец-Инноватион удружио се са аустријским Универзитетом за технологију у Грацу како би развио најсавременије алгоритме за дубоко учење по узору на неуронске мреже, који могу анализирати информације које пружају сензори и камере уграђене у ципелу ИнноМаке како би утврдили да ли је неко подручје слободно, има ли препреке и на којима можете безбедно ходати, а такође прави разлику између различитих врста препрека.

"Не само да је релевантно упозорење да се слепа особа суочава са препреком, вец́ и информација о томе са каквом се препреком суочава. Јер има велику разлику да ли је то зид, аутомобил или степениште “, рекао је Маркус Раффер, један од оснивача Тец-Инноватион

"Ултразвучни сензори на ножном делу ципеле откривају препреке удаљене и до четири метра. Корисник се затим упозорава вибрацијама и / или звучним сигналима. Ово врло добро функционише и мени је вец́ лично од велике помоц́и “, додао је Раффер, који је и сам слабовид.

Тренутна верзија (АИ) паметних ципела ИнноМаке вец́ је доступна за куповину на веб локацији Тец-Инноватион по цени од 3.200 евра (или око 3.850 америчких долара) по пару.  Чак и без функције камере, која је још увек у току, ципеле су импресивна технологија која садржи напредне режиме и алгоритме.

Како то изгледа када се употребе паметне ципеле за слепе погледајте на овом линку овде.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар