Судија Нијамбе би поновила суђење Ратку Младићу

Жалбеним вијећем Механизма за кривичне судове у Хагу, које је данас потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, предсједавала је судија Присца Матимба Нијамбе, која је имала супротно мишљење од осталих чланова Вијећа.

Свијет 08.06.2021 | 18:26
Судија Нијамбе би поновила суђење Ратку Младићу

Судија Ниамбе у свом издвојеном мишљењу навела да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским вијећем.

– Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног вијећа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским вијећем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату – навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног вијећа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Нијамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног вијећа.

Поред осалог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Вијећа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама босанских Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, босанских муслимана.

Додала је и да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава жељело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног предсједништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

– Сходно томе, не могу да закључим да је било какво ”присилно премјештање” допринијело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намјером – написала је Ниамбе у издвојеном мишљењу.

Судија Присца Матимба Ниамбе рођена је 31. децембра 1951. године у Замбији.

За судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изабрана је 2011. године, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

Син Ратка Младића, Дарко Младић рекао је за Тањуг да је судија Ниамбе имала храбрости да каже “све сте радили погрешно и ово нису те чињенице”, и на томе јој честитао.

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ненад

08.06.2021 16:58

Све је правно тацно сто ова господја говори. Медјутим, право је слускиња политике. Посто је Хаски суд вец "углавио" геноцид у неке раније пресуде људима низег војног ранга од генерала Младица, није било реално да Суд у некој правицнијој пресуди Младицу погази све оно сто је раније уцинио. Хаски суд мозе да иде против свакога,али не мозе да иде против самога себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја

09.06.2021 04:15

Ма требало је поновити судјење. Онда би га осудили и за Приједор и Власеницу и Фоцу, Висеград и за логоре и за ……

Name

Мило

08.06.2021 17:04

Нијамбе, од пет судаца она једино била суздржана. Треба дати име неке улице Улица Нијамбе. У знак захвалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

08.06.2021 17:26

Ко је био у рату зна како се ратује и шта се све дешава у ратним сукобима.Кад би се отворио исти овакав суд за злочине у Вјетнаму.Како ли би прошли Амери?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

08.06.2021 17:52

Ја би јој дао држављанство РС али га, на жалост, НЕМААА...Хахахаха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2021 18:45

Ко се последњи смеје….

Name

Сале

08.06.2021 19:23

Па постоји дрзављанство РС. Писе фино у пасосима које издаје МУП РС. Ста је спорно?

Name

Ре Сале

09.06.2021 06:18

Па спорно је то, што га можеш "окачити мачку о реп", јер га можеш додијелити тек када држава да сагласност тј. тек када неко добије држављанство БиХ.

Name

Ре

09.06.2021 06:21

Ко год зиви у Републици Српској има ту цаст и привилегију да има дрзављанство Републике Српске .

Name

А

08.06.2021 18:38

Свака част овој храброј жени што се храбро одупијела белосвјетском олошу. О њој ће некада писати историја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наш И Замбијаца

08.06.2021 19:18

200 милиона! Замбија, братска земљо, хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

08.06.2021 19:51

Хвала увазеној судиници која је показала свој став и уоцила неправилности. Ово је монтиран процес од поцетка до краја. Звио ГЕНЕРАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

08.06.2021 21:18

Она је као предсједавајућа жалбеног вијећа једина прочитала материјал у цјелини, па зна брљотине расправног вијећа. Остале судије су читале са интернета, као данашњи ученик лектиру, само предговор и крај. Још нешто. Ма драго ми је због мог Приједора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ос

08.06.2021 21:46

Живио генерал Младић, испливаће истина а онда ћемо се гледати.Поздрав госпођи и честитам јој на праведној одлуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кикирики

08.06.2021 22:37

Хвала увазеној судници сто јој је неко наредио да буде против пресуде злочинцу младицу,да је била ЗА,ста мислите да би се десило?БиХ би покренула тузбу и рс би се УКИНУЛА,с тим сто би рс и рс платиле ратну одштету у милијардама еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

09.06.2021 17:14

Ти си на неким озбиљним дрогама. Српска је дио БиХ, тако да си ти замислио да једна дрзава фактицки сама себи плати одстету. Могу се само насмијати на твој сан да медјународна заједница мозе да укине Српску, кад ју је она и створила и признала. То сто сматрас да се људски зивот мозе наплатити новцем је посебна прица. Није пријатно бити припадник народа коме се намеце нека колективна кривица медјународним кривосудјем, али сам сигуран да је много љепсе него припадати народу који пати од комплекса колективне зртве и има колективно слијепило на злоцине поцињене у име тог народа. Ако нисмо у стању да будемо нормални људи, онда ми је дразе да ме свијет посматра као зликовца него као бескицмењака и слабица. Боље је бити муско и одлезати ту казну, него се крити иза креатора свјетске политике ције намјере никада нецес разумјети, и глумити невинасце.

Name

Василије

10.06.2021 07:37

Свака част овој честој и поштеној правници. О њој и њеном раду треба упознати студенте права.

ОДГОВОРИТЕ