Све жешће критике на рачун Додика из његових редова

Строги „завјет ћутања“ који је 25 година владао у СНСД-у и минимално ‘цурење’ у јавност информација о унутарстраначким проблемима и међуљудским односима челника те партије, изгледа да је у посљедње вријеме почео да попушта.

Република Српска 25.06.2021 | 12:21
Све жешће критике на рачун Додика из његових редова

За разлику од других политичких партија у Српској које су погађали разни унутрашњи потреси, жестоки расколи и јавне свађе високих страначких функционера, у СНСД-у је од 1996. године, кад је Милорад Додик с групом тадашњих најближих сарадника формирао Странку независних социјалдемократа, у очима просјечног посматрача текло „мед и млијеко“.

Чак и онда кад су појединци напуштали СНСД и прелазили у друге политичке партије (нпр. прелазак Бранка Докића у ПДП) или кад су се потпуно повлачили из политике (примјер Жељка Мирјанића), ријетко да је која ружна ријеч или ‘инсајдерска посластица’ за медије могла да дође из тог чврсто затвореног круга.

Међутим, први знакови да и странку Милорада Додика, ма колико то покушавали да крију, потресају унутрашњи сукоби, сујете и борбе за превласт, појавили су се прије седам година, кад је након завршетка тадашњих општих избора, лидер СНСД-а премијерску функцију додијелио Жељки Цвијановић. Тад је наступио период чувеног тиховања Игора Радојичића, једног од најближих Додикових сарадника, који је, како се незванично могло чути од људи из врха СНСД-а, био жестоко увријеђен тиме што та функција није припала њему.

Како било, Радојичићево незадовољство брзо је умирено фотељом градоначелника Бањалуке, али је након прошлогодишњег пораза од Драшка Станивуковића бивши „тихи“ градоначелник поново нестао из јавности, што је покренуло нове шпекулације да Радојичић нешто спрема, те да није искључено формирање нове политичке партије од стране незадовољних СНСД-оваца.

Да су страначке стеге и строга дисциплина у СНСД-у, по свему судећи, постале ствар прошлости, ових дана јавно су показали поједини садашњи и бивши највиши функционери те партије, који, не само да су почели да отворено причају о лошим односима унутар странке, већ, што је донедавно било незамисливо, почели чак и јавно да оптужују Милорада Додика као главног кривца за лоше ствари у партији.

Тако је, на примјер, актуелни члан Главног одбора СНСД-а и бивши извршни секретар странке, Рајко Васић, недавно у медијима оптужио Додика да је из СНСД-а „растјерао или ућуткао бројне способне људе“, те да се, како је рекао, окружио „метузалемским и безличним кадровима“ од којих СНСД, према његовим ријечима, никад није ни имао корист.

„Организација СНСД-а губи, осипа се, еродира. Он (Додик) то надомјешта Добој Обреном и Бијељина Мићом, покој му души. Он нема никог ко ће да стави главу у ватру, искоље се са неким за странку и Републику Српску. Они, па ни Додик, не схватају да организација ради за њих, да гласови не долазе на њихову љепоту или статус прве пратиље”, рекао је, између осталог, Васић.

Са још конкретнијим нападима на “лик и дјело” лидера СНСД-а, прије пар дана, у јавност је изашао бивши члан Предсједништва СНСД-а и дугогодишњи посланик те странке у парламентима РС и БиХ, Драго Калабић.  Он је, поред осталог, устврдио да је СНСД, због Додикове политике, кренуо путем који се неће добро завршити.

“Све то иде на душу Додику. Он је главни кривац, јер је Цвијановићеву и остале сличне кадрове гурао мимо било какве воље чланства и бранио их мимо сваке логике. Што се тиче оних који су остали око Додика, рећи ћу само то, да Крстан Симић вриједи више него сви они заједно”, рекао је Калабић.

Он је, такође, изнио и детаље разговора који је, према његовим ријечима, имао са Додиком на сједници Предсједништва СНСД-а прије неколико година, а у вези с пријемом у СНСД и владајућу коалицију бројних дојучерашњих истакнутих чланова СДС-а.

“Питао сам Додика за Обрена Петровића, али и за Ненада Стевандића, Дарка Бањца и остале. Питао сам га оно најбитније, а то је да ли он подржава њихову политику и узима је као своју? Иначе, политика Обрена и осталих које сам поменуо је ‘усе, насе и подасе’. Од данас до сутра и са било ким, само нек’ је власт! Е, данас се цијели СНСД претворио у то.

Тражио сам од Додика да се не игра са европским путем и европским вриједностима, јер је то једини спас за Републику Српску, а они су урадили све супротно! То нема везе с платформом са којом смо дошли на власт. Сада се СНСД претворио у голе борце за власт, не бирајући средства ни начин.

Такође, моја највећа замјерка била је то што се уништавају и блокирају институције Српске да раде свој посао. Због тога данас имамо толико криминала и корупције, неспособних кадрова са лажним дипломама, анархију и катастрофу у готово свим сегментима друштва”, рекао је Калабић.

Политиколог Дарко Кузмановић за еТрафику каже да није изненађен тиме што бивши и садашњи функционери СНСД-а све чешће у јавност износе “пикантерије” о унутарстраначким трвењима.

„Јавна је тајна да постоје озбиљне трзавице на релацијама када су у питању поједини функционери СНСД-а. О томе се, на један начин, може говорити као о борби за превласт унутар саме партије, али и борби за добијање што већег колача власти. С друге стране, што се тиче приче о хомогенизованости СНСД-а у посљедње вријеме, чак бих рекао у посљедњих неколико година, примјетно је да тај хомогенизујући фактор полако опада, што се могло примјетити на сукобима који су постојали између појединих функционера те странке на локалном, али и на државном нивоу“, каже Кузмановић за наш портал.

Он сматра да је очигледно то, да су појединци у СНСД-у, како каже, почели полако да схватају да неки потези које вуку поједини челници СНСД-а не воде у добром правцу.

„Очигледно је и то да су почели одустајати од политике СНСД-а која апсолутно нема никакве везе с оном политиком и реториком која је била присутна на самом почетку функционисања те странке, као и на почетку њихове владавине. У наредном периоду може се сигурно очекивати да ће трзавице у СНСД-у постајати све јаче и јаче како се буду ближили избори, јер ће бити веома тешко обуздати апетите у самом СНСД-у, којих заиста има много.

Посебно у ситуацији кад је тај хомогенизујући фактор, у виду Милорада Додика, све слабији и слабији, односно када су све слабије његове позиције на државном нивоу. Такође, може се примјетити и то, да у посљедње вријеме трзавице не постоје само у СНСД-у, већ и у институцијама БиХ и Републике Српске. Владајућа коалиција веома је нестабилна и велико је питање да ли ће тренутна Влада РС уопште дочекати крај свог мандата“, каже Кузмановић.

Новинар Слободан Попадић тврди да је Милорад Додик узрок „свих добрих и лоших ствари у СНСД-у“.

„Све док Додик побјеђује, у СНСД-у ће већина ћутати, ма колико били свјесни проблема, као и његових дугорочно погрешних потеза. Они се одавно не воде домаћинском логиком да се штеди када имаш највише и да се проблем рјешава док није постао нерјешив. Међутим, ако се икад деси да Додик изгуби изборе, то би могло да значи почетак краја СНСД-а, јер ће управо тада на видјело изаћи све оно што је годинама скривано: неискрено скривање иза његових леђа, поданичко повлађивање вођи, чак и када знаш да гријеши, поигравање националним, па чак и вјерским осјећањима народа без покрића, уљуљканост и убијеђеност да су непобједиви, хронична оскудност квалитетним кадровима, а потом рат око подјеле плијена заплијењеног у периоду када се вјеровало да је све у Српској њихово“, каже Попадић за еТрафику.

Он додаје и то, да је лидер СНСД-а, према његовим ријечима, савршено свјестан свега наведеног, али да мисли да може све да контролише сам, те да је у томе његова кривица.

„То се најбоље осликава у Бањалуци, гдје је први пораз СНСД-а у трци за градоначелника показао колико су изнутра слаби и подијељени. Игор Радојичић ћути као увријеђена стрина јер сматра да су га изневјерили, не само бирачи, него и властита странка и коалиција. Исто се понаша и његова струја у СНСД-у и тек ће се видјети на коју страну се окрећу. Додик нема адекватну замјену за њега, па лута са ликовима попут Владе Ђајића, који мисли да је исто лијечити људе и водити највећи одбор највеће странке у Српској. Све то испада трагикомично, успорено и инфериорно у односу на оно што у јавности ради Драшко Станивуковић“, истиче Попадић.

Он, даље сматра и то, да је СНСД давно престао да буде искрени народни покрет који је са потпуно другачијим ставовима и идеологијом на власти наслиједио тада ретроградну, корумпирану и санкцијама ОХР-а уништену СДС.

„Њихова политика сада не постоји, она се мијења из дана у дан, а СНСД све више личи на бившу СДС. Такође, дугим боравком на власти, привукао је у себе све и свашта, а највише оних који су ту да би се богатили. Такви ће се сутра само пребацити на друге политичке јасле. Једнако исти проблем јесу, такозвани, млади лидери СНСД-а, међу којима паметни не могу да дођу до изражаја од оних грлатих и бахатих, који јавно промовишу идолопоклонство према свом лидеру. Ако ће они сутра да воде СНСД, онда је боље да Додик постане бесмртан“, закључује Попадић.

Он тврди и то, да лидер СНСД-а, мимо странке, има још неколико личних политичких проблема. Између осталог, Попадић истиче да је Додик, директно или индиректно, помогао у стварању многих странака које сада сматра партнерима, а који ће му, како тврди, окренути леђа чим загусти.

„Ако не то, створио је много уста која треба функцијама да нахрани, а глад очију нема. Бројност тих партнера је само илузија моћи. Најбољи примјер за то је тзв. Видовданска коалиција у Бањалуци, која пред локалне изборе није могла да стане у кадар ТВ камере, а ипак није помогла Радојичићу да побиједи.

Осим тога, Додикова политичка прагматичност, у којој по потреби кокетира и са Истоком и са Западом, са националистима и социјалдемократијом, једном мора да дође на наплату. Свашта неспојивог је обећао и народу и у важним свјетским метрополама. Сулудо је вјеровати да од њега, једног дана, неко неће тражити да положи рачуне.

На крају пута, све то би могло да буде веома опасно по Републику Српску, јер пад јаке власти често не пролази мирно, а сваки потрес за овако сиромашно друштво била би још једна прескупо плаћена слобода. Ако је уопште ријеч о слободи, знајући ко би требало да наслиједи Додика“, каже Попадић за наш портал.

(етрафика.нет)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Тако је унутар секте

25.06.2021 10:29

А вани се распитују коме треба свједок сарадник. Знају сектаси да је у том слуцају- ко први дјевојци... Хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наслиједице га синциц

25.06.2021 10:37

А церкица це умјесто Зељкице, 113%

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

25.06.2021 18:37

Било како било снсд ће ускоро да буде прошлост. Да је ово реалност најбоље се види у Модричи, а знајући шта је она дала и жртвовала за ту идеологију? Тамошњи снсд је после прошлих избора имао 6 одборника, од неки дан остало их 4 са тенденцијом даљег осипања. Лаж, подвале и шта све не као и катастрофална процјена врха доводи до дебакла снсд-ове политике. Превидјели су ситницу од прије 3 године кад ни за што Пејиној унуки додијелише повељу Видовданску. Тад је око 25 грађана, међу њима и ја демостративно напустило плаву салу због понижења које су предлагачи тог ругла нанијели покојном генералу Новици Симићу, јер ће остати записано да је гле чуда Жељка од генерала заслужнија за то што се у Модричи десило на Видов - дам 1992. Овом треба додати да је на Модричкој општини и гроб Гаврилу Вукмировићу из 1942 који у контексту честог спомињања сатника дједа Пеје Марића са овим може и те како да буде у вези. Кад се све погледа ово снсд-ово пропадање је логично, никако зачуђујуће.

Name

Репликар

25.06.2021 10:59

На нашу жалост ни послије њих ништа неће бити боље јер ће власт преузети људи истог карактера. Имаћемо и новог Додика и нову Цвијановићку итд. Нисмо ми за демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

25.06.2021 14:43

Ти као да си се јуче пробудио.За сад гледајући уназад 30 година горег нисмо имали.

Name

ТОП 1982

25.06.2021 11:09

Видовданска коалиција је дефинитивно најбољи примјер колико су вјерни коалицијони партнери. Сви усли у скупстину са минимум два посланика(цак и распали Социјалисти и ДЕМОС) комотна вецина а Драско доби Игора без проблема. Цланови ДНСа су и прије фрке са Несицем јавно измедју себе водили полемику за кога гласати, Социјалисти и УС су Игора подрзавали само кад им упадне на састанак. Нема ту искреног партнера јер сви су они вец до сада некога издали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

25.06.2021 12:36

Само да се зна ми смо подрзали Драска!

Name

хехе

25.06.2021 11:25

волоња се поцео и са својим свадјати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

25.06.2021 11:39

"Ако ће они сутра да воде СНСД, онда је боље да Додик постане бесмртан“ слажем се. Гори су од метузалема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

25.06.2021 13:06

Нико неце ни водити, као и Мицицеву странку

Name

Ре

25.06.2021 12:02

Само ви лупајте и надајте се. 2022 це показати да сало лазете и ниста не рсдите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

25.06.2021 12:32

То је што се зна, а што се не зна, ееее...чека се само тренутак и мили моји куд који..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

25.06.2021 12:32

Колико их ја знак који су само кобајаги чланови СНСД-а..ал о том потом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

25.06.2021 12:51

А ко ће одговарати за покрадене милионе Миће Мићића сдс кадар 20 година о томе шутите багро купусарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па СНСД

25.06.2021 14:58

Је деценије власт, сто су дозволили зато сто је њихо пулен, зар не?! И да није а јесте, опет је до власти сти је то тако!

Name

Па они

25.06.2021 15:03

Кадрови на руководwцим позицијама у институцијама сто нису радили свој посао, него ститили криминалце и криминал.

Name

БЛ активиста

25.06.2021 12:58

Нико тој банди висе не вјерује. У БЛ их напустају сви поштени људи, као и многи предсједници мјесних одбора, угледни појединци и људи од струке...јасно је да се крај ненародној власти ближи и ниста им помоћи неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

25.06.2021 13:02

Цијела сврха ових "незадовољника" је да опозицини откину који глас па назад под скуте лажном Баји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

25.06.2021 13:09

75% СНСД су продане дусе Папци,25% су прави цланови.И сада Папци одлуцују,али це издати и СБСД цим пригусти.када брод тоне први бјезе пацови,тако це бити и у СБСД,Питање колико има цланова у СНСД да им је то прва и једиба Странка.И сам Додик је био Реформуста,Па Социјал Демокрара а заврсит це у ХДЗ у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његова скола као бумеранг

25.06.2021 13:25

Напљацкали се уз њега а сада не би ни стап у ватру за њега а камо ли сто друго....

ОДГОВОРИТЕ
Name

То се зове

25.06.2021 13:34

"Ухвацен у сопствену мрезу сатакану од криминала".Инаце врло једноставно би се ријесило,омразене појаве не експонирати јавности, отклонити из политике али када је мафијаска власт у питању друга су правила .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивац

25.06.2021 13:44

Да смо послусали Глигорица прије десет година и похапсили пар људи данас би снсд био стабилан и од повјерења. Битанге из властитих редова це нам доци главе, посебно Додику, који је битанге окупио око себе, а постене људе отјерао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

25.06.2021 13:58

Цуриш Милораде имаш шкртицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

25.06.2021 15:27

Додо сило ти си своје од свиро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

25.06.2021 18:55

Педи Есдаун је смијенио педесетак високопозиционираних чланова СДСа и та странка постоји и дан данас,дођоше тавори али постоји,а ако то учине са пет-шест чланова СНСДа(или само са једним) тој странци за годину дана неће бити ни трага ни гласа,попут Г-17плус у Србији( ко их се више сјећа).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

25.06.2021 22:22

Чујемо да се СНСД-е и у Дубици распао. Већи дио је стао уз начелника. Да ли је то истина. Зна ли ко.

ОДГОВОРИТЕ