Искористите љето и свјеж парадајз, ово су његове моћи

Парадајз је од давнина познато поврће, које је заступљено у свакодневној исхрани човека. Ово укусно поврће потиче из Јужне и Средње Америке, а у Европу је стигао први пут у Шпанију.

Здравље 10.07.2021 | 08:10
Искористите љето и свјеж парадајз, ово су његове моћи

Парадајз је основни састојак медитеранске кухиње, а поред својих јестивих адута, веома је важан за човеково здравље. Он поседује снажно дејство на многе болести, а одличан је и као превентива за одређене болести, пише Цајевиза.нет.

Парадајз у свом саставу броји доста ликопена, који иначе спада у један од најјачих и најефикаснијих антиоксиданта. Посебна пажња када је човеко здравље у питању, посвећује се куваном парадајзу и соку направљеном од њега.

Такође ово познато поврће богато је витаминима Б, Ц и Е, а такође се може похвалити са великом количином гвожђа, бакра, мангана и много калијума.

Лековита својства парадајза

Против ракаПарадјаз, како је већ поменуто, је веома богат ликопеном и то га чини одличном превентивом за неколико врсте канцера, као што су рак дојке, рак панкреаса, рак црева и простате. Када је реч о овим опаким болестима за превенцију се препоручује једна чаша сока од парадајза на дан. Тако мала количина богата многим минералима и витаминима довољна је да сачува организам од свакаквих нежељених дејстава , која доводе до појава најопакијих болести. Количина од 500 мл сока овог поврћа биће довољна да снабде организам са довољном количином ликопена.

Антиоксидан црвене боје је управо моћни парадајз о којем је реч. Заправо ликопен је и веома снажан оксидант који има само добре резултате у детоксикацији организма. Он ће прочистити тело и заштити га од даљих негативних утицаја из средина. Ликопен најбоље је уносити у своје тело путем хране или у облику сока. Комбинација обе варијанте даје загарантовано добре резултате.

За бољи видПарадајз је такође познат по чињеници да ће знатно побољшати вид. Он у великој мери садржи витамин А, који поспешује и побољшава вид. Исто тако овај витамин ће спречити многа оштећења вида, као и дегенерацију. Постоје научна истраживања која потврђују чињеницу о побољшању вида. Вид се особама које су сваки дан пиле по чашу парадајза побољшао за 40 посто, док код оних што га нису конзумирали није био случај.

Бољи квалитет крвиКада се говори о квалитету крви мора се споменути и гвожђе, калијум, витамин А, као и витамин Ц. Занимљиво је да је парадајз богат свим овим минералима и витаминима, те је на тај начин веома близак пријатељ човековој крви и може јој донети само добра. У великој мери она ће бити побољшаног квалитета, ако се у свакодневну исхрану уврсти ово врсно поврће.

Здраво срцеОпште је познато да је црвени парадајз веома битан за кардиоваскуларне проблеме, опет из разлога што у себи садржи велику количину ликопена, који је веома важан за добар рад срца. Било да је парадајз користи у исхрани свакодневно или у виду сока, снизиће се ниво лошег холестерола у крви, то је сигурно, као и триглицерида. На тај начин постигнуће да се не таложе непотребне масти у крвним судовима. Значи за здраво срце и спречавање кардиоваскуларних обољења, јако је вађно свакодневно се дружити са овим укусним поврћем.

Побољшава пробаву с обзиром да је одличан у детоксикацији организма, парадајз ће у великој мери утицати и на рад црева и органа за варење. Да би пробавни систем човека остао виталан и здрав потребно је уносити свакодневно парадајз путем хране. У оваквим случајевима путем хране је чак и ефикаснија варијанта од сока. Ово поврће помоћи ће и код затвора и код дијареје, а то ће постоћи првенствено зато што је ненадмашиви антиоксидант.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

10.07.2021 07:36

Браво! Свака част за текст! Тако је требало од почетка ове пландемије, указивати на корисност квалитетне исхране и здравог живота. Па овај парадајз, против короне, десет пута ефикаснији од свих вакцина заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

10.07.2021 09:05

Парадајз, и сланина и то она "сапуњара" а све да је домаће.

ОДГОВОРИТЕ