Iskoristite ljeto i svjež paradajz, ovo su njegove moći

Paradajz je od davnina poznato povrće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čoveka. Ovo ukusno povrće potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju.

Zdravlje 10.07.2021 | 08:10
Iskoristite ljeto i svjež paradajz, ovo su njegove moći

Paradajz je osnovni sastojak mediteranske kuhinje, a pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovekovo zdravlje. On poseduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva za određene bolesti, piše Cajeviza.net.

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čoveko zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

Takođe ovo poznato povrće bogato je vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.

Lekovita svojstva paradajza

Protiv rakaParadjaz, kako je već pomenuto, je veoma bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrste kancera, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak creva i prostate. Kada je reč o ovim opakim bolestima za prevenciju se preporučuje jedna čaša soka od paradajza na dan. Tako mala količina bogata mnogim mineralima i vitaminima dovoljna je da sačuva organizam od svakakvih neželjenih dejstava , koja dovode do pojava najopakijih bolesti. Količina od 500 ml soka ovog povrća biće dovoljna da snabde organizam sa dovoljnom količinom likopena.

Antioksidan crvene boje je upravo moćni paradajz o kojem je reč. Zapravo likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma. On će pročistiti telo i zaštiti ga od daljih negativnih uticaja iz sredina. Likopen najbolje je unositi u svoje telo putem hrane ili u obliku soka. Kombinacija obe varijante daje zagarantovano dobre rezultate.

Za bolji vidParadajz je takođe poznat po činjenici da će znatno poboljšati vid. On u velikoj meri sadrži vitamin A, koji pospešuje i poboljšava vid. Isto tako ovaj vitamin će sprečiti mnoga oštećenja vida, kao i degeneraciju. Postoje naučna istraživanja koja potvrđuju činjenicu o poboljšanju vida. Vid se osobama koje su svaki dan pile po čašu paradajza poboljšao za 40 posto, dok kod onih što ga nisu konzumirali nije bio slučaj.

Bolji kvalitet krviKada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovekovoj krvi i može joj doneti samo dobra. U velikoj meri ona će biti poboljšanog kvaliteta, ako se u svakodnevnu ishranu uvrsti ovo vrsno povrće.

Zdravo srceOpšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne talože nepotrebne masti u krvnim sudovima. Znači za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, jako je vađno svakodnevno se družiti sa ovim ukusnim povrćem.

Poboljšava probavu s obzirom da je odličan u detoksikaciji organizma, paradajz će u velikoj meri uticati i na rad creva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čoveka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo povrće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postoći prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.

(Kurir)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.07.2021 07:36

Bravo! Svaka čast za tekst! Tako je trebalo od početka ove plandemije, ukazivati na korisnost kvalitetne ishrane i zdravog života. Pa ovaj paradajz, protiv korone, deset puta efikasniji od svih vakcina zajedno.

ODGOVORITE
Name

Realista

10.07.2021 09:05

Paradajz, i slanina i to ona "sapunjara" a sve da je domaće.

ODGOVORITE