За нови кредит ММФ-а власти БиХ треба да испуне услове

„ММФ треба инсистирати на оним суштинским реформама у друштву, бољем здравству, економској позицији, пословном амбијенту, ефикаснијој јавној управи, јавним предузећима и свим тим стварима.“, сматра предсједник Економског-савјета ПДП-а Јелена Тривић.

Босна и Херцеговина 24.07.2021 | 16:09
За нови кредит ММФ-а власти БиХ треба да испуне услове

БиХ се отворила могућност нове сарадње са ММФ-ом. Ова свјетска финансијска организација спремна је да разговара са представницима БиХ о начинима ефикаснијег економског опоравка и одговора на кризу која је погодила читав свијет. Ипак, из ММФ-а истичу да на том путу, власт у БиХ прво мора одговорити на бројне изазове.

“Власти би требале убрзати имунизацију како би се заштитиле од будућих таласа пандемије, обезбједити више циљану подршку предузећима и грађанима како би обезбједили економски опоравак, провели политике и структуралне реформе које ће убрзати раст и оснажити отпорност економије. ММФ је спреман да настави подржавати БиХ савјетима у погледу политика, техничке помоћи и, по потреби, финансијском подршком”, поручила је Алина Ианцу, шефица Мисије ММФ-а у БиХ.

Финансијска подршка је оно што у овом тренутку највише занима представнике БиХ. Али, прича о реформама, да ли економским или политичким, које од БиХ тражи међународна администрација, за сада наилази на жестоке отпоре политичких организација. 

Управо због тога, прије неколико мјесеци пропали су и преговори са ММФ-ом о кредитном аранжману од 1,5 милијарди КМ. Функционери у БИХ тада нису прихватили услове који су од њих тражени, као што је регистар рачуна физичких лица при Централној банци БиХ, или нови Закон о електричној енергији и плину.

Ипак, и у БиХ спремни су на разговор о новом кредиту. Међутим, не по старим условима, поручује предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

„Прича о томе да ли ћемо на старим основама постићи договор, мислим да не можемо постићи тај договор јер није то лично питање односа између шефова мисије и рецимо предсједника Владе Републике Српске, већ је то питање политика. Ја се надам се да ће мисија бити спремна да разговара о циљевима“, рекао је Тегелтија.

Међусобна условљавања око кредитног задужења, без којих очигледно неће моћи ни овога пута, поново би БиХ могла довести у незавидну ситуацију, упозоравају стручњаци. Економиста Зоран Павловић сматра да ће у преговорима прије попустити надлежни у БиХ, него ММФ.

„Посебно када се у обзир узме шира слика, а то су изјаве америчке администрације о корумпираности и проблемима који су препознати у БиХ. Тако да ја лично мислим да ММФ неће пристати на промјену већ дефинисаних услова. То је као што наши истакнути политичари желе да постанемо дио Европске уније, а да се не прилагодимо условима који су за то прописани.“, истиче Павловић.

Колико год новца БИХ буде обезбиједила путем ММФ-а, то властима у БиХ неће бити довољно јер нема политичке воље за реформама, категорични су у опозицији. Појашњавају да БиХ више недостају реформе које се тичу обезбјеђивања бољих услова живота за њене грађане и да на таквим стварима треба да инсистира и Међународни монетарни фонд. 

„Прије би требали инсистирати на оним суштинским реформама у друштву, бољем здравству, економској позицији, пословном амбијенту, ефикаснијој јавној управи, јавним предузећима и свим тим стварима.“, сматра предсједник Економског-савјета ПДП-а Јелена Тривић.

Да добијање новца од ММФ-а зависи од прописаних услова показала је и досадашња пракса. Тако је 2016. у оквиру проширеног фонда ЕЕФ-а, БиХ дозначено само 150 милиона евра, умјесто договорених 550 милиона, из разлога јер власт у БИХ ни тада није провела све договорене реформе.

Босна и Херцеговина Међународном монетарном фонду тренутно дугује око 460 милиона евра, односно више око 900 милиона марака. План је да овај дуг буде отплаћен до 2028. године.

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Пензионер

24.07.2021 14:25

Ко троши толики новац? Имал неко увид. Хићемо регрес, зимницу и повећање пензија 50 %.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2021 16:30

Како ко па проинтер игор горица и остала багра сродна мили ронхилу..

Name

Ре

24.07.2021 16:54

Имају странци за сваки њихов пфенинг, гдје је потросен и ко је потросио. Па нису они богати зато сто их мозе неки дудук превеслати. Зато црна листа и услови. Бице тог јос, па це дудук бити оно сто јесте цијело вријеме, обицни дудук.

Name

Борац

24.07.2021 18:31

Све сто знају то је задузење,лаз,пљацка и свадја.

Name

Борац

24.07.2021 14:29

Власти БиХ морају "убрзати имунизацију становништва" и радити по инструкцијама СЗО јер је то услов финансијске помоци ММФ-а!!! Знаци уцјена зивотима градјана а наси корумпирани политицари спремни су на све.... Страсно !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

24.07.2021 14:31

Добиће Додик кредит ако му буде трага до Нове године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

24.07.2021 16:08

ГОТОВ ЈЕ ОН ЊЕГА ЈЕ ИНЦКО САТРО КО ПЈАН КАНТУ ЊЕМУ САМО РОБИЈА ДОБРО ДОСЛА ЈЕР ОВО О ЦЕМУ ИНЦКО ПРИЦА СУ ДЈЕЛА ДОДИКА МИЛОРАДА--

Name

Фениx

24.07.2021 14:36

Човјек да пане са Марса и први пут види троглаво предсједништво рекао би :,ти воде градјане БИХ.А кави ли су тек градјани кад су овакве бирали. Неразумијем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.07.2021 14:51

Нема ништа џабе, нарочито не код ММФ-а. Власт би да прими, а да јој не уђе. Ако хоћеш њихове кредите, мораш да прихватиш њихова правила. То је тако свугдје, а нарочито код ММФ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А после те станице

24.07.2021 14:54

И у току те станице је и распад БХ, који је предвидјен и изворним Дејтонским споразумом, али и ситуацијом на терену, Босњацима је потребна помоц да се уразуме и декриминализују од пирсуства НАТО и САД, али и заблуда из вријеме Отоманског царства, које је геноцидно дјеловало у Грцкој, Јерменији сто је признато, али и у Србији и Босни кроз системе одводјења новородјенцади у њихвое војске, тзв. јањицари, јако дузи период него сто саме америцке дрзаве као демократске постоје или релативно приблизан период, разлике некх стотина година. Дакле, само постојање Босњака је продукт тог јањицарења. Срби су православље примили од Грка, и Хрвати хрисцанство, касније су они узели католицку вјеру, а сто се тице Босњака, ислам су примили од Турака и то на овај нацин. Сада за ситне новце од вас који зелите криминална искриста, а рекао би да не знате ста зелите, па сијете зло, највисе себи, врсите неке сатанизације, мислите се осрецити. Босњаци су спектрално збуњен и незнан народ, али и ви у Америци имате проблема са цивилизованим активностима, и уздањем у зло. Европа је несто старија од вас, али и она је угрозена тиме, нека и греске. Ово је дигитално вријеме услед васих и насих радова, Срба и Американаца, али теско цете овдо моци да се не одрицете својих греска, у односу на ово вријеме. А теско цете и од таласа, јер постоје и сами смо једна доста старија цивилизација од вас. Ви сте настали углавном од Енглеза који су могли да се преселе на нови континент прије 400 и кусур година, али сада се морате бринути о себи, и морате превазици ствари сто смо ми у Европи, па и Азији пресли прије 1000 и висе година. БХ је унистена од стране Турака Османлија. Остале земље постоје. (Котроманиц, Православље, Разлике од Косовског боја 1389, цијене)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алал вера

24.07.2021 15:39

Јос кад бито могао објаснити Нијемцима,Енглезима,Аустријанцима и иним али ста цес кад су сви глупи.

Name

ре

24.07.2021 15:52

Пррррррррррррррррррррррдд.Могу замислити какав је твој зивот кад ти није зао потросити оволико времена на текст који нико неце процитати...јаднице, надји себи зивот.

Name

Дакле, рад

24.07.2021 14:57

На референдуму о независности Републике Српске, првенствено са Кином Русијом, Корејом, Виетнамом, Грцком, Јапаном, али и другим земљама које могу обуздати првенствено Америцки и Босњацки неразум, али и западни и домаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.07.2021 15:18

То друго полувреме мозе да поцне .

Name

Де

24.07.2021 15:03

Јединствени рацун. То ако буде сва це прљавстина на поврсину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.07.2021 15:18

За градјане је боље да се остваре услови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Временски рад на

24.07.2021 15:41

Перестројци медиаактивитету (Yатоспаце Стреемка) и на референдуму о независности републике српске (2021 требало би видети с Русима, Кинезиам, о стратегијама војно-медијског обуздавања промасаја Амрикре, не зма, мозда линије Скотска, Јапан, Грцка, Аљаска, Тексас, Балкан). Углавно посветити се кристализационо-дистрибираним медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

24.07.2021 22:15

Просли пут услови су били слицни, само умјесто повецања цијена ел.енергије и плина, била је актуелна акциза на гориво, плин, нафтне деривате...а друга опција смањење јавне потросње. Они су повецали и увели акцизе, то је било довољно медјународним ливарима, сад це преузети трзисте ел.енергијом и дици цијену, боли њих брига за социјални статус градјана, здравствену заститу, имовину појединаца...само колатерал и приступ трзисту, да они могу продавати све нама...то је тај класицни агресивни приступ банке коју финансира великим дијелом ЕУ дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ