Долар ојачао због ширења делта соја вируса корона

На свјетским је тржиштима вриједност долара према референтној групи валута порасла и прошле седмице, друге заредом, јер улагачи због ширења делта соја коронавируса и нових рестриктивних мјера нису склони ризичнијим инвестицијама.

Свијет 25.07.2021 | 15:39
Долар ојачао због ширења делта соја вируса корона

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, ојачао је прошле седмице 0,2 посто, на 92,87 бодова.

Притом је курс долара према јапанској валути порастао 0,45 посто, на 110,55 јена.

Америчка је валута ојачала и у односу на еуропску, за 0,3 посто, па је цијена еура пала на 1,1775 долара.

Половином седмице доларов индекс досегнуо је 93,19 бодова, највиши ниво у три и по мјесеца јер улагаче забрињава раст броја новозаражених вирусом корона у свијету, што је посљедица убрзаног ширења врло заразног делта соја.

То води до нових рестриктивних мјера, а потом и успоравање опоравка економије. Због тога су ојачале валуте које се сматрају сигурнијим уточиштем за капитал у несигурна времена, као што су швајцарски франак и јапански јен.

“Тржишта су се поново фокусирала на пандемију јер владе због делта варијанте поново уводе мјере како би сузбиле вирус“, пишу у биљешци клијентима аналитичари Банк оф Америца.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неко из крда

26.07.2021 11:58

Зар није све рецено у наслову...Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ