Сестре из Јапана најстарије близнакиње на свету!

Сестре из Јапана Умено Сумиyама и Коуме Кодама су поставиле су нови Гинисов светски рекорд, оне су постале најстарије живе идентичне близнакиње на свету!

Занимљивости 21.09.2021 | 17:39
Сестре из Јапана најстарије близнакиње на свету!

Умено Сумиyама и Коуме Кодама које имају 107 година и 300 дана обориле су претходни светски рекорд у категорији најстаријих близанкиња који је припадао Јапанкама Кин Нарити и Гин Кание.

Умено и Коуме су веома друштвене, а рођене су 5. новембра 1913. године на острву Сходосхима. Сертификат за Гинисов рекорд су добиле у понедељак и то на празник у Јапану посвећен старим особама.

Сумијама и Кодама су се раздвојиле након завршетка основне школе, када је Кодама послата да ради као собарица у Оиту на јужном главном јапанском острву Кyусху. Тамо се касније удала, док је Сумијама остала на острву на којем је одрасла и има породицу.

Деценијама заузете властитим животом, сестре су се ретко виђале све док нису напуниле 70 година. Данас живе у одвојеним старачким домовима. Због актуелне ситуације са пандемијом, сестрама је сертификат стигао у старачке домове у којима живе.

Претходне рекордерке Кин и Кин су биле старе 107 година и 175 дана. Кин је преминула у јануару 2000. године, а Гин 2001. године.

Животни век у Јапану је најдужи у целом свету, а старији људи уживају велико поштовање.

Према подацима Министарства здравља, око 29 одсто од 125 милиона становника Јапана, нације која најбрже стари, има 65 година или више. Отприлике 86.510 њих су стогодишњаци – од којих је половина ове године напунила 100 година.

(Занимјливостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар