Велика акција због шверца миграната из БиХ у Хрватску

Осам хрватских и један држављанин Србије осумњичени су да су у договору с непознатом особом из Турске пребацивали мигранте из БиХ у Хрватску да би даље могли да путују у земље западне Европе.

Босна и Херцеговина 23.09.2021 | 18:36
Велика акција због шверца миграната из БиХ у Хрватску

Они су осумњичени су се заједно с неколико особа из БиХ удружили да би омогућили мигрантима да уз плаћање новчане накнаде незаконито уђу на територију Хрватске па даље у друге западноевропске земље, саопштила је вуковарско-сремска полиција.

Државно тужилаштво Хрватске је објавило да су се се договорили с непознатом особом из Турске да већи број странаца пребаце из БиХ у Хрватску за 400 евра по особи. Претпоставља се да су у 25 наврата превозили особе, најмање њих 100.

Из вуковарско-сремске полицијске управе су навели да је завршена криминалистичка истрага над осморо хрватских држављана старости од 18 до 62 године и једим педесетогодишњим држављанином Србије.

Утврђено је да су осумњичене особе од маја до септембра ове године, у најмање 25 наврата, омогућили страним држављанима да незаконито уђу, изађу, бораве или се крећу у Хрватској, те уђу на територију друге државе чланице ЕУ и на тај начин незаконито пребацили преко државне границе најмање 100 страних држављана за шта су примили унапријед договорену новчану накнаду.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала предложила је истражном судији Жупанијског суда у Осијеку да одреди истражни затвор четворици осумњичених.

На подручју Вуковарско-сремске жупаније и града Загреба јуче је ухапшено пет хрватских држављан, двије особе су већ у истражном затвору, а за двије се трага. Претресом је пронађено неколико мобилних телефона и готовина у износу од 78.650 евра, 6.000 куна и 1.710 КМ, што приближно износи око 602.000 куна.

На подручју Брчког јуче су ухапшена два лица и пронађено је 12 миграната током организованог илегалног преласка преко државне границе на ријеци Сави. Претресене су три локације на подручју дистрикта у оквиру акције спречавања кријумчарења миграната преко БиХ у Хрватску и даље у земље ЕУ.

Приликом хапшења лица чији су иницијали С.Ђ. (31) и М.И. (20), оба из Брчког, привремено су одузета три пловна возила и три путничка моторна возила која су коришћена за транспорт и илегално пребацивање преко државне границе, саопштено је јуче из Полиције Брчко дистрикта.

Потражује се једно лице са подручја БиХ, као члан ове организоване криминалне групе.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

23.09.2021 18:11

Када ће на Дрини почети хапсити скелеђије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

23.09.2021 18:52

Јаке ми акције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

23.09.2021 19:18

То је само услуга проласка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

24.09.2021 03:52

Да су нам дрзаве паметне и у слузби људи па да нас пусте да зарадјујемо и пребацујемо их а не да идемо по Европи да они зарадјују на нама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА,ШТА!

24.09.2021 07:27

Да им власти нису дозволиле да уђу у БиХ,нико их не би извозио.Само хронолошки кажњавати,прво узрочнике,па онда даље.

ОДГОВОРИТЕ