Влада Српске крши Закон, а "Лутрија РС" испашта

Оно што свуда у свијету, гдје су уређена тржишта и регуларни услови са лојалном конкуренцијом, доноси профит, у Републици Српској прави губитке! Лутрија РС пропада због лоших партнера изабраних на намјештеном тендеру који су оборили и Уставни и Окружни суд. 

Република Српска 13.10.2021 | 18:04
Влада Српске крши Закон, а "Лутрија РС" испашта

Иако је утврђено да је Влада Републике Српске прекршила Устав када се умијешала у посао око формирања заједничког предузећа између Лутрије Републике Српске и „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ Швајцарска – ЕВЛ (Електронска Видео Лутрија), Влада је одлучила да не поступи по пресуди Уставног и Окружног суда и наставља да уништава једину лутрију на свијету која послује у минусу.

И то не малом, већ у полумилионском минусу. Успут, одлучили су, уништиће системски и циљано, приватне приређиваче игара на срећу, поготово оне које не желе да користе терминале ЕВЛ. Натјераће их да или користе опрему ЕВЛ или ставе кључ у браву. 

Од када је ЕВЛ основана, Лутрија РС у минусу

У Лутрији РС, која је жртвована због страних интереса, недавно је дошло и до смјене директора и његових најближих сарадника, како би се људима из ЕВЛ дале позиције управо ту, у златној коки, из које ће несметано наставити да извлаче новац. Легални приређивачи, који су директно погођени овим намјештеним тендером, на све ово су одавно упозоравали. 

Просто је невјероватно да Лутрија РС и ЕВЛ које имају монопол над играма на срећу и које условљавају друге приређиваче игара на срећу, послују у минусу. Тачније, Лутрија РС грца у дуговима од око пола милиона марака, док, истовремено ЕВЛ послује у милионском добитку. Још смјешније су изјаве првих људи Лутрије које губитак правдају кризом због корона вируса и падом куповне моћи становништва.

Истовремено, Републичка управа за игре на срећу (РУИС) хвали се рекордним приходом од пореза и накнада, али не спомиње да је то искључиво због скоро удвостручених намета приватним приређивачима игара на срећу и због истека лиценци.

Колико је Министарство финансија РС доношењем Закона о играма на срећу 2019.године, радило против Републике Српске и буџета, говори и чињеница да компанија ЕВЛ одређене накнаде плаћа једном и никада више, а легални приређивачи игара на срећу једном годишње. 

Погодујући малим, али јаким интересним групама, Министарство финасија РС, на тај начин, талентованој дјеци, дјеци с потешкоћама у развоју и сличним групама, ускраћује финансирање, новцем прикупљеним од пореза и накнада у овој области.

Штавише, одлуком да се терминали за игре на срећу могу постављати у угоститељске објекте, од којих је 80% у власништву Електронске Видео Лутрије, и гдје не постоји никакав надзор, Влада РС изазива и тјера малољетна лица у тешку зависност.

Намјештени тендери и лоша законска рјешења већ имају несагледиве посљедице по економију и друштво, а једна од њих је и губитак стотина милиона евра који се одливају из земље, одакле произилази питање за кога је скројен неуставни Закон о играма на срећу РС?

Измјене у врху Лутрије РС у корист људи из ЕВЛ јасан су показатељ на чију воденицу се вода тјера.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кога Брига

13.10.2021 16:31

Ради се о нај обичнијој беспослици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кога брига

13.10.2021 17:16

Зато што никог није брига, лопови су у могућности да згрну богатствона ти ћеш у старости да чекаш бесплатан оброк јер пензије неће бити.

Name

Хе Хе

13.10.2021 19:37

Није ваљда да коцкање има везе са пензијама. Значи, све што наивна и глупа сиротиња прокоцка, то све иде у пензиони фонд. У сваком случају , онда је боље да нас нема.

Name

Радишић и Додик

13.10.2021 16:43

БАГРА СЕЉАЧКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бинго

13.10.2021 18:23

Лутрија у минусу, а Радишић све богатији. Док је Зоре Видовић и Слободанке Поповић паре се сливају у његов џеп.

Name

кладар

13.10.2021 16:44

Како може лутрија бити у минусу ?, то је нека врста умјетности

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

13.10.2021 17:34

СВАКО НОРМАЛАН ТРЕБА ДА СЕ УПИТА ШТА РАДИ ТУЖИЛАШТВО??? НЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ ИНСТИТУЦИЈА И ОЧИГЛЕДАН КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА ЋЕ УНУШТИТИ ОВАЈ НАРОД. ТУЖИОЦИ ПРОБУДИТЕ СЕ И РАДИТЕ ПОСАО ЗА КОЈИ ВАС НАРОД ПЛАЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

13.10.2021 18:04

И треба да пропадне, све требају уништити, а све због лудог народа што им даје гласове !!!

ОДГОВОРИТЕ