“Нема назад” или санкције Додику

Америка је спремна да користи све расположиве санкције против оних који подривају Дејтонски мировни споразум. Након најаве повлачења из ОСБИХ и УИО, подршку српском јединству повлачи и опозиција у Републици Српској,

Република Српска 15.10.2021 | 09:25
“Нема назад” или санкције Додику

Када је у јулу ове године, сада већ бивши високи представник у БиХ, Валентин Инцко, наметнуо измјене Кривичног закона БиХ, мало је оних који су вјеровали да би се политичка криза могла оволико закомпликовати.

И политички и еснаф задужен за анализу, вјеровао је да ће се или постићи договор у вези са наметнуом одлуком о забрани негирања геноцида или ће се политичке страсти смирити и наставити са лајт варијантом нефункционисања државних институција.

Ко је изнад кога

Међутим, Република Српска је тада одбацила спорне одредбе и законом га прогласила ништавним на дијелу територије над којим има ингеренцију. Тај закон сада је ступио на снагу, након што је одбачен вето Клуба Бошњака.

Сада се поставља питање које се постављало и када је усвојен, како ће се тај закон спроводити.  Да ли то значи да ће неко ко негира геноцид у РС, бити предмет истраге СИПА-е и да ли у том случају институције у РС могу да спријече државне органе у спровођењу истраге?

Ко је надлежан уколико неко РС назива геноцидном, за шта је новим законом дефинисана новчна и казна затвора, а пријављен је на адреси у Федерацији БиХ, а у тренутку кршења закона се налази на територији РС?

Ни тада, као ни данас, правници немају јасан став. И тада су многи упозоравали да није добро доношење закона на овај начин, те да није добро ни њихово наметање.

„Много непознаница и за овакав систем као што је БиХ. Мислим да ће оба та закона, наметнути од стране високог представника и закон који га поништава на територији Републике Српске, бити неспроводиви или спроводиви у јако малом броју случајева“, рекао је након усвајања ових закона у Народној скупштини РС, адвокат, Александар Јокић. 

То је ок

Указом предсједника Републике Српске, Жељке Цвијановић, закон којим се поништава важење Инцкове одредбе о забрани негирања геноцида, ступио је на снагу, и за званичну Бањалуку, ствар је завршена. Измјене Кривичног закона БиХ, неће се спроводити на територији Републике Српске.

„Наш Уставни суд (Уставни суд РС оп.а.) је рекао да је то ок. Прошли смо ту процедуру. Вјероватно ће доћи до Уставног суда БиХ, који ће све што је у РС, по инерцији сматрати неважећим. Али ја морам да поручим да ће он важити и након тога. Нема чак потребе ни да идемо на скупштину. Ми ћемо обезбиједити да се наши закони спроводе“, рекао је Додик.

Истовремено, у Клубу Бошњака најављују апелацију Уставном суду БиХ. 

„Након овог указа треба да реагују сви. Ићи ћемо на апелацију Уставном суду БиХ. Мислим да је предсједница побркала надлежности и то не може на такав начин да функционише. Нешто мора хитно да се уради", каже Михнет Окић, делегате Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске..

 Из кризе у потпуну блокаду

Као продукт свега овог, БиХ се налази вјероватно пред највећим постдејтонским изазовом, након најаве да ће се пред посланицима наћи закони којима се „враћају надлежности Републици Српској“. Све је спремно, само се чека коначна верзија приједлога, каже Милорад Додик.

„Прогласићемо ништавним законе о суду и тужилаштву на простору РС. То ћемо урадити са СИПА-ом, са обавјештајном службом. Обавјештајну службу ћемо формирати одмах. Након тих одлука, СИПА-и забранити дјеловање на територији РС и дати јој рок да напусти РС. Уколико се то не деси, онда ћемо примјереним мјерама то учинити“, рекао је Додик, заказујући сједницу парламента за крај овог мјесеца.

У игри је још и преиспитивање статуса у Оружаним снагама БиХ и Управи за индиректно опорезивање БиХ. Са друге стране, опозиција у Републици Српској је отказала Додику „српско јединство", које се појавило као модел дјеловања након наметања Инцковог закона.

Додикове потезе већ су прогласили авантуристичким, који би кажу, само могле Српску да одведу у дестабилизацију и конфликт.

„Не желимо да учествујемо у креирању радикалних корака, потенцијалних сукоба и нечему што може изазвати нестабилност у Републици Српској“, каже први човјек ПДП-а, Бранислав Бореновић.

Како у пракси

Опет се поставља питање спровођења овог плана у пракси. У све наведене институције и безбједносне агенције, Република Српска је укључена са нешто мање од трећине кадра. Потез који се планира, није реално спровести," каже политички аналитичар и правник, Вехид Шехић. 

„Ако говоримо о владавини права, онда се морају поштовати закони ове земље. Не може скупштина Републике Српскр негирати законе који су донесени на државном нивоу. Тако да је за мене као правника то готово немогуће направити. Закони ће и даље важити на цијелој територији БиХ“, каже Шехић. 

Заједно са коалиционим партнерима, СНСД на челу са Милорадом Додиком има могућност усвајања потребних закона у скупштини Српске и без опозиције. А судећи по најавама, у тај процес ће ући, како поручују из СНСД-а, без обзира на посљедице.

Посљедица би могло бити јер су, како поручују из америчке Амбасаде у БиХ, санкције спремне и на њиховој употреби се неће оклијевати.

Поручују да не постоји уставни пут којим би се један ентитет повукао из државних институција, те да САД чврсто подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

“Нећемо се повући”

„Приједлози којима се уназађују мир и напредак постигнути у посљедњих 26 година воде само у изолацију и економску пропаст. Сједињене Државе спремне су да користе све расположиве санкције против оних који подривају или омогућавају подривање Дејтонског мировног споразума, али оне нису замјена за одговорност свих лидера у БиХ да одбаце дестабилизирајуће дјеловање и да, умјесто тога, кроз институције БиХ раде на унапређењу функционалности”, поручили су из амбасаде САД-а у БиХ.

Програм СНСД-а који се спрема зове се, „Самостала Република Српска, у оквиру дејтонске Босне и Херцеговине“ и како поручује први човјек странке, односи се на рад на враћању надлежности које су Републици Српској отете. Без обзира на упозорења, поручују да нема назад.

„Наша је процјена да је ово тренутак када нема назад. Ми мислимо веома озбиљно и нећемо се повући пред пријетњама и санкцијама, као што сте могли да свједочите у неком прошлом времену“, каже Додик.

Упозорење ПИК-а

Засједали су и амбасадори Савјета за имплементацију мира (ПИК), који траже да се прекину активности које воде дестабилизацији и пријетње отцјепљењем.

“Амбасадори Управног одбора ПИЦ-а очекују од свих политичких представника да одбаце реторику која води дестабилизацији и подјелама те да прекину све активности у том погледу, укључујући и пријетње отцјепљењем и оспоравање постојања БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета.

Устрајни смо у подршци суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Покушаји да се поништи 26 година тешко стеченог напретка и мира, супротни су оном на што су се сви политички лидери обвезали и куда БиХ треба ићи”, саопштено је из ОХР-а након сједнице ПИК-а, уз наведено противљење Руске Федерације.

(ДW Фото:ДW)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Дијагноза

15.10.2021 07:46

Диже се непотребна прашина око свега да се скрене пажња са празног стомака и џепа. Закона ко нас има свакаквих и добрих и лоших али је суштина што се поштују и употребљавају на дневном нивоу и по потреби. Тако је и са овим наметнутим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.10.2021 08:19

сто се висе труде да дигну прасину то је веца криза. уз санкције цемо брзо банкротирати.

Name

Додик

15.10.2021 08:50

Тоне и подешава законе према себи, његовој породици и сарадницима. Кад он тоне тону сви. Никада његова себичност и егоизам нису били толико изражени. Баш попут болесног фараона, у своју смрт води и пар стотина хиљада обичних грађана. Да има моћ попут Стаљина некада, био би најгори владар у историји људског постојања. Само је затвор и крајњи друштвени презир лијек за додика, његову породицу и најближе сараднике. Волио бих да сутра просе на улици.

Name

Зоки

15.10.2021 13:51

Овај це све урадити , само да му Не покуца СИПА на врата. А гарантујем мјесец, два маxимално и он је иза ресетака!

Name

Даниел

15.10.2021 07:50

Додик је Неваспитан, примитиван, арогантан и прилицно глуп. Додик је створен и одрастао на пијацама и стоцним сајмовима и то је једина средина у којој се он зна понасати на одредјени сајамско—васарски нацин. Његово окрузење мора бити васарско са дерањем и вриском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

15.10.2021 07:50

Па шта буде??? Људи ово је доказ да човјек није нормалан, да је у стању жртвовати све па и животе нас и наше дјеце, људи ову политичку наказу треба под хитно смјенити,послије тровања кисиком,неразјашњених убистава,отимања и малверзација сад удара на мир,на живот на све нас .Јел то нормална особа може помислити?Ово је тотално производ болесног ума.Марш море у три лепе одјеби више од народа болесниче,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хркљус

15.10.2021 07:53

Сви ови фрајери са краватама и дебелим подвољцима први брису ако пукне. Видјели смо Афганистан. Оставице нас бједу да се крвимо за кору круха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

15.10.2021 07:53

Јос неки нису схватили да је водјење дрзаве озбиљна ствар а исту пљацкати и приватизовати неце моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2021 08:50

Вец су то добрано урадили, мислим на пљацку

Name

Ђуро

15.10.2021 07:56

Закон општине је изнад закона ентитета и закона државе....свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алберт Пајк

15.10.2021 07:58

Ово није нормално...спасавање Доде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.10.2021 08:56

Треба бурле да заглави једном коначно, сви то желимо а посебно БЛ.

Name

Марко

15.10.2021 08:00

Рудоњи је ваљао ВСТС док је имао Тегелтију на челу институције. Тада му је ВСТС био ударни чекић за пљачку грађана РС, за обустављање свих истрага путем Тужиластва, за неправду и злочине којим је наносио српском народу. Тужилаштва су била под пуном његовом контролом. Е сад кад је изгубио контролу над ВСТС и кад би он и чланови његове секте требали одговарати за предмете који стоје у Тужиластву сад га треба укинути. Требало би основати неко његово приватно Тужиластво да може и даље да настави да гази и уништава српски народ. Мало му било...Даногда му дјеца доживјела горе него сто смо ми срби од његовог Тужиластва. Запослио је тамо најгори олош који протјерује српски народ из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самостална РС у БИХ

15.10.2021 08:01

То само Додиковцима мозе пасти на "памет" ахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој глас!

15.10.2021 08:19

Додик не ради ништа без нечије заледјине. Није наиван... Има одличне саветнике и обавештајце. Што се тиче корупција и криминала, сматрам да је имао времена да све покрије и да буде чист! Он је има и среће у односу на период стварања РС као и послератне период када су бело светски идиоти радили шта год замисле. Сада тога нема! И бело светска мафија види да више нису што су били. У овом тренутку тешко да му ко може пера одбити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мој глас

15.10.2021 08:37

Нема он ничију заледјину, кад је изгубио подршку народа Од народа све пролази,а да ће одговарати хоће ,и то врло брзо

Name

Ре

15.10.2021 09:01

Нико не може додику пера одбити....? Милораде Додик јес то ти,стављаш коментаре под лажним именом.

Name

Ре за глас

15.10.2021 09:39

Хоћемо ли му дати глас сви ми који смо до гуше кредитно задужени. Запитајте се ви мудраци шта значи само једно кашњење плате са оваквим кредитним задужењем. Уколико дође до санкција они који су на власти неће осјетити овај проблем. Њима се може ићи у авантуру јер су сви ријешили имовину и статус (држављанство) у Србији или некој другој земљи. Највеће зло нас чека. Да је памети ова говна која су покрала Српску, а представљају се патриотам, ми би на вријеме протјерали не чекајући санкције. Тешко нама! Живи били па видјели.

Name

Ре Мој глас!

15.10.2021 10:05

Твој глас не вриједи апсолутно ниста. Не говорим ово да те увриједим, вец зато сто нам је велики водја из Бакинаца свима поруцио да нас глас не вриједи апсолутно ниста. Милорад нам је управо свима, јавно, рекао јасно да све ради сам он лицно. Казе Милорад "усвојицемо законе". Дакле казе теби и свима нама да се не пита скупстина, не питају се становници Српске, пита се само он! Мени је то много ненормалније од болесних идеја које заступа. Да имамо демократске институције као нормална дрзава (ентитет) Милорадово лапрдање би било смијесно. Ако заиста уради ово циме пријети, осјетицес на својој кози колико је Милорад моцан - да нам свима унисти ово мало зивота сто имамо.

Name

Бл

15.10.2021 08:22

А хоцес ли са синон и церкицом сестрицем и осталима нема назад хоце они бити први да бране земљу . Бранис ти јаране свој криминал и капитал јер кад вам се све одузме поново у оне опанке сто сте бацили мислили да вам никад висе неце требати највеце сте зло сто постоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

15.10.2021 08:27

Све ово му је ваљало, док је имао "контролу" над истим. Како се почело са хапшењима, сјетио се да не ваља. Док нису стигли до њега. И опет му је све узалуд. Иде тамо гдје му је и мјесто, као и сви око њега. Када га "ударе по ушима", не да ће се повући, има да признаје и оно мало за шта и није крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.10.2021 08:41

Дај водите ову будалу на лијецење видите даје пилудио.

Name

Митар

15.10.2021 08:50

Ако мислиш Миле да има будала који ће сутра стати пред нечији метак зарад нечијих болесних идеја преварио си се јер и у прошлом рату си био профитер па сад у овом кога само ти планираш буди спреман заједно са својим Игором стати на чело а ја сумњам да си ти за то способан.Сјети се писма кога си некоћ упутио Милошевићу то исто писмо сад упути себи користите ти

Name

Боро

15.10.2021 09:07

Бит це то убрзо.

Name

Истина

15.10.2021 08:34

Досло је вријеме одлуке,или он и његови полтрони или ми обицан народ.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.10.2021 08:57

Кад купусар мујења законе па гдје ми то зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојеее

15.10.2021 08:58

Нато се повлачи из БиХ и оставља је русима. Ово само луд може помислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

15.10.2021 08:58

А ста ако се укине дејтон и врати на пријасње стање које је Република БиХ? Неки американци се сада залазу за такву опцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

15.10.2021 08:58

Како нам додик и зељка праве законе тако нам и вриједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

15.10.2021 08:59

Ако ниси лопов најебо си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

15.10.2021 09:05

Додо се покушава извуци од оволики афера али овај пут иде у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

15.10.2021 09:12

Није Миле Ринхилл само полудио и пуко,него је лик сизофреник.Гледао сам га узибо на Н1.Знаци крах је у његовом мозгу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

15.10.2021 09:18

Све су ово руши закухали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако размисљас о енергетској

15.10.2021 10:15

Сигурности, било да је у питању домаци рwсурс или руски погресне погресно си орјентисан....

Name

ГЛ

15.10.2021 09:21

Људи моји хоће ли ико да заустави ту Будалетину,док не буде касно.Тај слон би и мајку рођену дао само заради власти.Човијек комплетно пролупао,зар он не види ста је урадио задњих година,заради власти је сам све пренио надлежности на БИХ а сада би оно као вратио назад сто је потписао и пренио на савезни ниво.Па нек кошта шта кошта каже он.Он има гдје и са чиме,а шта ћемо ми који живимо само од свог рада и немамо двојна држављанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

15.10.2021 09:30

Има ли заиста неко ко подрзава ово лудило Које манифестује "владар" РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конспирација

15.10.2021 09:54

Ово је ''посљедња црта'' ОДБРАНЕ возда из Лактаса, јер се препао промјене власти. Промјена власти подразумијева и покретање СУДСКОГ ПРОГОНА ''криминалне хоботнице'' на цијем је целу био Милорад Додик !! Овај пута Милорад и његов СНСД није успио УВУЦИ ОПОЗИЦИЈУ у одбрану ''лика и дјела'' ВЛИКОГ СЕФА, који покусава да увуце и народ у несто сто улази у велику неизвјесност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мозе негирати

15.10.2021 10:10

Законе који су донесени на дрзавном нивоу зато сто тај наметнузи закон није донесен на дрзавном нивоу, стога се не негира закон донесен на дрзавном нивоу него нематнути који нема снагу закона дрзавног нивоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пробудите се

15.10.2021 10:13

Овај лудак вас води у хаос,неизвјесност.народ пасивно гледа како га овај манијак води у пропаст..Запитајте се једно јел стварно мислите да це босњаци дозволити отцепљење али и нато и америка..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

15.10.2021 11:14

Ниста укидати,њему и његовој породици увести најтезе санкције. Друге кроз судове процесуирати. Све је он ово нсправио да 30 година траје та тиранија. Ни цеусеску ,енвер ходза није толико зла нањели српском народу.

Name

Ветеран

15.10.2021 10:21

Сва та прича је ТРЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

15.10.2021 11:17

Црвени су скроз пролупали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

15.10.2021 13:19

А сто западу смета да се те надлезности врате на ниво РС.Како им није сметало кад су се преносиле на ниво БиХ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2021 14:20

Ето доклен смо досли испастаце јос висе народ који је јос остао немозе свој производ да прода ни на сламку немозе да зиви нек једном оде додик у историју или ако побједи 2022 недај бозе ово сто је остало од нас це отици из републике српске то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Лакић

15.10.2021 14:24

Јадан је народ,у души! Иначе,он би давно био прошлост!!

ОДГОВОРИТЕ