Хаг: Хашим Тачи остаје у притвору

Некадашњи лидер терористичке ОВК Хашим Тачи остаје у притвору Специјалног суда у Хагу пошто је Вијеће Апелационог суда одбацило жалбу на претходну одлуку о одређивању притвора.

Србија 27.10.2021 | 20:50
Хаг: Хашим Тачи остаје у притвору

Вијеће Апелационог суда, којим је предсједавала Мишел Пикар, објаснило је да Тачи није доказао због чега је претходна одлука о притвору била неоснована.

Ова одлука услиједила је двије недјеље пошто је Специјални суд затражио од полиције самопроглашеног Косова да достави информације о овлашћењима и капацитетима, између осталог, за спровођење услова који се односе на могуће привремено пуштање на слободу лидера бивше терористичке ОВК, који се налазе у хашком притвору.

Оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности Тачи и његови некадашњи блиски сарадници Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими ухапшени су 5. новембра 2020. године, преноси РТС.

Сва четворица оптужени су за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине широм 40 мјеста на Косово у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

(Срна)

Према наводима оптужнице, та дјела су извршили припадници такозване ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кад крмци занијеме

27.10.2021 21:40

Додикова раја.

ОДГОВОРИТЕ