Hag: Hašim Tači ostaje u pritvoru

Nekadašnji lider terorističke OVK Hašim Tači ostaje u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Vijeće Apelacionog suda odbacilo žalbu na prethodnu odluku o određivanju pritvora.

Srbija 27.10.2021 | 20:50
Hag: Hašim Tači ostaje u pritvoru

Vijeće Apelacionog suda, kojim je predsjedavala Mišel Pikar, objasnilo je da Tači nije dokazao zbog čega je prethodna odluka o pritvoru bila neosnovana.

Ova odluka uslijedila je dvije nedjelje pošto je Specijalni sud zatražio od policije samoproglašenog Kosova da dostavi informacije o ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu lidera bivše terorističke OVK, koji se nalaze u haškom pritvoru.

Optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti Tači i njegovi nekadašnji bliski saradnici Kadri Veselji, Јakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, prenosi RTS.

Sva četvorica optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mjesta na Kosovo u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

(Srna)

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici takozvane OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kad krmci zanijeme

27.10.2021 21:40

Dodikova raja.

ODGOVORITE