Европа забиљежила пад броја обољелих од вируса корона

Европа је забиљежила пад у броју обољелих и заражених вирусом корона, саопштила је данас Свјетска здравствена организација за европски регион.

Свијет 08.12.2021 | 21:24
Европа забиљежила пад броја обољелих од вируса корона

Здравствена агенција при Уједињеним нацијама навела је и да су подаци Европског центра за контролу и превенцију болести, показали да је 212 случајева корона соја омикрон забиљежен у 18 земаља Европске уније, и да се углавном ради о благим и асимптоматским случајевима, пренио је АП.

СЗО је, међутим, упозорила да се верује да ће омикрон наставити да еволуира, како буду пристизали нови подаци о размерама тог соја.

У претходних седам дана у Европи је за два одсто опао број новообољелих (2,6 милиона случајева), док је преминуло три одсто мање пацијената у односу на недјељу прије (29.000 људи).

Преиспитати мјере и појачати вакцинацију због омикрона

Државе треба да преиспитају своје одговоре на вирус корона и убрзају програме вакцинације како би се ухватили у коштац са омикрон сојем, иако је прерано рећи колико ће постојеће вакцине штитити од нове варијанте, саопштила је данас Свјетска здравствена организација.

Глобално ширење омикрон варијанте сугерише да би могла имати велики утицај на пандемију вируса корона, и потребно је да се она обузда прије него што више пацијената због ње буде хоспитализовано, поручио је Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус, преноси Ројтерс.

"Позивамо све земље да повећају надзор, тестирање и секвенцирање. Свако самодоказивање сада кошта живота", рекао је он на конференцији за новинаре у Женеви.

СЗО је коментарисала налазе Фајзера и Бионтека о ефикасности њихове вакцине против омикрон соја, пошто су фармацеутске куће саопштиле данас да су њихове три дозе вакцине против корона вируса током лабораторијског теста показале да имају неутралишући ефекат против омикрон соја, а да се послије двије дозе ствара мање неутарлишућих антитијела.

Упозоравајући на пренагљене закључке из испитивања, главна научница СЗО Сумја Сваминатан, рекла је да је прерано рећи да ли смањење неутрализујућих антитијела значи да је вакцина мање ефикасна.

"Ми то не знамо", рекла је Сваминатан, додајући да су потребни координисани глобални истраживачки напори.

СЗО је саопштила и да ће објавити преглед свог става о бустер дозама у року од неколико дана, али да са забрињавајући ниским стопама вакцинације у већем дијелу свијета у развоју, примјена примарних доза, умјесто појачивача, остаје његов приоритет.

(Тањуг  Фото: ЕПА)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ма гоните се

08.12.2021 21:42

На врх сте се главе попели .дјаво нек вас носи.и вас и васе вакцине.све у мом окрузењу се заразило а сви вакцинисани.они који су примили 2дозе казу не зеле трецу ни под "разно".ово нема никакве везе са заститом од било ког соја ковида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

09.12.2021 08:37

Па сто су примали прве две,и сад као неце трецу.Па ако си примио двије дозе,логицно је да примас сваку дозу коју они препоруце.Стварно не капирам,или имас свој став,или њима вјерујес,треце нема...

Name

Свевидеци

08.12.2021 22:21

Знају свевидеци сте це и у колико сати, где бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОМИКРОН

09.12.2021 07:40

ВИ НЕМАТЕ ВЕЗЕ НИ О КАКВОМ ВИРУСУ ЈЕДИНО СТО ИМАТЕ У ЗАДАТКУ ДА ПРТУРАТЕ ТЕ ВАКЦИНЕ ПО ВАСЕМУ ЉУДИ НЕ БИ ТРЕБАЛИ ИЗЛАЗИТИ ИЗ ЗДАВСТВЕНИХ УСТАНОВА САМО ЦЕКАТИ КОЈУ ВАКЦОНУ ЦЕ ТЕ ВИ НАТУРИТИ ДА СЕ ПРИМИ ОКАНИТЕ СЕ ЛАГАЊАНИСУ ВАКЦИНЕ ПРОНАДЈЕНЕ СА ПОЈАВОМ КОВИДА,А ТЕ ВАСЕ НИСТА НЕ ПОМАЗУ НАПРОТИВ ТА СЗО ИЗГЛЕДА ДА НЕ РАДИ ЗА ДОБРОБИТ ЦОВЈЕЦАНСТВА ТЕСКО СЕ ОНОМ КОГА ВИ САВЈЕТУЈЕТЕ

Name

Омицрон

09.12.2021 08:15

Ста цемо сада? Број заразених треба опет повецавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

09.12.2021 08:38

Ако сви струцњаци до сад тврде да је омикрон блази од досадасњих сојева короне,па засто не укинете све мјере и пустите да омикрон продје кроз народ,и напокон нас пустите да нормално зивимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ноле

09.12.2021 11:38

Управо због тога сто их нису заститиле ове 2дозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

09.12.2021 16:00

Па како су уопсте мислили да це их заститити.Вирус корона је из групе вируса грипе.За вирус грипе такодје људи примају вакцине,али неког застити,неког не.Тако је и за корону.Од вакцине ти ниста не зависи,само плацебо ефекат....

Name

Ха ха

09.12.2021 12:24

Опет се зна кад це поцет раст обољели ко то јос није сконто

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

10.12.2021 12:36

не мозе се направити вакцина за респираторне вирусе морони глобалистицки

ОДГОВОРИТЕ
Name

хвата се залет

11.12.2021 22:53

Мора да су медији мало придремали а и струка би да одахне.

ОДГОВОРИТЕ