Како направити баланс у организму након празника?

Колико год се иначе трудили бити умјерени у јелу и пићу те пазити на оно што једемо, за вријеме празника се сви ипак мало опустимо и здраве животне навике стављамо на још једну листу новогодишњих жеља и одлука, које ћемо испунити након празника, наводе из Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).

Здравље 14.01.2022 | 08:23
Како направити баланс у организму након празника?

Истина, није лако у потпуности се одрећи богате празничне трпезе и бројних традиционалних сланих и слатких делиција, али оно што сигурно можете је потрудити се контролисати количине унесене хране, а ако ипак мало и претјерате,  након празника се посветите чишћењу и опоравку организма за поправак начињене штете.

Јетра, хидратација, влакна...

- Празнична трпеза, иако укусом веома примамљива, високо је калорична и обилује тешком храном, изразито богатом масноћама и шећерима. Посљедично долази до успорене пробаве, успореног метаболизма, а повећаног накупљања отпадних твари у организму, што може узроковати бројне тегобе, а само неке од њих су: главобоља, умор, затвор, надутост, акне, алергије, дебљање, анксиозност, депресија, наводи нутриционистица ИНЗ-а Маја Јоњић-Трифковић.

Циљ тзв. „детоксикације“ је очистити организам од штетних твари, напунити га витаминима и минералима те поправити опће стање метаболизма након прекомјерног уноса масти, шећера и алкохола. Овај пут, стручњаци ИНЗ-а истичу искључиво природни начин детоксикације организма, и то промјеном животних и прехрамбених навика на боље.

Савјети за чишћење и опоравак организма након празника започињу позивом да увијек водите рачуна о довољној хидратацији – за ефикасну "детоксикацију" организма од посебног је значаја довољан унос течности због лакше и брже пробаве и посљедично брже елиминације токсина. Осим воде, препоручују се незаслађени биљни чајеви и лимунада, али и остали природно цијеђени воћни сокови. Свакако, избјегавајте алкохол, енергетска пића, куповне сокове, али и кафу у великим количинама.

Опоравите своју јетру - Јетра је орган који највише трпи због празничне неумјерености у јелу и пићу, посебно због прекомјерног уноса шећера, масти и алкохола, стога се након празника трудите смањити унос меса, посебно масног, сухомеснатих производа, производа од бијелог брашна, слаткиша и колача те свакако избаците алкохолна пића.

- Водите рачуна о довољној хидратацији организма, а за здравље јетре нарочито су  добри чајеви од коријена маслачка, коприве, чичка и цикорије. Осим чајева, за опоравак јетре, добро је и поврће као што су шпароге, артичоке, кељ, купус, брокула, а од воћа, свакако уврстите сок од грејпа, јабуке, мркве и цвекле, напомиње Јоњић-Трифковић.

Препорука је и да омогућите свакодневни унос хране богате влакнима (интегралне житарице, мекиње, махунарке, сјеменке, воће, поврће,..), која утичу на правилно функционирање пробаве и помажу елиминацију штетних твари из организма.

Повећајте унос воћа и поврћа (посебно зелено лиснато), по могућности из органске производње, за довољну опскрбу организма витаминима, минералима и антиоксидансима, који ће ојачати имунитет и ублажити штетни учинак отровних твари.

Осим у чорбама и супама или као прилог главном јелу, поврће можете мијешати у разне салате или заједно с воћем у укусне комбинације различитих смутија, који могу бити практично и храњиво рјешење за вашу ужину.

- Избаците или сведите на минимум унос суве и брзе хране, масне и пржене хране, индустријски прерађене хране, слаткиша, газираних и заслађених куповних сокова, алкохола и цигарета. Не претјерујте с количинама унесене хране и трудите се распоредити укупни енергетски унос у више мањих оброка у току дана ради убрзавања метаболизма и бољег рада пробавног система. Уколико сте у могућности, уведите неки вид физичке активности у своју свакодневицу за додатно убрзање метаболизма и брже избацивање токсина из тијела, препоручују стручњаци ИНЗ-а.

Не само током празника

На крају, запамтите да потреба организма за детоксикацијом и правилним прехрамбеним навикама није само након празника, него сваки дан! Наведено је само неколико једноставних савјета помоћу којих можете знатно очувати и побољшати здравље вашег организма, али настојте о томе не размишљати само једном или два пута годишње након празника јер овакав природни начин детоксикације бити ће најучинковитији ако усвојите наведене здравије прехрамбене и животне навике за цијели живот.

Стога, да бисте постигли дугорочно позитивне резултате за ваш организам, трудите се што више здравих навика увести у своју свакодневницу, како бисте се увијек осјећали витално и здраво, али и били задовољни својим тијелом јер само у здравом тијелу је и здрав дух! - поручују из Института за здравље и сигурност хране Зеница: 

(БН) 

 

Коментари / 0

Оставите коментар