Природни имунитет нуди бољу заштиту од вакцине?

Природни имунитет од претходне инфекције обезбедио је јачи ниво заштите од Делта варијанте короне него само вакцинација, саопштили су Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) у студији објављеној у среду.

Свијет 19.01.2022 | 22:30
Природни имунитет нуди бољу заштиту од вакцине?

Пре него што је Делта постала доминантна, појединци који су имали природни имунитет имали су вец́у стопу случајева од појединаца који су само вакцинисани, показало је истраживање, али након што је Делта постала доминантна, они са природним имунитетом су се мање често заразили короне од оних који су само вакцинисани.

Студија је испитала четири категорије људи — невакцинисаних и вакцинисаних који су преживели претходну инфекцију короне и невакцинисаних и вакцинисаних који никада нису били заражени — у Калифорнији и Њујорку између маја и новембра 2021. Највец́е стопе случајева биле су међу онима који су ни вакцинисан ни претходно заражен. Највец́а заштита од инфекције и хоспитализације била је код оних који су били вакцинисани и преживели ранији напад вирусом.

Агенција је упозорила да су предметни подаци само мерени резултати у односу на варијанту Делта и да Омикрон може представљати нове изазове који мењају рачун природног имунитета у односу на вакцинацију.

Званичници Бајденове администрације и неки стручњаци за јавно здравље више пута су умањили ефикасност природног имунитета против короне, али ова студија је само најновија која указује на то да опоравак од претходне инфекције може у најмању руку парирати, ако не и надмашити, онај који се нуди само вакцинацијом. Вец́ина истраживања је показала да за максималну заштиту од поновне инфекције или тешке болести, они који су претходно били заражени ипак треба да се вакцинишу.

Многи стари медији су пратили студију тако што су минимизирали откриц́е да природни имунитет надмашује вакцине и наглашавајуц́и да је комбинација оба обезбеђивала најбољу заштиту. Наслови из Њујорк тајмса, Асошиејтед преса, Си-Ен-Ена и других тврдили су да вакцинација нуди „најбољу” или „најбезбеднију” заштиту према студији.

У позиву за штампу у среду, др Бењамин Силк из ЦДЦ-а, епидемиолог који је коаутор студије, није елаборирао повец́ану заштиту коју пружа природни имунитет и поновио је административну линију да сваки Американац треба да се вакцинише.

(Курир  Фото:Илустрација)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

?

19.01.2022 22:17

Од оваквих саопштења квази научника народ не може имати поверења у вакцине ! Сутра ће опет објавити неку другу теорију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

19.01.2022 22:48

Дуго им је требало да закључе оно што и обични лаици знају.Природни имунитет је био јачи од вакцине и прије делта соја,али су творци пландемије упорно тврдили супротно само да би зарадили стотине милиона долара на вакцинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра ?

19.01.2022 22:54

То се знало јос одавно али ето коме би извозили те силне вакцине и ко би згрнуо јос милијарди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

20.01.2022 09:26

Мене не занимају ничије милијарде већ желим да моји најдражи, ја, дјеца, а и сви људи свијета преживе ове страхоте које су нас снашле већ скоро двије године.

Name

Природни имунитет

20.01.2022 04:55

Није лако измислити топлу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

20.01.2022 06:37

Сума сумарум,ста је закљуцак,ниста.И даље тјерате људе да се вакцинису,то вам је основни циљ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељобер

20.01.2022 07:17

Наука још није рекла, али ускоро ће бити јасно: главни преносници вируса су особе које имају природни имунитет и нису вакцинисане, ткзв. антиваксери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

20.01.2022 08:10

Благо теби. Вакцином се стиче вјештачки имунитет, све остало је исто. Вакцинисан може да зарази вакцинисаног код којег вакцина није дјеловала, таквих случаја има колико хоћеш, чак и са смртним исходима.

Name

Ре ре

20.01.2022 08:13

Ти мора да си вакцинисана особа па се сад мирис са судбином,јер је била греска...

Name

РЕ

20.01.2022 13:03

Против вируса глупости и незнања теби ниједна вакцина не мозе помоци.Паметнима је одавно јасно ста је циљ ове планиране пандемије.

Name

Перо Ђурић

20.01.2022 21:23

Пријатељу,бојим се да си 100 % у криву,како ће вирус преносити невакцинисани,кад они нису махом ни заражени а заражени су људи који су примили 3.дозу?Ускоро ћемо ,вјерујем сазнати праву истину о томе,живи били па видјели!

Name

Зоран

20.01.2022 07:57

Хвала Богу. Па то је свима јасно осим трговцима, који тврде пазар по сваку цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

20.01.2022 08:11

А мене скоро да су убједили да се вакцинишем. Куд сам сад приспио ,ни тамо ни овамо . Ај бар знам да немогу умрети од вакцине ,за разлику од вакцинисаних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да је истина

20.01.2022 08:52

Само је ствар у томе колико људи је з ситуацији да се одбрани природним имунитетом. Зато јр паметније да се вакцинису али није нормално тјерати здрава цовјека да нарусава свој природни имунитет да себи направи стету умјесто корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

20.01.2022 10:01

Медији су тренутно најјаца свјетска сила (вец одавно) и није нека срамота да те они доведу у неком моменту у заблуду Сваки цовјек у свом зивоту направи x гресака и буде преварен x пута Мало је тезе све то признати ако се то десава због наивности и ограницености али пуно боље је то урадити због будуцности Требало би покусати бар себи самом признати и о неким стварима висе не коментарисати а поготово не бранити Не скакати одмах на прву и покасати схватити да свијет није нити је икада био оно цему се представља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели ЛУКАЦ

20.01.2022 11:54

Идемооо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2022 18:22

Живио Новак Ђоковић!Идемооо!

Name

?️ слободни тесари

20.01.2022 16:57

На сцени је тровање популације и сатанисти још не намјеравају да се зауставе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

21.01.2022 05:29

Установили су несто сто сви знамо бар висе од пола вијека, сто је доказано у толикој мјери да се до ове пландемије није доводило у питање, него се подразумијевало, дакле неоспорна цињеница, осим тога прави доктори, они сто су остали доследни Заклетви, пракси, науци...ономе сто су уцили у сколи, ономе о цему су предавали студентима деценијама, од самог поцетка скрецу пазњу на те ненауцне, антимедицинске, антицовјецанске политике које су медији из све снаге бодрили пропагирали и рекламирали...

ОДГОВОРИТЕ