Све је постало пепео и дим

Док власт о свему шути, опозиција тражи од надлежних органа да се све детаљно истражи и евентуално провјери да ли пожар можда има неку другу позадину те да се одговори на шпекулације које, наводно, цијели случај повезују са покушајем прикривања доказа о вишемилионском криминалу за који се сумња да се годинама дешавао у ИРБ-у.

Република Српска 11.05.2022 | 11:36
Све је постало пепео и дим

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске била је и јесте златна кока власти. Кредити су се дијелили само одабраним политичарима, бизнисменима, јаранима и рођацима. Сумње о стотинама милиона марака које су незаконито утрошене су постале недоказиве.

Пожар у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске још није разјашњен, је ли несрећа или намјера.

Ватра је однијела документацију, а милионске афере које су потресале Републику Српску, као што су  Бобар банка, Андрићград, Фруит Еко, вила у Београду, Енерголинија, конзорцији Делта Зекстра, и тако редом све до Џомбића постале су пепео и дим.

Пожар у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, коју од самог оснивања потресају бројне афере, догодио се у раним јутарњим сатима када у згради није било никога. Шта је све изгорјело у пламену још се не зна. Директор ИРБ-а тврди да је дио документације уништен.

"За сада из непознатог разлога је букнуо пожар који је захватио просторио ИРБ-а. Нама је највише страдао дио другог спрата у којем се налази наш сектор за рачуноводство и финансије. Наша документација која се налази у сектору за рачуноводство и финансије је уништена у пожару. То је оперативна документација. Архива о којој причамо је 100 посто неоштећена", каже Дражен Врховац, в.д. директор ИРБ РС.

Колике су стварне размјере штете још нико не зна. Полиција је завршила увиђај. Чекају се резулатати вјештачења електро-техничке струке и против-пожарне заштите. Из Окружног јавног тужилаштва Бања Лука су саопштили да су подузете потребне истражне радње како би се утврдило да ли евентуално постоји основ сумње да је почињено кривично дјело.

"Не можемо се изјаснити о узроку пожара, све док Тужилаштво не добије извјештај о предузетим мјерама и радњама од стране ПУ Бања Лука и док не добијемо писмени налаз и мишљење проведеног вјештачења."

Директор ИРБ-а Дражен Врховац је потврдио да је штета велика и да ће требати времена да се санира. Оригинална документација која је уништена неће представљати проблем, изјавио је Врховац, јер се све чува у електронској верзији. Међутим, уколико дође до судског процесуирања одређених случајева електронска верзија нема валидност коју може да има само оригинал.

"То што је све електронска верзија ,то је нешто што је радни документ који се увијек може користити. Међутим, ако дође до спора на суду онда суд инсистира на томе да то буде оригинални документ због могућности графолошке анализе потписа. Искуство такве врсте је показало на примјеру приватизације Боске за коју је нестао оригинални уговор", појашњава економски стручњак Зоран Павловић.

"Оно што се годинама дешава у Републици Српској, а што је посебно апсурдно да кључни документи нестају. Било у пожару, било да се изгубе", наводи Срђан Траљић из Транспаренцy Интернатионала БиХ.

"Мислим да постоји огроман простор за вјештачења независних вјештака. Оно што је сигурно то се на неки начин не би смјело оставити домаћим вјештацима у рукама", амТР новинар Горан Дакић.

Док власт о свему шути, опозиција тражи од надлежних органа да се све детаљно истражи и евентуално провјери да ли пожар можда има неку другу позадину те да се одговори на шпекулације које, наводно, цијели случај повезују са покушајем прикривања доказа о вишемилионском криминалу за који се сумња да се годинама дешавао у ИРБ-у.

"Па се ишло и корак даље, рекао бих у шпекулацијама и сумњама, намјерно користим тај израз, како би се сакриле вишегодишње малверзације у овој институцији. Свима је интерес да се потпуно, непристрасно утврди узрок пожара", казао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

"Тако би сутра можда могло да плане министарство финансија, ЕП РС гдје је криминал много већих размјера, него у ИРБ-у. Ако се ова њихова пракса и ако се не утврди шта је узрок пожара", рекао је посланик у НСРС-у Небојша Вукановић.

"Ко ће активирати мјеницу ако је нема. Мјеница је оригинални документ, не може се скенирана мјеница некоме доставити па активирати. Са овом влашћу ја се не могу изненадити више ни када је у питању пожар који ето гута папире који могу бити судски докази", каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Шта је ватра све прогутала и које документе, за сада, нико не зна. Оно што се зна да су ИРБ, од њеног оснивања до данас, константно потресале велике афере.

"Цијели рад ИРБ-а уназад, ево више од деценију може назвати једном ријечју, а то је афера. ИРБ се изложила губицима од 200 милиона марака када су пропадале банке у РС-у путем дирекних пласмана који нису враћани. Први људи ИРБ-а су привођени", истиче посланица ПДП-а у НСРС-у Јелена Тривић.

"Ради се о институцији кроз коју је прошло 100 милиона марака, било је разних чудних дешавања. И нелогичности, али и незаконитих радњи, тј. ненаплаћених кредитних линија које су директно даване од стране ИРБ-а према неким повлаштеним предузећима", додаје Бореновић.

"Било је то бројних афера и углавном су то компаније које су повезане са политичким врхом РС-а", наводи Синиша Вукелић, уредник пословног капитала цапитал.ба

"Четири директора банке замијенили у кратком року. Да је директорица у судском процесу као одговорно лице. Хоћу да кажем јако много афера је зато што у том фонду има доста новца", додаје Павловић.

"Она је постала извор корупцијских афера у претходном периоду. Подсјетићу да су кључне особе ИРБ-а осуђене онај случај када смо имали малверзације акционара Медицинске електронике", истиче Траљић.

Но, кренимо редом. Афере су почеле на самом почетку када је међу повлаштеним компанијама била "Фуит Ецо" која је у власништву Игора Додика, сина Милорада Додика. Фруит Ецо је 2008. године добио кредит у износу од три милиона марака.

"Игор Додик је син тадашњег премијера Републике Српске Милорада Додика који је потписао тај кредит. То је био само почетак, односно врх леденог бријега, односно грудва која је на врху тог кредитног бријега била мала, али како је ухватила замајац она је до дна постајала све већа", каже Дакић.

Проблема са експресним добијањем вишемилионских кредита није имала ни Кладера цомпанy из Лакташа која је била у власништву Миленка Чичића, пријатеља Милорада Додика. Већински власник Калдере је недавно постао Проинтер у којем је консултант Игор Додик.

"Најбоље сте могли видјети на ономе примјеру 10 милиона марака пребацивања пара Кладери без икаквог образложења. Само се гласало на Влади, дали су им 10 милиона, а Калдеру је купио Инфинитy гроуп у којем саставу је Проинтер, а знамо да је Игор Додик некакав консултант, савјетник. Његов отац Милорад је рекао да је он у Проинтеру", наводи Вукановић.

"Калдера је компанија која је посљедњих пар година падала и сад је само било потребно упумпати нови девизни шприц у њу. То је најлакше урадити тако што ће њу да купи фирма која расте брзо као тумор и која ће вјероватно исто тако као тумор да зарази комплетан организам, да га убије. То је Проинтер. То је већ уходана матрица по којој Проинтер постаје власник небројено много предузећа", додаје Дакић.

Према званичним подацима, Проинтер је од ИРБ и директно добијао кредите. Прије двије године добио је три милиона марака. Једна од највећих афера је Фармланд. Та компанија из Градишке је 2013.године добила кредит у износу од око 15 милиона марака.

"Ми данас и не знамо колико је ИРБ кредита и пара дао рецимо Фармланду. А знамо како је Фармланд завршио и да је то била једна од највећих пљачки у приватизационом процесу у РС-у која је остала без икаквог епилога. Директор Фармланда је недоступан органима гоњења у РС-у. Та прича вјероватно никад неће бити завршена", сматра Дакић.

"Очигледно је било повлаштених и добијали су десетине милиона марака без намјере да се врати. Мора се видјети шта је ту била улога људи који су ту радили, а првенствено људи који су водили. Који и данас воде РС. Кључни људи из Владе РС и они који су утицали на то да ИРБ тако понаша", додаје Бореновић.

На идентичан начин Андрићград, Емира Кустурице је 2013. године добио 3,5 милиона марака. АТВ, која је недавно стављена на америчку црну листу, 2018.године је добила нешто више од два милиона марака кредита. Вишемилионским кредитима ИРБ је спашавао лакташку фирму "Нискоградња", која је у власништву Љубомира Ћубића, некадашње тајкунске перјанице Милорада Додика.

"ИРБ једној фирми дала позајмицу. Пошто та фирма није могла вратити ту позајмицу, онда је та компанија емитовала обвезнице које је купила ИРБ. А онда је са тим парама та фирма вратила позајмицу ИРБ-у. Врло су креативни у осмишљавању начина како да се помогне фирми за коју добију налог да се мора помоћи без обзира на цијену и на кршење законских прописа", појашњава Вукелић.

Повлаштене компаније, блиске власти, углавном су добијале директне финансијске позајмице у вишемилионским износима без провјере њихове кредитне способности.

"То је била једна од најгорих ствари која се могла урадити када је у питању ИРБ. Јер сви ти кредити касније се показали с разлогом да нису смјели дати се таквим компанијама јер их они нису могли ни враћати. Давани су под врло упитним околностима, са мало обезбјеђења. И оно што је врло важно ИРБ је кршила основни Закон о агенцији за банкарство", додаје Вукелић.

Све док није реаговао ММФ о кредитима ИРБ-а одлучивао је кредитни одбор у којем су сједили чланови Владе Републике Српске.

"Један од основних услова је био да извршна власт мора изаћи из управљања и утицати на одобравање кредита. Промијењено је, министри излазе, али директан утицај још увијек има директно политички врх који је без икаквог резона, без размишљања критерија, додјељивао кредите који су послије постали ненаплативи", наглашава Синиша Вукелић, уредник пословног капитала цапитал.ба.

Да се актуелни менаџмент ИРБ-а флексибилно односио према неким повлаштеним компанијама признао је медијима у РС-у и сам директор Дражен Врховац.

"Ми имамо могућност бројних споразума да потпишемо у случају немућности плаћања у неком периоду, лошег пословања, разних девијација на финансијском тржишту ми увијек излазимо у сусрет нашем привреднику. Потписујемо нове споразуме у којме одгађамо његово плаћање.“

Врховац је посланик СНСД-а у Народној скупштини РС-а. Менаџмент ИРБ-а на чијем је Врховац челу одлуке о кредитима и позајмицама привреди доноси под директним утицајем СНСД-а.

"Што се тиче привреде, већином је та клијентелистичка-тајкунска мрежа створена око СНСД-а и да су тајкуни блиски Милораду Додику и властима, а и њихове саме фирме добиле огромна средства", каже Небојша Вукановић, посланик у НСРС-у.

"Идаље одлучује врх СНСД-а. Има велики утицај. Имамо ту директан уплив коме ће се додијелити кредити, коме ће дати позајмице, што је исто непојмљиво да може ИРБ који није тако осмишљен да даје и новчане позајмнице фирмама", наводи Вукелић.

"Јасно је као дан да се та средства касније користе или добар дио тих средстава користе за предизборне кампање", наглашава новинар Горан Дакић.

"Исисавање новца, увлачење у неке своје приватне токове. У свему томе су учествовали кључни људи СНСД-а који воде Владу РС", сматра предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Бивши премијер и министар финансија РС-а Александар Џомбић је на оптуженичкој клупи због злоупотребе положаја. Оптужен је због незаконите додјеле ИРБ-овог кредита Енерголинији из Зворника у износу од 19,4 милиона марака.

"Потписао да се Енерголинији из Зворника одобри кредит иако је било јасно да она тај кредит не може да враћа", додаје Дакић.

Џомбић као овлаштени приватни ревизор данас се поново доводи увезу са ИРБ-ом.

"Ревизорски извјештај који ми разматрамо радила је компанија и потписао га је бивши премијер Александар Џомбић који је оштетио ИРБ за 19,4 милиона у Енерголинији. Ово нема у Орвелу, ово нема нигдје", додаје Вукановић.

Због афере Бобар банка, прије шест година су хапшене бивша директорица ИРБ-а Снежана Вујинић и бивша директорица Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац. У тој афери Бобар банка и бакарски сектор БиХ су оштећени за 123 милиона марака. Само дан након тога, из великог кредитног одбора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске су се повукли Жељка Цвијановић, Зоран Тегелтија и Петар Ђокић.

"Што се тиче реакције правосуђа, ово са случајем суђења Славици Ињац се претвара у једну правосудну фарсу. То траје од 2015. године. Предмет је раздвојен. Пренесен је овдје у Бања Луку", истиче Срђан Траљић из Транспаренцy Интернатионала БиХ.

"Имамо покренутих случајева.Као што су случајеви Вујинић и Џомбић, бивши премијер. Још увијек немамо ниједне правоснажне судске пресуде. Иако постоје бројни докази да је ту било утицаја политике", каже Вукелић.

Контактирали смо Тужилаштво БиХ из којег су нам саопштили да се случајем пожара у ИРБ-у РС-а неће бавити јер се тиме бави бањалучко тужилаштво. На наш упит да ли су евентуално вођене истраге или предистражне радње о сумњивим вишемилионским кредитима ИРБ-а, из државног тужилаштва нам је потврђено да је формиран предмет на темељу пријаве Европске инвестицијске банке који се односи на пласман кредита путем Европске инвестицијске банке који се, између осталог, односи и на Инвестиционо-развојну банку Републике Српске. Но, више детаља о томе нису могли саопштити.

(Федерална.ба)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Мирк9

11.05.2022 09:56

Покрадоше све, још мало ће колијевке испод дјеце красти!? Страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.05.2022 10:11

Патриотска пљачка.

Name

БиХ

11.05.2022 10:32

Зивио Дидик, руситељ РС-а

Name

Борац

11.05.2022 11:14

Никада ми није јасно,ко мозе да гласа за лопове и оне који су нам дјецу отјерали.

Name

Приједор Борачка

11.05.2022 11:18

Они су чувари Републике Српске! Они су будућност Српског народа! То је исто кад ставиш Вука да чува стадо и В. Д. директора ИРБ додиковца.

Name

ЖИКАЖ

11.05.2022 13:17

И дјецу су нама покрали, жалосно је, ал, истина је.

Name

Зумба

11.05.2022 14:43

Хоћемо ли на изборе 2022 ? Бирајмо опет најбоље?.

Name

Никола

11.05.2022 09:56

Има ли већих непријатеља Српској од ових лопова који опустошише све!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

11.05.2022 14:04

Очито је да Додик нешто зна што ми не знамо. Све ми личи да морају са политичле сцене. Вјероватно су вршили нека истраживања па имају процјене. Зато су се одлучили на пустошење доказног материјала о ниховим пљачкама.

Name

Пцела

11.05.2022 09:57

Све це то народ позлатити(намирити)рекао је Лаза Лазаревиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

11.05.2022 09:58

Више су нам они нанијели зла него сви наши непријатељи заједно. За вријеме њихове власти нестало је 30% становништва Републике Српске, а обо што уе остало осакаћено је, омалобажено и уништено. Једва чекам дан да ту банду видимо у затвору. А доћи ће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.05.2022 10:01

Пола опљачаног је у кругу његове уже породице. У богатству им нису равни ни Саудијски владари, а народ биједан и јадан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

11.05.2022 10:02

Они све богатији а народ све сиромашнији - Шта је то него пљачка сопственог народа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Раде

11.05.2022 11:55

Нека је народ све сиромашнији он је томе највише доприњео, и опет ће народ да гласа за Доду, живи били па видјели.

Name

Мисо

11.05.2022 10:02

Сувишна прича пожар је подметнут како се од димњака не запали Круна у Бубжалу која ради са роштиљем 16 сати дневно, шта банда СНСДе одради убиства,премлаћивање, пожари ту истрага тапка у мјесту док не застати закон има за сиротињу и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2022 11:04

Откад је ставио плату са ликом и именима одборника Снсд а он задњи и прође ја у тај објекат не улазим , буди у којој хоћеш странци али не можеш стављати и фаворизовати и дјелити људе али ако тако хоћеш и можеш могу и ја ту не доћи.

Name

@&&&

11.05.2022 10:05

Ови. Све. Руше. Бозе. Сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

11.05.2022 10:26

Кад сам прије 15 година рјешавао свој стамбени кредит нисам то могао урадити јер сам имао 37 година живота. А комшија до мене рјешио преко ИРБРС дио субвенција. Ништа не би било чудно да он тад није имао 40 година (млади брачни пар). Вјероватно је цака зато што је из Дрвара или што је члан СНСД. Укопавање траје више од двије деценије, БРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2022 10:48

Ниси имао праву картицу , црвену.

Name

Сссс

11.05.2022 10:35

Па народе отворите добро очи За који мјесец добро добро добро погледајте шта ће писати испред вас Многи се праве да не знању бас добро читати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ССС

11.05.2022 12:06

Ма баш ће народ отворити очи, отворене су очи у народа само лични интерес, 100км, бандера, КМ асвалта, кеса макарона, запослим синчића, ћеркицу, родјака куму, прију и само очи сијевају, ма нема проблема за гласове Није народ све сиромашнији, напротив многи су све богатији и имају превише јер је за њих ово стање све идеалније. То смо ми градјани хах.

Name

ЗА ЦРНЕ И ПРЉАВЕ ПАРЕ

11.05.2022 10:52

ПИТАЈТЕ ИГОРА ДОДИГА, ТАТИН СИН ЈЕ ЗАДУЗЕН.. А ОБЕЗБЈЕДЕЊЕ КОЈЕ ЦУВА.... ОБЕЗБЈЕДУЈЕ.. ОПЕТ ИГОРА ДОДИГА.. ЗАСТИТАРИ.... НАРОД КОСТА ЦЕ ВАС ДОДИГОВА ВЛАСТ.. У ЦРНО СТЕ ЗАВИЈЕНИ... МОЈ НАРОДЕ.. ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

11.05.2022 10:53

То су ти чувари и спаситељи Републике српске. Тако ће на крају завршити и српска као ИРБ. Ништа боље овај народ није ни заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАЈТЕ ИГОРА

11.05.2022 10:53

ПИТАЈТЕ ИГОРА ИЛИ ЊЕГОВУ ФИРМУ ЗАСТИТАРСКУ.. ОБЕЗБЈЕДЕЊЕ ОБЈЕКАТА.. ИГОР ВАМ. ЈЕ АДРЕСА.. ТАТИНОГ СИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

11.05.2022 10:56

Не може нам нико ништааа....све је постало пепео и дим !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукоје

11.05.2022 11:04

Синан је закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

11.05.2022 11:15

Каква истрага и вјестаци то је бацање прасине у оци лудом народу. Ста рекне дпдик тако це и бити. Зар постоји неко ко вјерује у институције. Сто казе баја тако је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

11.05.2022 11:25

Ј....те па ово подсјеца на паљење Рајстага!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.05.2022 12:08

Код овога народа ми нису јасне двије ствари да може годинама подржавати некога ко му децу отера и ко му залогај из уста крађе за неповеровати је.Даље тај неко иако је раскринкан до голе коже нешто покушава ко он ће нешто он би и даље да влада управља,уместо да се поклопи и иде да га нико не може наћи наредних 100година

Name

Мирослав

11.05.2022 13:45

Не треба кривити Додика, него сваког нашег комшију који од њих има корист и због чега гласа.Директно треба у њих пружити прст и пљунити их на улици. Они су криви за све! Они својим ситним паразитским потребама хране овај режим и тјерају нашу дјецу.

Name

ПАТРИОТА БУРЛЕ

11.05.2022 11:35

ПАТРИОТА ВАС ЦУВА НАРОДЕ ДА НЕСТАНЕТЕ.. СТА МИСЛИТЕ ДА НЕМА ПАТРИОТЕ.. НЕБИ ИМАО КО ДА КРАДЕ И ПАЛИ.. ФАСИСТИЦКА ОРГАНИЗАЦИЈА СНСД БУРЛЕ ФУКАРА.. ЛАЗИ БУРЛЕ СВОЈУ ДЈЕЦУ И ФАМИЉИЈУ.. НАСЕ НЕЦЕС.. ВИСЕ.. 2 ОКТОБАР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

11.05.2022 11:36

Нема се више шта рећи.Само чекам јесен,б1 сам положио,још се омишљам али ако Додикови побједе онда 100% идем.Плачку оволиких размјера ни Алибаба са екипом неби успио урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАТРИОТА бурле

11.05.2022 11:56

ПАТРИОТА БУРЛЕ ОГЛАСИ СЕ... КАЗИ ПАТРИОТА.. ЈЕЛ ТО ТВОН ПАТРИОТИЗАМ. ПАТРИОТА РС И НАРОДА.. ПАТРИОТА.. ?????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРИЦЕ ОГЛСИСЕ И ИГОР

11.05.2022 11:58

ХАЈДЕ ГОРИЦА ОГЛАСИ СЕ ИЛИ БАТО ИГОР...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

11.05.2022 12:20

Ма мафије преузела државу и све њене институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

11.05.2022 12:29

Њих са власти само силом, никако другације. Мозете мислит ста раде са изборним листицима. Ма ово је циркус. Не зелим ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Складатељ

11.05.2022 13:15

Шта би на све ово рекао, Рахметли Синан Сакић ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бермудски троугао

11.05.2022 14:46

Банке у РС или пропадају или "горе",а паре нетрагом нестају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

11.05.2022 15:39

Последње акције "цисцења доказа" су на дјелу, а послије тога одлази "власт" неказњено, којекуда!