Лакташи игноришу Додиков закон, желе новац од ЦИК БиХ

У нацрту ребаланса буџета Лакташа за 2024. годину уврштено је и 110.000 КМ које би овој локалној заједници требало да дозначи Централна изборна комисија БиХ за трошкове одржавања предстојећих локалних избора

Република Српска 26.04.2024 | 15:55
Лакташи игноришу Додиков закон, желе новац од ЦИК БиХ

Скупштина града Лакташи на данашњој 34. редовној сједници усвојила је Нацрт ребаланса буџета за 2024. годину у износу од 48.400.000 КМ, што је више за 6,4 милиона у односу на планирани буџет. Тим нацртом је, између осталог, предвиђено и 110.000 КМ за финансирање трошкова одржавања избора и накнаде бирачких одбора за провођење локалних избора у БиХ које би ЦИК БиХ требало да распише почетком маја.

Занимљиво је да Лакташи, основна изборна база лидера СНСД Милорада Додика, не чекају да на снагу ступи недавно усвојени Изборни закон РС, већ су спремни да прихвате новац Централне изборне комисије БиХ, а сходно томе и да проведу изборе по Изборном закону БиХ.

Ријеч је о дијелу средстава од укупно 7,4 милиона КМ, које је министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић (СНСД) почетком априла одобрио Централној изборној комисији за провођење локалних избора, поступајући по Закону о финансирању институција БиХ који је наметнуо Кристијан Шмит, високи представник којег формално не признају власти Републике Српске.

Одборник СДС у Скупштини Града Лакташи Сањин Ћетојевић каже да су били затечени приједлогом градоначелника Лакташа Мирослава Бојића (СНСД), који је ову ставку предложио у оквиру нацрта ребаланса буџета града Лакташи за 2024.

– Желимо указати на још једну огољену превару, након што је генерални секретар СНСД и министар финансија и трезора БиХ Амиџић одобрио средства за ЦИК, а сада и начелник Бојић предлаже у ребалансу буџета града Лакташи за 2024. годину средства Централне изборне комисије БиХ. Из овога је јасно да је Народна скупштина Републике Српске, усвајајући Изборни закон Републике Српске, још једном послужила у сврху предизборног маркетинга владајуће странке, јер СНСД на терену не ради оно што прича у јавности, тако да се унапријед види да од примјене Изборног закона Републике Српске нема ништа, истиче Ћетојевић.

На посљедној сједници Народне скупштине усвојен је Изборни закон Републике Српске, по којем се на територији Републике Српске више неће примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које се односе на изборе за функције и позиције у Републици Српској. Наредних дана о овом закону ће морати да се изјасне клубови у Вијећу народа Републике Срспке, а очекује се да ће клубови Бошњака и Хрвата покренути механизам заштите виталног националног интереса у вези са овим законом.

(Истинито)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хехехехе

26.04.2024 16:26

чуј изборни закон републике сербске хехехехехе хехехе. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.04.2024 17:13

Знају да он све слазе.

Name

Босанац

26.04.2024 18:28

Када је у питању лова одмах се оглуви и ослијепи на све околности и одлуке😂

Name

Миле

26.04.2024 16:29

Па тебе не слушају у твојој кучи

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

26.04.2024 16:34

Знају људи ко је надлезан за спровођење избора. Сходно том знању од истих и тразе новац за финансирање избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста лажи!

26.04.2024 16:59

Истина увијек пронађе свој пут,само ме занима шта иницијатор ИЗБОРНОГ ЗАКОНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ жели постићи,и може ли се надати да прође некажњено!? Овог пута му грађани неће опростити,и мора платити све цехове,за крађе и манипулације,нема начина да буде спашен!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

обрисани

26.04.2024 17:25

Кад видите ко представља вецину у скупстини Лактаса,а ја их добро знам,свака одлука ,било о цему да се ради,нема везе са логиком.Ту су вам Драгиса С.,из В.Бласка,несколован и необразован,Радиса В,пропали фудбалски судија,два пута скидан са весала,(ПОКУСАЈ САМОУБИСТВА),ретко глуп и иритантан лик,бивси председник ПДП-а Лактаси, ноторни коцкар и дангуба Бобан Р...и разноразни телетабиси,продане дусе и лузери.Једина светла тацка овог циркуса је градонацелник Лактаса гос.Бојиц,иако Додиков послусник и веран цлан секте,јако интелигентан и виспрен момак,капацитет сто би се рекло.Назалост на погресној страни.То су само неки од многих папцина који нам на залост кроје и овако тузну судбину.О осталим сподобама,ратним профитерима и мутикасама,који су вецина у скупстини Лактаса,боље да не говорим.Зали бозе изгубљених зивота, да би ова банда, данас харала и урнисала по нама свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.04.2024 19:37

Тај мали задригли прасциц кога ти нахвали је стоцар по струци и његово мјесто је на фарми Младен Стојановиц да храни стоку, а не да буде нацелник опстине (ово градонацелник усореног села које се зове Лактаси је само јос једна перверзија актуелног резима). Медјутим не мозе, јер је његов газда Дудук погасио фарму Младен Стојановиц, а и остала јавна предузеца по Републици Српској!

Name

Шоми

26.04.2024 18:57

Па они најбоље знају о каквом се преваранту ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједпрчанин М.

26.04.2024 21:03

Не будите наивни,њима је додо доŝапнуо да од изборног закона рс нема ниŝта,који насједну биће у проблему,ћерај даље...

Name

Фочак Р. К.

26.04.2024 22:39

Има ли веће гладежи од тог народа. Форт Нокс заједно са амерчком банком федералних резерви их не би могли нахранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

27.04.2024 00:17

Само народу набијају трошкове разним законима,састанчењима,писанијама,а никад реализације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

27.04.2024 09:25

ОДЛАЗИИИИИИ МОЛИМ ТЕ ОДЛАЗИИИИИИ ИДИ НЕГДЈЕ ГДЈЕ ТЕ НЕМОГУ ХАПСИТИ ПРОВЕДИ ЗИВОТ СЛОБОДАН САМО ОДЛАЗИИИИИИИ ОСЛОБОДИ ОВАЈ НАРОД ОДЛАЗИИИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

27.04.2024 09:28

Како сте исплатили стојана козомаре грешку у федерацији за премију за млијеко људима. Знате ли за то тешко кривично дјело. Да је тузио И министра Хрнића И изгубио све судове јер није испуњавао услове И Додика преварио да обећа исплатити а вукановић васковић чекају исплату И саљу у медије И тужиластво. Мој Бојићу шта радите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

27.04.2024 13:03

Све је то око избора обичан лоповлук Додика и његове елите. Све се договорио унапријед са Шмитом и Америком шта ће радити и како ће се понашати. Додик и СНСД ће нормално признати а и морају Шмитов закон о изборима само је циљ направити збрку на нивоу опозиције али грдно се преварио откривене су његове намјере то је потпуно јасно и видно као добар дан. Подршка опозицији СДС и Јелени Тривић као и Вукановићу, велики поздрав од борца РС!.

ОДГОВОРИТЕ