Користе природне ресурсе, а биљеже огромне губитке?!

Предузеће, чији је цјелокупан рад заснован на природним богатствима, из године у годину бори се са минусима.

Република Српска 04.05.2024 | 20:05
Користе природне ресурсе, а биљеже огромне губитке?!

Осцилације у пословању највидљивије су биле у првој половини 2023. када је ово предузеће биљежило минус од преко пет милиона марака, међутим након најаве сјече кадра, предузеће у новембру биљежи напредак.

Поставља се питање како је могуће да нешто што користи природне ресурсе, може да има толике губитке.

Више од половине укупне површине Републике Српске покривено је шумама, тачније 51,7 одсто. Од тога је преко 982 хиљада хектара шума у својини Српке, говоре катастарски подаци. Из ових података да се закључити да шуме у Српској не мањка, али оно што редовно мањка је позитивно пословање.

Како је то могуће?

„И ревизија, која је наклоњена владајућој структури, је констатовала да Шуме Српске послују супротно закону и законским прописима и упозорила их на читав низ неправилности и дала им чај 24 препорукеза отклањање тих неправилности.

Те неправилности које су ревизори уочили, тичу се запошљавања, које је наравно нерегуларно, постављање ВД директора, јавних набавки итд, а поготово оних других питања, као што су непоштовање одлуке о наплати шумских дрвиних сортимената.

Шуме Српске су продавале шумске дрвне сортименте и нису наплатиле преко 17 милиона марака, ненаплативих потраживања“, истиче предсједник Одбора за Ревизију Народне скупштине Мирјана Орашанин.

Повећање цијене резане грађе на тржишту, а неповећавање цијене дрвних сортимената, довело је до додатних губитака, што највише трпе радници, кажу у синдикату. Међутим, додају да оно што је највећи проблем у овом предузећу јесу фиктивни трошкови и фантомски радници. 

„О ономе што људи шапућу, а препознају, јесте да има велики број радника који се зову гостујући, ми смо их тако назвали. Прозвали смо управу и Надзорни одбор прије три године, резултати нису услишени с наше стране, тако да нам је то једна врста отпора, пошто нам пријете у неком моменту отпуштањем радника, да ћемо ми упирати прстом прво на такве, па ћемо се онда по том питању разрачунавати“, каже предсједник Синдиката сумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске Владо Павловић.

На овај захтјев синдиката, из овог јавном предузећа речено је да нема ни једног таквог радника.

Економисти упозоравају да се у јавним презузећима Српске смјенују они који добро послују, умјесто губиташа, као и да се у Шумама Српске дрвни сортименти вишег квалитета, продају по цијенама неквалитетних сортимената, што инспекција треба редовно да контролише. 

(БН)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Губитак?

04.05.2024 20:56

Није дрво родило просле године, логицно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

05.05.2024 07:22

Немамо ми домаћина. Имамо коцкара на челу свега

Name

Научни институт

05.05.2024 08:30

Основни проблем овог предузећа је што је основано на погрешним темељима. Неког групацији од 5000 запослених названих предузеће "Шуме Српске" дате су све шуме у државном власништву да их продају на пању и од тога себи исплаћују плате и доприносе. Да ствар буде гора, тих 5000 наводно "запосних" ништа не ради, само седи, паразитира и продаје дрво на пању. АКо се томе дода да се чак ни то на пању све не продаје него добрим делом краде, то ствар чини још гором. Не може се један државни ресурс који припада целокупном народу РС дати у руке неколико хиљада запослних у "Шумама Српске" да само они живе од свих шума, а то је око 15.000км квадратних под шумама, они при том општинама исплаћују неку ситну концесиону ренту, а то значи да паре од ренте иду другим паразитима и лоповима који седе по општинама, и те паре покраду. То је основни узрок наше пропасти. Предузече Шуме би морале да новцем од сече, продаје готовог производа граде и развијају дрвну индустрију, праве БДП, сви парауити из шумских газдистава би били преусмерени на рад у инстрији, и планској сечи и преради двне сировине, а затим планском пошумљавању посечених површина шума које су зреле за сечу. Ми сада крчмимо шуме које су акумулиране преко 100 година. А шта ће остати иза њих, да ли се неко пита? Заузврат Шуме РС ништа не дају, само отимају шуме и паразитирају на сечи шуме, никакву инструију нису изградили. Они више немају ни камионе ни моторке, ни вучне трактора, Апослутно ништа. То је заправо, ташна-машна фирма која само продаје дрво на пању.

Name

Научни институт

05.05.2024 10:26

Основни проблем овог предузећа је што је основано на погрешним темељима. Неког групацији од 5000 запослених названих предузеће "Шуме Српске" дате су све шуме у државном власништву да их продају на пању и од тога себи исплаћују плате и доприносе. Да ствар буде гора, тих 5000 наводно "запосних" ништа не ради, само седи, паразитира и продаје дрво на пању. АКо се томе дода да се чак ни то на пању све не продаје него добрим делом краде, то ствар чини још гором. Не може се један државни ресурс који припада целокупном народу РС дати у руке неколико хиљада запослних у "Шумама Српске" да само они живе од свих шума, а то је око 15.000км квадратних под шумама, они при том општинама исплаћују неку ситну концесиону ренту, а то значи да паре од ренте иду другим паразитима и лоповима који седе по општинама, и те паре покраду. То је основни узрок наше пропасти. Предузече Шуме би морале да новцем од сече, продаје готовог производа граде и развијају дрвну индустрију, праве БДП, сви парауити из шумских газдистава би били преусмерени на рад у инстрији, и планској сечи и преради двне сировине, а затим планском пошумљавању посечених површина шума које су зреле за сечу. Ми сада крчмимо шуме које су акумулиране преко 100 година. А шта ће остати иза њих, да ли се неко пита? Заузврат Шуме РС ништа не дају, само отимају шуме и паразитирају на сечи шуме, никакву инструију нису изградили. ОНи више немају ни камионе ни моторке, ни вучне трактора, Апослутно ништа. То је заправо, ташна-машна фирма која само продаје дрво на пању.

Name

Ре научник институт

05.05.2024 11:06

Види се да уопште не познајеш рад ЈПШ, радници не управљају предузећем већ Управа, Управу надзире Надзорни одбор, а НО полаже рачуне Влади. Радници раде своје послове за које су плаћени и 90% радника једва склапа крај са крајем, а пљачку врше политичари преко управе и НО.

Name

ре

05.05.2024 12:46

Говори се о томе ко и на шта троши новац предузеча и на шта иду паре од продатог ресурса, и на шта би требало да се инвестира новац од продате шуме.

Name

ви

05.05.2024 18:09

Данас од наших ресурса живе само појединци и запослени у шумама, а од рудника живе само страни окупатори који су изградили термоелектрану на нашох земљи. Да ли ми можемо да изградимо термоелектрану у Енгелеској као што су они на нашем руднику. Шуме су нешто што је акумулирано више од сто година а ова власт ће да је докрајичи за још неколико година и наредних 100 година нема шуме.

Name

Медо

04.05.2024 21:18

Превише се краде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2024 08:31

Мој медо Соколац је катастрофа

Name

Ре

05.05.2024 20:42

Лондонски ђак, министар свега и свачега неће украсти... Немојте тако, они само пљачкају.

Name

Дадо Плавсиц

04.05.2024 21:19

Треба дати суме у руке постених и не корунпираних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

04.05.2024 21:40

Буква фурнир се продаје под 2 класу И трећу. Ал то се несмије дирати јер то раде политичари снсд а као што је ковач из шипова И остали губиташи И јос на све то дугују шумама пореској И радницима. Напред снсд само гласајте за њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

04.05.2024 22:03

Шта је било са акцијом Силва на подручју Романије? Десетине ухапшених, стотине доказа, пресретнутих разговора. Корист је имао само један лик, и можда један тужилац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

04.05.2024 22:19

Цијене МОРАЈУ горе!!! Извођачи радова и власници пилана милионери а цијене извођења им увијек малене а сортимената увијек високе. И Шуме немају вишак радника, имају огроман вишак нерадника. А док год ревизори, инспектори, интерни контолори, полиција буду партијски постављени да прикривају криминал а не да га спријечавају, боље у Шумама бити неће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ пита

04.05.2024 22:19

Колико има тзв. инвалида рада у Шумама? Оних којима сметају прашина, врућина, хладноћа, бука... Који не смију за волан, не смију дизати тешко......??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.05.2024 22:57

Највеца лопина је Басевиц у Сокоцу,такав екоцид није видјен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.05.2024 08:18

Ајде Цицков потрцко мало цути,сто не прицате ста он ради,покрао је све сто је могао,нека људима исплати плате,њему је лако,подмирује и куцу на рацун оостине

Name

Ре

05.05.2024 08:32

Соколац није запамтио овакво крцење и униставање сума Басо и екипа запамтице вас историја

Name

Само дрпај нису шугаве

04.05.2024 22:59

Раскућише браћа до тектонске плоче,нигдје не праштају.Што је најгоре у свему,ја сам почео итекако разумијевати оне што нас мрзе,нису они више тако црни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

05.05.2024 08:33

Наси сви селе у Београд на води

Name

патеник

05.05.2024 00:41

Лопова и кривог дрвета код нас никад неће нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диплома

05.05.2024 05:59

Више је у Шумама РС купљених дипломома ВСС него што има оних са државним факултетом. Ови са купљеним (приватним) факултетима имају добре плате а не знају читати.Купис диплому,добијеш добар коефицијент,добру плату а ништа не знаш радити.Ста реци -ЈАДНО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2024 11:13

Ни ови са државног ништа не знају, дођу са факултета хоће одмах за управника или директора а не знају разликовати врсте дрвећа.. Разлика између државног и приватног, уназад десетак година, је у 10 дека..

Name

Шуме

05.05.2024 06:06

Су у 2021 и 2022 оштећене минимум за 100 милиона марака, цијена кубика у ЈПШ била на нивоу из 2020 (85 КМ) а палета цијепаног дрвета са ( 180 КМ) отишла на (370КМ)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

05.05.2024 06:10

Овако је то гледам, неко ми поклони парцеку шуме, ја је сасијечем и продам . Прерачунам се и будем у губитку. Е САД, ДА МИ НЕКО ОД ШУМАРСКИХ САТРУЧЊАКА ОБЈАСНИ, КАКО ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

05.05.2024 06:34

Што се сматрало срамотом, лудилом, неморално, данас постало све могуће и нормално, у какво вријеме живимо тешко нама. Млади људи треба да се селе у нормалне државе и да никоме не спомињу одакле су, живот је један и не треба га трошити на овом бједном простору који ми сами зовемо држава а у нивоу је мјесне заједнице. Христос Васкрсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

05.05.2024 08:31

НАЈВЕЦЕ СТЕТОЦИНЕ ПО СУМЕ СУ БАСО И ЛЕГЕНДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парола гласи

05.05.2024 09:06

Будите у минусу на природан начин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

05.05.2024 09:32

То је огледало насег "привредјивања", гдје год се окренес само бетери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.05.2024 10:52

Балвани краду балване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор Лисац

05.05.2024 11:22

Суме иду под концесије, вец се спрема терен за три западно- крајиска газдинства да откупи концесионар спремите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Рибник

05.05.2024 11:28

ЗА СВЕ ЈЕ ТО КРИВА ВЛАСТ СНСД, ОНИ СА ПИЛАНАМА УПРАВЉАЈУ ОПСТИНОМ, А СИРОТИЊА ИХ ПОДРЗАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајнице

05.05.2024 15:19

Код нас је уништено шумарство.по заслузи марка мицевица .wд директора.:милана танасковица;срдјана кајевића и цијеле комерцијалне службе. И замислите нико не одговара а покрадени су силни м3 дрвета . Косовски милан као неки магистар покрива све мањкове балкана,а ради се о хиљадама м3

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМЕ РС

05.05.2024 16:13

ПРВО ГЕНЕРАЛНОГ,УПРАВУ И НАДЗОРНИ У ЗАТВОР,А ОНДА ОВЕ ДИРЕКТОРЕ И СУМАМА ЦЕ ЛАКСЕ БИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

05.05.2024 17:10

С пања на пањ преци читаво газдинство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

05.05.2024 20:06

Брентаси милионери а газдинства у милионском минусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

06.05.2024 11:29

За све у функцији државе као и јавних предузећа као што су Шуме Српске крива је странка СНСД на челу са Милорадом Додиком. Вратите се уназад све ове протекле године и видите шта је све тај човјек говорио и радио а шта данас говори и ради па ће вам све бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ