Данас сахрана: Свијет испраћа Штрауса са "Грбавице"

Посљедње збогом великом и непоновљивом Ивици Осиму Босна и Херцеговина, Европа и свијет рећи ће данас када ће бити сахрањен у свом родном Сарајеву у Алеји великана на градском гробљу "Баре".

Фудбал 14.05.2022 | 09:58
Данас сахрана: Свијет испраћа Штрауса са "Грбавице"

И небо је одлучило заплакати за фудбалским мађионичарем па је након сунчане радне седмице за дане викенда у граду на Миљацки најављена киша због које је дошло до измјена у плану посљедњег испраћаја.

"Испраћај и мимоход са стадиона "Грбавица" до градског гробља "Баре" који су били планирани у суботу у 12.30 часова су отказани због најављених лоших временских услова", саопштено је из Фудбалског клуба Жељезничар.

Комеморативна сједница у Нардоном позоришту у Сарајеву биће одржана са почетком 11 часова.

"У сврху што достојанственијег испраћаја нашег Швабе, Фудбалски клуб Жељезничар ће организовати комеморацију која ће се одржати прије спровода у просторијама Народног позоришта у Сарајеву у суботу у 11 часова. Због ограниченог броја мјеста комеморацији ће присуствовати само делегације и појединци који су потврдили свој долазак, те родбина и пријатељи породице Осим", саопштено је из ФК Жељезничар.

Сахрана на Градском гробљу "Баре", умјесто у 15, почеће у 14 часова, те ће за грађане у комеморативном центру Баре бити отворена комеморативна соба за посљедњи поздрав Ивици Осиму у периоду 12 до 13.45 часова.

"Комеморација ће окупити велики број спортских званица из регије који су били важан дио каријере нашег Осима од његових играчких дана, преко Жељиних успјеха у Европи и Мундијала у Италији, па све до успјешних интернационалних ангажмана у Аустрији и Јапану. Директан пренос комеморације и сахране можете гледати на БХТ 1", наводи се у саопштењу ФК Жељезничар.

Клуб "плавог клуба" и навијачи ће у сврху испраћаја Ивице Осима организовати и неколико активности на наредној домаћој утакмици, 16. маја на стадиону "Грбавица" против Радника.

Фудбалски визионар преминуо је 1. маја у 81. години живота у 10 сати у Грацу гдје је живио посљедњих неколико година. Историју најважније споредне ствари на свијету почео је иписивати 1954. године у омладинском погону Жељезничар, након чега је стасао у у првотимца, те репрезентативац Југославије. Круна играчке каријере било је Европско првенство 1968. године у Италији, гдје финале против домаћина није играо због повреде у полуфиналу против Енглеске.

Сатисфакција му је била избор у 11 најбољих на Првенству заједно са капитеном Мирасдом Фазлагићем и Драганом Џајићем. Његова клупска играчка квалитета препозната је и Француској у којој је провео осам година наступајући за Стразбур, Седан и Валенсијен.

Тренерску каријеру почео је 1978. године, а са "плавима" је играо полуфинале Купа УЕФА. Његово тренерско знање користио је Партизан, затим двије године грчки Панатанаикос, а 1994. године је преузео тренерску клупу Штурма из Граца.

Успјеси са Аустријанцима били су му препорука да се након готово 40 године поново нађе у Јапану, земљи у којој је 1964. године наступио на Олимпијским играма у Токију. У "зелмљи излазећег сунца" 2003. године је преузео Џеф јунајтед који је водио пуне три сезоне и освојио први клупски трофеј у историји.

Признање за успјешан рад била је промоција за селектора Јапана 2006. године. Ивица Осим био је и селектор Југославије. Рођен је 6. маја 1941. у Сарајеву.

Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар